Η Ένωση αντιμετωπίζει "μια σοβαρή κρίση"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει "μια σοβαρή κρίση" και θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εντοπίσει το ταχύτερο δυνατό την πιθανή αιτία της επιδημίας από το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (EHEC) που βρέθηκε στη Γερμανία, σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Τζον Ντάλι.

"Αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κρίση και θα πρέπει να εντοπίσουμε γρήγορα την πηγή της μόλυνσης", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο Ντάλι διευκρίνισε ότι ο εντοπισμός της
πηγής της μόλυνσης από το βακτηρίδιο "δεν θα είναι εύκολος" μετά τον αποκλεισμό της εκδοχής με τα αγγούρια που είχαν καλλιεργηθεί στην Ισπανία.

"Δεν είναι πλέον θέμα μόνον εντοπισμού της προέλευσης", προσέθεσε. "Θα πρέπει να ρωτάμε τους ανθρώπους τι έφαγαν", εξήγησε.

Η επώαση του βακτηριδίου διαρκεί περίπου δέκα ημέρες προτού εκδηλωθεί η ασθένεια, διευκρινίζουν ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν αντιμετωπίσει κι αυτές μια παρόμοια επιδημία και χρειάστηκαν μήνες προτού εντοπίσουν την πηγή της μόλυνσης, τις πάπρικες, υπογράμμισε ένας από τους ειδικούς.

"Η εστία της επιδημίας περιορίζεται στη ζώνη του Αμβούργου", επεσήμανε ο Επίτροπος.

Το βακτήριο E.coli 0104, αιτία της νόσου, έχει προκαλέσει το θάνατο εννέα ανθρώπων στη Γερμανία και ενός στη Σουηδία, σημείωσε, επικαλούμενος απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηριζόμενη στα στοιχεία που της έχουν δώσει τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η επιδημία έχει προκαλέσει το θάνατο 15 ανθρώπων.

Τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε άλλες περιοχές της Γερμανίας και στα κράτη μέλη της ΕΕ αφορούν ανθρώπους που "είχαν ταξιδέψει ή προέρχονταν από τη ζώνη" του Αμβούργου, προσέθεσε ο Επίτροπος.

Ο Ντάλι απηύθυνε ωστόσο έκκληση για ηρεμία. "Δεν θα ήταν λογικό να πούμε στους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν στο Αμβούργο", είπε.

"Αρκεί να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής καθημερινά", σημείωσε.

Ο Ντάλι εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για την "ερμηνεία" και την "υπερβολική αντίδραση" μετά την προειδοποίηση την Παρασκευή της Επιτροπής ότι βιολογικά αγγούρια που εισήχθησαν από δύο επαρχίες της Ισπανίας, την Αλμερία και τη Μάλαγα, κατονομάστηκαν από τις γερμανικές αρχές ως ένας από τους φορείς της μετάδοσης του βακτηριδίου.

Επίσης υπερασπίστηκε το σύστημα προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επικρίθηκε επειδή προκάλεσε την κατάρρευση των ισπανικών εξαγωγών λαχανικών.

"Θα αντλήσουμε διδάγματα γι' αυτό που συνέβη και για όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουμε", διαβεβαίωσε, αλλά σημείωσε ότι αποφάσισε να διατηρήσει την προειδοποίηση αυτή, μολονότι "οι εξετάσεις που έγιναν στη Γερμανία δεν βρήκαν το στέλεχος του βακτηριδίου που προκαλεί την ασθένεια στα αγγούρια που είχαν εισαχθεί από την Ισπανία".

"Αναμένω τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεων που γίνονται στην Ισπανία και τη
Keywords
Τυχαία Θέματα