Αύξηση της δημοτικότητας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών

Η δημοτικότητα των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (PSD) στην Πορτογαλία αυξήθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και τους εμφανίζει να έχουν πιθανότητες νίκης στις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύτηκε
στην οικονομική εφημερίδα Diario Economico, δίνει στους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες 39,7%, από 35,3% στην τελευταία δημοσκόπηση, και στους κυβερνώντες Σοσιαλιστές 33,4%, από 36,1%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς, μία νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία με το δεξιό κόμμα CDS, θα μπορούσε να περιορίσει την ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της Πορτογαλίας να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το CDS εμφανίζεται να εξασφαλίζει το 9% των ψήφων στη δημοσκόπηση.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η δημοτικότητα της σοσιαλιστικής υπηρεσιακής κυβέρνησης επλήγη μετά την παρουσίαση του σχεδίου διάσωσης την περασμένη εβδομάδα που περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις δαπανών, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και αυξήσεις των φόρων.

Η Πορτογαλία αναγκάστηκε να καταφύγει στο σχέδιο διάσωσης μετά την κατάρρευση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης το Μάρτιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τους όρους του πακέτου διάσωσης.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρία Marktest στις 9 και 10 Μαϊου σε δείγμα 805 ανθρώπων και με περιθώριο σφάλματος 3,45%.
Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβούλιου υποστηρίζει το πακέτο
Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα υπέρ του πακέτου στήριξης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσφέροντας πολιτική υποστήριξη στην πολιτική της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για την ευρωζώνη.

Η Μπούντεσταγκ δεν έχει λόγο στο αν η Γερμανία θα εγκρίνει τη στήριξη, όμως η ψήφος της δίνει στη Μέρκελ πολιτική ώθηση. Η καγκελάριος έχει υποστηρίξει τα σχέδια μεταρρύθμισης που πρότεινε η Λισαβόνα σε αντάλλαγμα για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ένα σημαντικό εμπόδιο για το πακέτο στήριξης ήρθη αυτή την εβδομάδα όταν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν εξασφάλισε υποστήριξη για τη στήριξη της Πορτογαλίας, καθώς πλέον την υποστηρίζει η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα