Μαγικά ... πειράματα φυσικής και χημείας για παιδιά

Για να καταλάβει ένα παιδί απλούς νόμους της φυσικής και της χημείας συνήθως "παλεύει" με τα βιβλία, τις λέξεις, τους όρους και τους τύπους. Μια ομάδα, όμως, φοιτητών της Φυσικής και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έχουν βρει και εφαρμόζουν έναν πιο εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Η ομάδα Physics Partizani, αποτελούμενη από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ανέλαβε να εξηγήσει, διαδραστικά, σε μαθητές του δημοτικού, τον τρόπο που λειτουργούν οι νόμοι
της φύσης, με απλά, καθημερινά υλικά.
Έτσι, για πρώτη φορά, όσα παιδιά παρακολούθησαν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να ακούσουν, αλλά και να δουν τον ήχο και πώς κινούνται τα ηχητικά κύματα. Πώς; Με τη χρήση ειδικού καπνού, αυτού που χρησιμοποιείται και στον κινηματογράφο, οι φοιτητές γέμισαν ένα όργανο σαν τύμπανο και τα παιδιά, χτυπώντας το, παρήγαγαν ηχητικά κύματα, τα οποία πλέον γίνονταν ορατά.

Οι μαθητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να δουν και να κατανοήσουν το φαινόμενο της συστολής και της διαστολής με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας ένα μπαλόνι και υγρό άζωτο. Κατάφεραν να σηκώσουν μ' ένα μακαρόνι ένα μικρό, πλαστικό μπουκαλάκι, γεμάτο ρύζι, κατανοώντας ότι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται, τρίβοντας το μακαρόνι με τους κόκκους ρυζιού, είναι ικανές για κάτι τέτοιο…

"Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και έχουν αρκετή ανταπόκριση από τα παιδιά, τα οποία φαίνεται πως κατανοούν ευκολότερα έτσι ένα μεγάλο φάσμα της φυσικής", υπογράμμισε ο Χαρίτος Πολάτογλου, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ. "Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί στην εκπαίδευση των παιδιών στο δημοτικό και πιστεύω πως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο", πρόσθεσε.

Οι μικρότεροι μαθητές παρακολούθησαν τα πειράματα ως κάτι μαγικό, ενώ οι μεγαλύτεροι έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συμμετείχαν ενεργά. Το ζητούμενο, όμως, για όλους ήταν το ίδιο. Να κατανοήσουν δύσκολες έννοιες, με διασκεδαστικό τρόπο, και να καταλάβουν ότι η Φυσική είναι κομμάτι της καθημερινότητάς.

Τα πειράματα -που διεξάγονται στον προαύλιο χώρο της παιδαγωγικής σχολής- συνεχίζονται μέχρι αύριο, Παρασκευή, και ολοκληρώνονται το βράδυ της ίδιας μέρας, μ' ένα Μελωδικό Αστροπάρτυ, στον ίδιο χώρο. Στο πάρτυ, πέρα από τη μουσική, θα παρευρεθούν αστρονόμοι, οι οποίοι με ειδικά τηλεσκόπια θα "ξεναγήσουν" τους παραβρισκόμενους στον "ανοιξιάτικο ουρανό".

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με την υποστήριξη της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής του ΑΠΘ και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του ΑΠΘ.
Keywords
Αναζητήσεις
πειραματα για ηχους, πειραματα για κυματα στο δημοτικο
Τυχαία Θέματα