Απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η ΕΕ

Απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ", με εξαίρεση ίσως κάποιες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού" και άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, συνέστησε η επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ κα Inge Bernaerts, μιλώντας το μεσημέρι στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός δήλωσε "κάθετα αντίθετος" στο ενδεχόμενο
βίαιης απελευθέρωσης της αγοράς, σε βάρος του καταναλωτή και πρότεινε σύνδεση των λιανικών τιμών του ρεύματος με τις χονδρικές, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω και των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Στην ομιλία της η κα Bernaerts περιέγραψε έξι προτεραιότητες για την ελληνική ενεργειακή πολιτική:

1.Να ψηφισθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. "Έχουμε εξετάσει το κείμενο και μας ικανοποιεί πάρα πολύ", ανέφερε η διευθύντρια της ΕΕ. "Ίσως μπορούν να γίνουν μεμονωμένες αλλαγές, αλλά μην ξεχνάμε ότι το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού".

2.Αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής, κάτι που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. "Χαιρόμαστε, είπε η κα Bernaerts, που ξεκίνησε έστω και με καθυστέρηση".

3.Σταθερό και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο με ισχυρό και ανεξάρτητο ρυθμιστή προκειμένου να εξασφαλισθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

4.Να εξαλειφθεί σταδιακά η διατίμηση στην τιμή της ενέργειας, με εξαίρεση ίσως κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. "Η κυβέρνηση, τόνισε, δεσμεύθηκε να επαναφέρει ισορροπία στις τιμές. Κοινωνικά μέτρα είναι απολύτως θεμιτά, μάλιστα η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλει στις κυβερνήσεις να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες".

5.Πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών. "Το θέμα δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, η ίδια εκκρεμμότητα υπήρχε και στη Γαλλία", ανέφερε.

6.Ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η κα Bernaerts τόνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα θα κερδίσει από την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας ό,τι κερδίζει και η Ευρώπη, δηλαδή επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εκμετάλλευση της διασυνοριακής εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε τέλος, ότι η δημιουργία ενιαίας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στην ΕΕ είναι προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αύξησης της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών, οι ΑΠΕ χρειάζονται εφεδρείες και μια χώρα που, για παράδειγμα, δεν θέλει πυρηνικά εργοστάσια μπορεί να εξασφαλίσει εφεδρείες από τα πυρηνικά μιας άλλης χώρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς. Όπως είπε, το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή
Keywords
Τυχαία Θέματα