Συνέντευξη πανεπιστημιακών για τα προβλήματα

Ημέρα πολλαπλών εκδηλώσεων για τους πανεπιστημιακούς η σημερινή, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα. Το μεσημέρι, οι πρόεδροι των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), Ν. Σταυρακάκης, των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ), Γ. Τσάκνης, και των Ελλήνων Ερευνητών, Δ. Λουκάς, έδωσαν συνέντευξη τονίζοντας τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων.

Όπως επισήμαναν οι καθηγητές, «αν το υπουργείο δεν είχε καθυστερήσει και είχε προχωρήσει με κανονικούς (αν όχι
με γρηγορότερους) ρυθμούς τα ερευνητικά προγράμματα και τη χρηματοδότησης τους, ίσως κάποιοι νέοι αγανακτισμένοι θα ήταν λιγότεροι στο Σύνταγμα».

«Είναι απορίας άξιον, τόνισαν, γιατί αρχικά είχε ανακοινωθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ και τελικά μαθαίνουμε ότι η χρηματοδότηση είναι 1,065 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αναζητούμε τα 500 εκατομμύρια».

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι «κάποιες χιλιάδες νέων ερευνητών επιστημόνων θα είχαν απασχόληση και θα είχαν συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, (που είναι ζητούμενο σήμερα), αν το υπουργείο είχε προχωρήσει κανονικά στη χρηματοδότηση της έρευνας».

Συγχρόνως, έθιξαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τα Ιδρύματα. Ιδιαίτερα τόνισαν την αντίθεσή τους γιατί δεν υπογράφονται από το υπουργείο Παιδείας οι εξελίξεις και προαγωγές του Διδακτικού Προσωπικού, ζήτημα που παραμένει καθηλωμένο. Μάλιστα, όπως είπαν, υπάρχουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη εναντίον της τακτικής του υπουργείου Παιδείας και πρόσθεσαν ότι θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες για προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον του υπουργείου, εφόσον συνεχίσει να μην υπογράφει τις εξελίξεις και τις προαγωγές των μελών του Διδακτικού Προσωπικού.

Ιδιαίτερα για το νόμο-πλαίσιο που αναφέρεται στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι καθηγητές τόνισαν ότι οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή που αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν μπορεί να περάσει από θερινό τμήμα, αλλά από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το απόγευμα, οι πανεπιστημιακοί οργανώνουν συζήτηση με θέμα την έρευνα στην Ελλάδα, με ομιλητές καθηγητές πανεπιστημίου, όπου θα αναδειχθούν όλες οι πτυχές των προβλημάτων με τη χρηματοδότηση της έρευνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα