Επανεμφανίστηκε ο μάρτυρας που είχε απαχθεί

Ένας μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση της δολοφονίας ενός επισκόπου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-83) βρέθηκε ζωντανός, τρεις ημέρες μετά την εξαφάνισή του στο Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε η υπουργός Ασφάλειας, Νίλντα Γκαρέ.

"Επιβεβαιώνω ότι ο Βίκτορ Όσκαρ Μαρτίνες επανεμφανίστηκε. Θα εξεταστεί από ιατροδικαστή", ανέφερε η υπουργός στην ιστοσελίδα της στο Twitter.

Ο 52χρονος Μαρτίνες έφυγε από το σπίτι του την Δευτέρα για να πάει στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου αλλά δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Η οικογένειά του ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνιση, τονίζοντας ότι πολλά χρόνια πριν είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

Ο Μαρτίνες ήταν ο μοναδικός άλλος επιβάτης που βρισκόταν στο όχημα όπου σκοτώθηκε ο επίσκοπος Κάρλος Πόνσε δε Λεόν, στις 11 Ιουλίου 1977. Ο θάνατος του επισκόπου θεωρήθηκε τότε τροχαίο δυστύχημα. Οι δικαστικές αρχές ωστόσο υποψιάζονται ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία. Κυριότερος ύποπτος είναι ο πρώην αντισυνταγματάρχης Μανουέλ Φερνάντο Σεντ Αμάν, εναντίον του οποίου διεξάγονται πολλές έρευνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά την τριήμερη εξαφάνισή του ο Μαρτίνες "κρατήθηκε σε ένα δωμάτιο, του φέρθηκαν καλά, δεν τον χτύπησαν, του έδωσαν χάπια και του είπαν τι πρέπει να καταθέσει" στη δίκη για το θάνατο του δε Λεόν, είπε η δικηγόρος του, Γκαμπριέλα Σκόπελ. "Ήταν σε κατάσταση σοκ και τραύλιζε", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ο πελάτης της επανεμφανίστηκε σε μια συνοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Άλλος ένας μάρτυρας σε δίκες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθησαν την περίοδο της δικτατορίας, ο Χόρχε Χούλιο Λόπες, παραμένει αγνοούμενος από τις 18 Σεπτεμβρίου 2006.
Keywords
Τυχαία Θέματα