«Αυτή η δραχμή είναι δική σου»!

Για τους πολύ νεότερους, ο τίτλος δεν λέει τίποτα. Για τους παλαιότερους των ημερών όμως; Θυμίζει πολλά. Είναι κρίμα που με το Γιώργο Παπανδρέου βλέπουμε να ολοκληρώνεται τόσο θλιβερά, από την άλλη πλευρά, ο κύκλος που ξεκίνησε από τον παππού του. Χρειάστηκε μάλιστα να αξιοποιηθεί το «πολιτικό ανάστημα» (και η ανύπαρκτη πολιτική μνήμη) της Μ. Δαμανάκη, για να γίνει αυτό. Άξιος ο κόπος της…

Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία. Παραθέτω απόσπασμα που «έκλεψα» (χίλια συγνώμη) από...
κείμενο του παλαιού
διευθυντή της εφημερίδας "Βήμα" Γιώργου Ρωμαίου, μετέπειτα βουλευτή και και μετέπειτα υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

«Με τον Ανένδοτο Αγώνα ο «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές αλλά όχι και την αυτοδυναμία εξαιτίας του εκλογικού συστήματος. Με 42,04% λαμβάνει 138 έδρες και η ΕΡΕ με 39,37% έδρες 132.
16 Φεβρουαρίου 1964, ο δεύτερος γύρος. Η Ένωση Κέντρου οδεύει προς τον θρίαμβο. Μόνο με ανέντιμα πολιτικά μέσα μπορεί να ανακοπεί η πορεία. Επιστρατεύονται εργολάβοι, βιομήχανοι και αεριτζήδες που είχαν πλουτίσει στην οκταετία. Και ένα πρωινό εμφανίζονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους σαράφηδες και αγοράζουν ομαδικά χρυσές λίρες. Τους ακολουθούν και κάποιοι αφελείς πολίτες... Το σκηνικό όμως έχει στηθεί!

Εμφανίζεται ο ως το 1963 υπουργός Συντονισμού Π. Παπαληγούρας και ρίχνει το «σύνθημα»: Αν ο Παπανδρέου ανέλθει στην εξουσία, «θα αναβιώσουν κατοχικά φαινόμενα πληθωρισμού»!

Άψογη η οργάνωση του σχεδίου τρομοκράτησης των πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες φέιγ βολάν σκορπίζονται σε όλη την Ελλάδα με φωτογραφία της δραχμής και το σύνθημα: Αυτή η δραχμή είναι δική σου- Μην αφήσεις τον Γεώργιο Παπανδρέου να σου την πάρει. Έχει και παραλλαγή- για ποικιλία- το δεύτερο μέρος: Μην αφήσεις τον Παπανδρέου να την τινάξει στον αέρα.

Η κινδυνολογία για τη δραχμή είχε και τη φαιδρή της όψη. Υποψήφιοι, κυρίως σε αγροτικές περιοχές, τύλιξαν στα φέιγ βολάν δυο-τρεις δραχμές και τις μοίραζαν στους αγρότες. Δεν περίσσευαν πλέον λίρες για εξαγορά ψήφων, όπως τα προηγούμενα χρόνια…»

Ποιος τρομοκρατεί τώρα τους πολίτες και τους λέει να κοιτάξουν να μη χάσουν το ευρώ; Να λοιπόν που ο κύκλος έχει τώρα γυρίσει και βλέπουμε το αντίθετο. Η προπαγάνδα των δανειστών να μας λέει: «Αυτό το ευρώ είναι δικό σου. Σκύψε το κεφάλι, δώσε ότι έχεις για… να μη στο πάρουν!!!». Και γίνεται αυτό από κάτω από την ομπρέλα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και των συνεργατών του…

Κάπως έτσι -όπως άλλωστε και στην περίπτωση της Αργεντινής- το διεθνές τραπεζικό καρτέλ και τα όργανά του προσπαθούν να μας πείσουν, ότι αν δεν συνδράμουμε για να ξεπουληθεί η χώρα, δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Και πάλι, ότι έγινε στην Αργεντινή με κάθε μία δόση, του δανείου του ΔΝΤ.

Έχουμε μία απλή ερώτηση: Ποιοι θα πληρωθούν από την επόμενη δόση και τις επόμενες γενικώς δόσεις; Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Ή μήπως τελικά οι αγωνιώντες κάτοχοι ομολόγων, και μαζί τους
Keywords
Τυχαία Θέματα