"Αντέχει" στην κρίση η ελληνική βιομηχανία τροφίμων

Σημαντικές προσπάθειες μείωσης και συγκράτησης των τιμών, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ και τις υψηλές πληθωριστικές τάσεις, καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου ειδών διατροφής, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποί του.

Οι πρώτες ενδείξεις αποτυπώνουν με ανάγλυφο τρόπο την κρίση, που "βιώνει" το σύνολο του λιανεμπορίου, καθώς τα περιοριστικά εισοδηματικά μέτρα δημιουργούν συνθήκες χαμηλής ζήτησης, που επηρεάζουν όλους τους βιομηχανικούς κλάδους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, η
πτώση της κατανάλωσης στον κλάδο των τροφίμων είναι λιγότερο αισθητή, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Από την άλλη πλευρά, η ανοδική πορεία των εξαγωγών του κλάδου κάνει εμφανή το δυναμισμό αυτής της συγκεκριμένης βιομηχανικής δραστηριότητας και την καθιστά ως έναν από τους πιο ανθεκτικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας.


'Ανοδος των εξαγωγών

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων, με έντονη επενδυτική δραστηριότητα στα Βαλκάνια, αλλά και όλη την Ευρώπη, καλύπτει το 15% των εξαγομένων ελληνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), το πρώτο τρίμηνο του 2011, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στα τρόφιμα γενικά ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Πρώτος σε εξαγωγές είναι ο κλάδος των φρούτων, λαχανικών, επεξεργασμένων και τυποποιημένων προϊόντων, με εξαγωγές που ανέρχονται στα 616 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα λάδια και λίπη με 300 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτος σε εξαγωγική δραστηριότητα είναι ο κλάδος των γαλακτοκομικών, με αξία εξαγωγών που αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ.

"Οι επιχειρήσεις του κλάδου ειδών διατροφής ήταν ανέκαθεν εξωστρεφείς", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), αναφέροντας ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, οι εξαγωγές των οποίων κυμαίνονται από 45 έως 80% του συνολικού τζίρου τους. Ο μέσος όρος εξαγωγών του κλάδου βρίσκεται στο 19% περίπου του συνολικού του κύκλου εργασιών και για το 2010, πλησίασε τα 3,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.

"Παρά την κρίση, που εκδηλώθηκε το 2008, οι εξαγωγές του κλάδου ειδών διατροφής εμφάνισαν, κατά τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2011, αύξηση κατά 17,5% (αγροτικά προϊόντα), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο", επισημαίνει ο κ. Καραγεωργίου, προσθέτοντας ότι το ενδεκάμηνο του 2010, οι εξαγωγές σε τρόφιμα και ποτά συμμετείχαν κατά 21,6% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, ενώ η αξία τους ανήλθε στα 3.096,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 4,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Σήμερα, ο κλάδος καλύπτει το 24% του κύκλου εργασιών στην αγορά και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 360.000 εργαζόμενους, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 26% του εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία. "Τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι αποτέλεσμα σκληρής και συντονισ
Keywords
Τυχαία Θέματα