Έρευνα για την Αραβική νεολαία

Η Αραβική νεολαία επιζητά την αλλαγή, όμως τα όνειρα που κάνει για την οικονομική προοπτική της παρεμποδίζονται από τις ανελαστικές και αδιάλλακτες κοινωνίες στις οποίες ζει, που απλά αποτυγχάνουν να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν σωστά το τεράστιο δυναμικό που αντιπροσωπεύουν, προκύπτει από μία ενδελεχή έρευνα του ινστιτούτου Gallup.

Το Γκάλοπ έκανε έρευνα υποβάλλοντας ερωτηματολόγιο σε περίπου 16 χιλιάδες νέους και νέες, 15-29 ετών, σε 20 συνολικά κράτη της Βόρειας
Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η έρευνα διεξήχθη πριν ξεσπάσουν οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν, στη Συρία κ.ά., μέσα σε λίγους μόνον μήνες (εξεγέρσεις που δυτικοί αναλυτές προέβλεψαν ότι είναι πιθανό να δώσει "νέα δυναμική" στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, μετά την βαθιά οικονομική κρίση από τα τέλη του 2008 και μετά).

Στην ίδια έρευνα του Ινστιτούτου Γκάλοπ"--η οποία εντάσσεται στο σύνθετο δείκτη Silatech-- τεκμηριώθηκε ότι το περυσινό έτος οι διαθέσεις της Αραβικής νεολαίας ήταν αισθητά διαφορετικές από ό,τι το 2009, όταν είχε διεξαχθεί για τελευταία φορά αντίστοιχη έρευνα.

Το περυσινό έτος και όσον αφορά τις διαθέσεις της Αραβικής νεολαίας προέκυψαν διαμετρικά αντίθετες, σε σύγκριση με το παρελθόν, απόψεις σχετικά με το βιοτικό επίπεδο, ειδικά γι' αυτό που απ' αυτούς καθορίζεται "η άνετη κατοικία".

Στα 20 κράτη των ανωτέρω γεωγραφικών περιοχών, όπου το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία, όπου η εξέγερση "φούντωσε", η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υπογράμμισε ότι παρά τα πλούσια επιχειρηματικά της σχέδια, "δεν εντάσσεται, εντούτοις, σωστά στην οικονομική ζωή στα κράτη τους".

Άκαρπα επαγγελματικά, επιχειρηματικά όνειρα

"Ακόμα κι αν είναι η υγιέστερη κι η καλύτερα σπουδασμένη γενιά σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η σημερινή αραβική νεολαία εμποδίζεται να ξεκινήσει είτε μια επαγγελματική είτε μία επιχειρηματική σταδιοδρομία", αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας του Γκάλοπ.

Παρά το υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για οικονομική ευμάρεια και τη διαμόρφωση υψηλών ΑΕΠ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική η ανεργία της νεολαίας είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, σημειώνουν.

"Δεν αντανακλά, βεβαιότατα, η γενική εικόνα της ευμάρειας τη δυναμική, που αντιπροσωπεύει η νέα γενιά στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική", πιστεύει από την πλευρά του ο τιμημένος με το Νομπέλ Ειρήνης πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι, που παρουσίασε αυτήν την έρευνα στο Λονδίνο.

"Αν εγκύψουμε στα πιστεύω της νέας γενιάς, τότε μόνον θα κατανοήσουμε πόσο σπουδαία θεωρούν την ενσωμάτωσή τους στην οικονομική ζωή του τόπου τους", πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλα ευρήματα

Από την έρευνα του Γκάλοπ προέκυψαν και άλλα ευρήματα, που οι συντάκτες τους χαρακτηρίζουν θετικά.

Οι έχοντες κινητό τηλέφωνο, από 79% του συνόλου κατά το 2009 πέρυσι έφθασαν το 89% του συνόλου.

Οι χ
Keywords
Τυχαία Θέματα