Επίσκεψη στο ισλαμικό κέντρο στη Ριέκα

Το υπό ανέγερση ισλαμικό κέντρο στη Ριέκα της Κροατίας επισκέφθηκαν ο Κροάτης πρόεδρος, Ίβο Γιοσίποβιτς και ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Ο κ. Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα η λειτουργία του ισλαμικού κέντρου, το οποίο αποδεικνύει ότι η Κροατία είναι χώρα θρησκευτικών ελευθεριών και εθνικών μειονοτήτων. Το κροατικό Σύνταγμα εγγυάται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τόνισε ο πρόεδρος
της Κροατίας.

Ο κ. Γιοσίποβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη Ριέκα θα δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ καθολικών, μουσουλμάνων και ορθοδόξων.

Η ανέγερση του ισλαμικού κέντρου στη Ριέκα αποδεικνύει ότι στην Κροατία οι θρησκευτικές ελευθερίες δεν παραμένουν μόνο στα λόγια, τόνισε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς.

Το ισλαμικό κέντρο θα ανεγερθεί στο προάστιο Ρουγιέβιτσα, σε έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Το τέμενος θα καλύπτει έκταση 1.200 τετραγωνικών μέτρων και θα δημιουργηθούν επίσης αίθουσες διδασκαλίας, παιδικός σταθμός, χώρος ανάγνωσης και εστιατόριο.

Το κόστος ανέγερσης του ισλαμικού κέντρου ανέρχεται σε 49 εκ. κροατικές κορώνες (περίπου 6,5 εκ. ευρώ). Οι πόροι προέρχονται από δωρεές και το Κατάρ έχει διαθέσει το ποσό των 5 εκ. ευρώ.

Το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του κέντρου έθεσαν, τον Οκτώβριο του 2009, ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς και ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων του Κατάρ, Άχμεντ μπιν Αμπντάλλα αλ Μάρι. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος τον Οκτώβριο.

Στην κροατική επαρχία Πρίμορσκο-Γκοράνσκα, όπου βρίσκεται η Ριέκα ζουν περίπου 10.000 Μουσουλμάνοι και η ισλαμική κοινότητα αριθμεί 1.300 οικογένειες.

Στην Κροατία υπάρχουν άλλα δύο ισλαμικά τεμένη στην πρωτεύουσα, Ζάγκρεμπ, και στην πόλη Γκούνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα