Το Ιράκ στην πρώτη θέση του "Δείκτη Ατιμωρησίας"

Το Ιράκ συνεχίζει να κατέχει το θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των δολοφονιών δημοσιογράφων που δεν έχουν διαλευκανθεί, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία δημοσιοποίησε το «Δείκτη Ατιμωρησίας» τον οποίο καταρτίζει.

Είναι η τέταρτη συναπτή χρονιά που το Ιράκ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κατάλογο τον οποίο καταρτίζει η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταγράφοντας σε ποιες
χώρες οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχος και πού οι αρχές δεν θέλουν ή δεν είναι σε θέση να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους δράστες των δολοφονιών τους.

Ο λεγόμενος «Δείκτης Ατιμωρησίας» υπολογίζεται βάσει του αριθμού των δολοφονιών δημοσιογράφων που δεν έχουν διαλευκανθεί ανά εκατομμύριο κατοίκους για την περίοδο 2001-2010. Μόνο χώρες με πέντε ή περισσότερες δολοφονίες περιλαμβάνονται στον δείκτη. Οι υποθέσεις θεωρείται ότι δεν έχουν διαλευκανθεί όταν δεν έχουν υπάρξει καταδίκες.

Η CPJ σημειώνει ότι το 2010 η κατάσταση στις τρεις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στον δείκτη --το Ιράκ, τη Σομαλία και τις Φιλιππίνες-- «όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε». Ο κατάλογος περιλαμβάνει 13 χώρες στις οποίες καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε δολοφονίες που δεν διαλευκάνθηκαν από το 2001 ως τα τέλη του 2010.

Στην κορυφή της κατάταξης από τη δημιουργία του δείκτη, το 2008, βρίσκεται το Ιράκ με 92 θανάτους ή αναλογία 2,921 δολοφονίες που δεν έχουν διαλευκανθεί ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Η Σομαλία, με 10 φόνους, είναι στη δεύτερη θέση με αναλογία 1,099, ενώ οι Φιλιππίνες (56 δολοφονίες) έχει αναλογία 0,609.

Οι υπόλοιπες χώρες του καταλόγου είναι η Σρι Λάνκα, η Κολομβία, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ, το Μεξικό, η Ρωσία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Βραζιλία και η Ινδία.

Η CPJ τονίζει ειδικά ότι η βία αποκορυφώνεται στο Μεξικό, όπου οι αρχές «εμφανίζονται ανίκανες να προσαγάγουν τους δολοφόνους στη δικαιοσύνη».
Keywords
Τυχαία Θέματα