Ο Σόκρατες απορρίπτει τις δηλώσεις της Μέρκελ

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες απέρριψε σήμερα τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ σύμφωνα με την οποία οι πολίτες της χώρας του κάνουν υπερβολικά μεγάλες διακοπές και συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίς.

«Δε συμφωνώ. Δεν γνωρίζω τι είπε επακριβώς η καγκελάριος, αλλά δε συμφωνώ», δήλωσε ο Σόκρατες.

Η Ευρώπη απαιτείται να κινηθεί
σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ομοιομορφίας σε «ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης», αλλά «στην Πορτογαλία δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», είπε ο Σόκρατες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αναφέρθηκαν σε τέτοια ζητήματα στους όρους που έθεσαν για τον δανεισμό της Πορτογαλίας, πρόσθεσε.

Η ΕΕ πρόσφατα ενέκρινε το πακέτο δανεισμού της Πορτογαλίας με 78 δισεκατομμύρια ευρώ, που έγινε η τρίτη χώρα της ευρωζώνης που υπήχθη στον μηχανισμό αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όταν η πορτογαλική κυβέρνηση υιοθέτησε την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης οι υπολογισμοί που είχαν γίνει για τις συντάξεις είχαν λάβει υπόψη ότι πλέον οι πορτογάλοι ζουν περισσότερο, είπε ο Σόκρατες.

Η πορτογαλική αριστερά καυτηρίασε τις δηλώσεις Μέρκελ, με το συνδικαλιστή ηγέτη Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα να δηλώνει ότι πρόκειται για επίδειξη διαθέσεων «αποικιοκρατίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα