Ενημερώθηκε η τρόικα για τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Υποδομών

Πλήρη ενημέρωση για όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στον τομέα ευθύνης του, είχε το κλιμάκιο της τρόικας, που βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Την ενημέρωση έκανε ο ΓΓ του Υπουργείου κ. Χάρης Τσιόκας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που τόνισαν ότι το ΥΥΜΔ ανέλαβε ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα εξυγίανσης
του ευρύτερου δημόσιου τομέα των μεταπολεμικών ετών, μεταρρυθμίζοντας ουσιαστικά τόσο το εθνικό σιδηροδρομικό σύστημα, όσο και το σύστημα αστικών συγκοινωνιών, ενώ παράλληλα προωθείται το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των 39 περιφερειακών αεροδρομίων με το θεσμό της παραχώρησης και την εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Στη συνάντηση, ο κ. Τσιόκας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μηδενισμό παραγωγής ελλειμμάτων στον Όμιλο ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Δεκέμβριο του 2011 και περιορισμό του ελλείμματος στις αστικές συγκοινωνίες στο ύψος της κρατικής επιχορήγησης στο κλείσιμο ενός έτους από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου.

Ειδικά για τον όμιλο ΟΣΕ ο κ. Τσιόκας ενημέρωσε τους ελεγκτές της τρόικας για όλο το πλέγμα των μέτρων και τις στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθογένεια του συστήματος, το οποίο οδήγησε τον Οργανισμό σε αυτή την κατάσταση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών και ενημέρωσε για την πορεία εφαρμογής του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές του χρόνου από τη Βουλή. Ήδη, τόνισε ο ΓΓ του υπουργείου, τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν από το Μάρτιο είναι ιδιαίτερα θετικά σε ότι αφορά κυρίως την περιστολή των δαπανών που μειώθηκαν κατά 24,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ το έλλειμμα των αστικών συγκοινωνιών καταγράφει σημαντική μείωση κατά 35%.

Τέλος, αναφορά έγινε και την εφαρμογή του νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος στις Οδικές μεταφορές και στα Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόκα ο νόμος είναι σε πλήρη εφαρμογή και διανύεται η συμφωνημένη μεταβατική περίοδος με σταδιακή μείωση της άυλης αξίας των Φ.Δ.Χ. Ήδη, στο πρώτο τρίμηνο του 2011 έχουν μεταβιβαστεί 500 άδειες.

Το κλιμάκιο εκφράστηκε θετικά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διαπίστωσε συστηματική εργασία και αναγνώρισε ότι οι δράσεις του Υπουργείου κινούνται εντός στόχων των εγκεκριμένων προγραμμάτων. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι λειτουργεί πλήρως ο νόμος για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Keywords
Τυχαία Θέματα