"Στόχος μας είναι η μέγιστη αξιοποίηση κάθε ευρώ"

«Στόχος μας είναι η μέγιστη αξιοποίηση κάθε ευρώ, που διοχετεύεται σε προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας», δήλωσε ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, στην εναρκτήρια ομιλία του σε εκδήλωση του ΔΙΚΕΜΕΠ και του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο της παρουσίασης προγράμματος του αναπτυξιακού κέντρου του ΟΟΣΑ, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας,
μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα μετατόπισης πλούτου.

Ο κ. Κουβέλης, αφού σημείωσε τη δυσκολία της σημερινής δημοσιονομικής συγκυρίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στις περιοχές, όπου δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο η Ελλάδα και ιδίως τη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και την Αφρική, υπογραμμίζοντας ότι η διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων είναι βασική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται με γνώμονα τη μέγιστη αξιοποίηση τόσο των χρημάτων του ελληνικού λαού, όσο και της προσπάθειας που καταβάλλεται από τα στελέχη του Υπουργείου των Εξωτερικών, με γνώμονα τη συνέχιση της παρουσίας της Ελλάδας στις περιοχές αυτές, ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών προγραμμάτων συνεργασίας. Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να «περάσει» αυτή η προσπάθεια στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, καλωσόρισε τις προσπάθειες του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και υπογράμμισε τη συμβολή της χώρας μας στην προώθηση των αναπτυξιακών στόχων της «Διακήρυξης της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, που δεν είναι άλλοι από την απάλειψη της φτώχειας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα περιθώρια που υπάρχουν για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, καθώς και τη συνεργασία σε σύγχρονες περιβαλλοντικές κι άλλες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και γενικότερα της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης στις περιοχές της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου και της Αφρικής.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) Ζέφη Δημαδάμα, αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τους στόχους και την προσπάθεια που καταβάλει το ΔΙΚΕΜΕΠ προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες που ανοίγονται για δράσεις, τόσο στους τομείς της βιώσιμης, όσο και της πράσινης ανάπτυξης.

Εν συνεχεία, ο Διευθυντής του Αναπτυξιακού Κέντρου ΟΟΣΑ κ. Mάριο Πετσίνι, ο οποίος νωρίτερα είχε και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, ανέλυσε τη σύγχρονη διεθνή κατάσταση στην οικονομία και την παραγωγή πλούτου ανά την υφήλιο, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ενώ παρατήρη
Keywords
Τυχαία Θέματα