Φεύγουν Αδωνις-Βορίδης, ο Καρατζαφέρης φλερτάρει με Παυλίδη και...Κόμμα Καμμένου!

Τρεις μήνες συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα στάθηκαν αρκετοί για να διχαστεί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) και να αγγίξει τα όρια της διάλυσης η κοινοβουλευτική του ομάδα. Η πίεση των δημοσκοπήσεων που εμφάνιζαν το κόμμα σε καθοδική πορεία την ίδια ώρα που όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΠαΣοΚ δείχνουν να αυξάνουν την επιρροή τους στους ψηφοφόρους, οδήγησαν τον κ. Γ. Καρατζαφέρη
στην απόφαση να ταχθεί κατά του μνημονίου και να διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις του με τα τέσσερα πιο προβεβλημένα στελέχη του. Από τους βουλευτές που αποχωρούν ορισμένοι αποδίδουν την αλλαγή στάσης του κ. Καρατζαφέρη στη συμμαχία που ενδεχομένως έχει ήδη δημιουργήσει με τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Καμμένο και στην προσπάθειά του να ανακτήσει τους αντιμνημονιακούς και αγανακτισμένους ψηφοφόρους του που διεκδικούν η «Χρυσή Αυγή» και το υπό ίδρυση κόμμα του πρώην βουλευτή της ΝΔ.

Τα σύννεφα πάνω από τα γραφεία του ΛΑΟΣ άρχισαν να πυκνώνουν από την περασμένη Κυριακή, όταν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις στις εφημερίδες διαπίστωσε ότι πληρώνει με βαρύ πολιτικό κόστος τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Είναι ώρα να τα μαζεύουμε» είπε για πρώτη φορά στους έκπληκτους βουλευτές του, οι οποίοι αρχικώς νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με μια από τις πολλές παρορμητικές σκέψεις του προέδρου τους που συνήθως υποχωρούν την επόμενη μέρα.

«Εδώ ψηφίσαμε το πρώτο»

Μετά τη συμμετοχή του προέδρου του ΛΑΟΣ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όμως και την απαγγελία τού γνωστού ποιήματος του Καβάφη, τα πράγματα στην Οδό Καλλιρρόης άρχισαν να σοβαρεύουν. Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε μυστικά στο γραφείο του τους βουλευτές που υποψιαζόταν ότι δεν θα πειθαρχήσουν στις εντολές του. Από αυτούς τέσσερις επιβεβαίωσαν τις υποψίες του. Οι κκ. Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Αθ. Πλεύρης και η κυρία Νίκη Τζαβέλλα τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να καταψηφίσουν το μνημόνιο όταν υπερασπίζονται με πάθος επί τρεις μήνες την ανάγκη λήψης επώδυνων μέτρων για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.

«Ψηφίσαμε το πρώτο μνημόνιο που έκοβε μισθούς και συντάξεις και δεν θα ψηφίσουμε το δεύτερο που είναι λιγότερο σκληρό;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Βορίδης πρόσθεσε: «Πώς είναι δυνατόν να είσαι μέλος σε μια κυβέρνηση και να καταψηφίζεις κορυφαίες επιλογές της;». Ανάλογες απόψεις του εξέφρασε και η ευρωβουλευτής κυρία Τζαβέλλα, χωρίς όμως να του αποσαφηνίσει από την πρώτη στιγμή αν θα διαφοροποιηθεί δημοσίως από τις επιλογές του.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν να μεταπειστεί, ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε στην απόφασή του και οι εξελίξεις άρχισαν να παίρνουν οριστική τροπή από το βράδυ της Πέμπτης που ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από την πρώτη στιγμή οι κκ. Βορίδης, Γεωργιάδης και Πλεύρης κατέστησαν σαφές στον κ. Καρατζαφέρη ότι θα υπερψηφίσουν το μνημόνιο. Αλλά μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ. Καρατζαφέρη ο κ. Πλεύρης το ξανασκέφτηκε και αποφάσισε τελικώς να πειθαρχή
Keywords
Τυχαία Θέματα