Γκιουλ: Το Ισραήλ θα όφειλε να αντιδράσει

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει στη σύναψη ειρήνης με τους Παλαιστίνιους προκειμένου να δώσει μία στρατηγική απάντηση στις λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και στην αύξηση του πληθυσμού των Αράβων.

"Το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει το να εκλαμβάνεται ως ένα νησί του απαρτχάιντ που είναι περικυκλωμένο από μία αραβική θάλασσα θυμού και εχθρικότητας" γράφει ο πρόεδρος της Τουρκίας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times.

Οι εξεγέρσεις στην Μέση Ανατολή και την βόρειο Αφρική αντικατοπτρίζουν μία έντονη λαχτάρα για δημοκρατία από Άραβες που αναζητούν "να ξανακερδίσουν την εθνική περηφάνια και αξιοπρέπειά τους η οποία είχε κατασταλεί για πολύ καιρό" αναφέρει ο κ. Γκιουλ.

Το Ισραήλ θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στο νέο πολιτικό κλίμα της περιοχής αλλά δεν χρειάζεται να το φοβάται. "Αυτή η εμφάνιση μιας δημοκρατικής γειτονιάς γύρω από το Ισραήλ είναι η απόλυτη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας" προσθέτει.

"Για πολλά χρόνια, οι περισσότερες κυβερνήσεις στην περιοχή δεν λάμβαναν υπόψη τους τις επιθυμίες των λαών τους στην εξωτερική τους πολιτική" σημείωσε ο κ. Γκιουλ.

"Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, οι Άραβες θα αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων ανάμεσα στην Μεσόγειο και στην Νεκρά Θάλασσα" έγραψε.
Keywords
Τυχαία Θέματα