Παρέμβαση Ρόβλια στο συμβούλιο Υπουργών

Το σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την Πράξη Ενιαίας Αγοράς συζήτησε το Συμβούλιο υπουργών ανταγωνιστικότητας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες και στο οποίο τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε o υφυπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας.

Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι δώδεκα προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της ενιαίας αγοράς, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, με στόχο την ταχύτερη έξοδο της ΕΕ από την οικονομική κρίση.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού επί της πρότασης της πορτογαλικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε η προώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιας αξιολόγησης του αντικτύπου της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς στις «εξόχως απόκεντρες περιοχές», o κ. Ρόβλιας υποστήριξε ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνονται και οι νησιωτικές περιοχές. Η παρέμβαση αυτή υποστηρίχθηκε και από την Κύπρο.

Ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος, κατά την παρέμβασή του, στην ελληνική αντιπροσωπεία, διαβεβαίωσε ότι από πλευράς Επιτροπής και στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στις απόκεντρες περιοχές, αλλά και στις νησιωτικές περιοχές.

Κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τη μείωση του διοικητικού βάρους, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του διοικητικού φόρτου, ο κ. Ρόβλιας ανέφερε ότι η χώρα μας έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις τις οποίες υλοποιεί με εντατικούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικές δράσεις, όπως η λειτουργία, εδώ και δύο μήνες, του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και η διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων μέσω ενός μοναδικού σημείου επαφής.

Ήδη, 760 νέες επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί με το νέο σύστημα. Εξ αυτών οι 293 ιδρύθηκαν σε μια μόνο ημέρα, ενώ 3800 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο ψηφιακό εμπορικό μητρώο.

Τόνισε επίσης ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της οδηγίας για τις υπηρεσίες (2006/123/ΕΚ) υιοθετήθηκε ρύθμιση εδώ και τρεις μήνες για τα θέματα του εμπορίου, που απλοποιεί και διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Ο κ. Ρόβλιας αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρέωσης από τον Απρίλιο του 2011 της υποβολής στην Επιτροπή Ανταγωνισμού των μικρών συγκεντρώσεων επιχειρήσεων, αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των τεχνικών επαγγελμάτων, βάσει ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία ψήφισης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα