Σε παράλυση τα Πανεπιστήμια

19:00 25/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η Διαμαντοπούλου κατηγορεί τους πρυτάνεις για περιφρόνηση της Δημοκρατίας...
Πριν καν λήξουν οι καταλήψεις και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας προχώρησε στην έκδοση της διαπιστωτικής πράξης και στη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών που θα αναλάβουν τις εκλογές των μελών των νέων συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ.
Ήδη συγκροτούνται οι επιτροπές στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης,
Πάτρας, Κρήτης και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά συγχρόνως ανοίγει και ο δρόμος για προσφυγές των πανεπιστημιακών στο ΣτΕ, εναντίον του νόμου. Όμως, υπουργείο Παιδείας και πρυτάνεις έχουν περάσει ήδη σε νέα φάση αντιπαράθεσης. Δεκαεπτά πανεπιστήμια στα είκοσι αρνήθηκαν να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη συγκρότησης των επιτροπών και όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο μακράς αναταραχής, σύγχυσης και αβεβαιότητας.

Λάδι στη φωτιά έριξε η Άννα Διαμαντοπούλου, όταν έσπευσε να εγκαλέσει τους πρυτάνεις που αρνήθηκαν να υπογράψουν για περιφρόνηση της δημοκρατίας και για παράβαση της νομιμότητας. Η ίδια άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί και να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος. Ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισπεύσει ακόμη και την απομάκρυνση από τις θέσεις τους!

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κ. Ρέμελης, που δεν υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τονίζει: «Δεν έχουμε πρόθεση να θέσουμε ζήτημα γενικότερης εφαρμογής του νόμου. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορώ να εφαρμόσω διατάξεις που είναι προδήλως αντισυνταγματικές, όπως το άρθρο 76 που προβλέπει τη συμμετοχή εξωτερικών μελών στο συμβούλιο διοίκησης του ιδρύματος». Η υπουργός, πάντως, προειδοποίησε τα ιδρύματα πως αν δεν υλοποιήσουν το νόμο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν θα πάρουν πιστώσεις.

«Τα μείζονα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην πανεπιστημιακή κοινότητα δεν λύνονται με απειλές και εκβιασμούς», λέει ο Κ. Ρέμελης. «Είναι καιρός να επιδείξουμε όλοι την απαιτούμενη σύνεση και αυτοσυγκράτηση».

Ομως, προβληματισμός και ανησυχία για τις επιπτώσεις της εφαρμογής του νέου νόμου επικροτεί ακόμη και στους πρυτάνεις που υπέγραψαν τη διαπιστωτική πράξη. «Την υπέγραψα» λέει στην «Κ.Ε.» ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Γάτσιος, «με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, κρίνοντας προτιμότερο αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου μου να υπογράφονται από τον εκλεγμένο πρύτανή του, παρά από την υπουργό. Η υποχρέωσή μου, ως δημόσιου λειτουργού, να εφαρμόζω τους ψηφισμένους από τη Βουλή νόμους θα μπορούσε να μην ασκηθεί είτε με σχετική εντολή της συγκλήτου μου, στην οποία λογοδοτώ, είτε επειδή συγκρούεται με αδιαπραγμάτευτες αρχές μου. Κανείς από τους λόγους αυτούς δεν συνέτρεχε».

Και συνεχίζει: «Όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργείου, περί περιφρονήσεως της δημοκρατίας και της νομιμότητας, αλλά και περί "παγώματος" των κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια, πιστεύω ότι δεν συμβάλλουν στην
Keywords
Τυχαία Θέματα