Άρθρο της ECHO για το ελληνικό πρόβλημα

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», έχει τίτλο σημερινό άρθρο της οικονομικής βελγικής εφημερίδας «ECHO», σχετικά με τις διάφορες απόψεις που επικρατούν στην ΕΕ για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Το άρθρο παρατηρεί, ότι τα επιτόκια στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ξεπερνούν το 15,5 %, δηλαδή δύο φορές πιο πάνω από ότι τον περασμένο Μάιο, όταν παρενέβη το πρώτο σχέδιο διάσωσης, γεγονός που καθιστά πολύ απίθανη την επιστροφή της Ελλάδας
στις αγορές το 2012, όπως αυτό προβλεπόταν, ώστε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Καταλήγει, επομένως στο συμπέρασμα ότι, για την Ελλάδα διερευνάται η λύση της αναδιάρθρωσης, λύση με την οποία οι αγορές έχουν εξοικειωθεί και βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ ΓΙουνκέρ, υποστηρίζει την «αναμόρφωση» του ελληνικού χρέους, ότι δηλαδή οι πιστωτές θα δέχονταν, εθελοντικά, την επιμήκυνση, για πολλά χρόνια, των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Ωστόσο, το άρθρο επισημαίνει, ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να αντιτίθεται σε κάθε μορφή αναδιάρθρωσης, καθώς ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απέκλεισε χθες κάθε πρόταση περί «ήπιας αναδιάρθρωσης», χαρακτηρίζοντάς την ως «μαγική φόρμουλα», υπερβολικά ασαφή αλλά ικανή να αποσταθεροποιήσει τις αγορές. Επιπλέον, ο συνάδελφός του στην ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, επεσήμανε ότι μια οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με την ECHO, η ΕΚΤ φοβάται, κατά κύριο λόγο, ότι μία αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ενδέχεται να μην αρκεί και να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μία βαριά αναδιάρθρωση. Τότε, οι αγορές θα άρχιζαν να κερδοσκοπούν πάνω στην προοπτική αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού και πορτογαλικού χρέους, με καταστροφικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι τελευταίες θα έπρεπε να υποστούν ένα νέο γύρο ανακεφαλαίωσης, τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα συνέλθει από τις επιπτώσεις της κρίσης του 2007-2008 και θα αναγκάζονταν να μειώσουν τη χορήγηση πιστώσεων, εις βάρος της οικονομίας.

Τέλος, η ECHO παρατηρεί ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εμπεριέχει αρνητικές συνέπειες για τον ισολογισμό της ΕΚΤ που εξαγόρασε περίπου 50 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων. «Δεν μένει παρά να δούμε πόσο καιρό η ΕΚΤ θα μπορέσει να καθυστερήσει το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου», καταλήγει το άρθρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα