Σαν Σήμερα | Σαν να μην πέρασε μια μέρα (video)

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Φάνης Χριστοδούλου και τα άλλα παιδιά υπό τις οδηγίες του Κώστα Πολίτη ανέβασαν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης και έβαλαν για τα καλά το μπάσκετ στην καρδιά του κάθε Έλληνα.

Ήταν 14 Ιουνίου του 1987 όταν η Εθνική μας επικράτησε στην παράταση της ΕΣΣΔ με 103-101 και κέρδισε το πρώτο

της χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καταφέρνοντας για πολλούς το ακατόρθωτο. Επιτυχία που μόνο πρόσκαιρη δεν ήταν, μιας και από τότε ως σήμερα το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό οφείλεται κατά πολύ σε όλους εκείνους που απάρτιζαν την Εθνική ομάδα του 1987 και που την έκαναν "επίσημη αγαπημένη" για κάθε Έλληνα.

Το πώς φτάσαμε στην κορυφή είναι λίγο πολύ γνωστό, καθώς και οι περισσότερες ιστορίες και οι μύθοι από το έπος του 1987. Ποιος ξέχασε την αυταπάρνηση του Παναγιώτη Γιαννάκη, τα καλάθια του Νίκου Γκάλη, τις βολές του τίμιου γίγαντα Αργύρη Καμπούρη που μας χάρισαν τη νίκη ή εκείνες του Λιβέρη Ανδρίτσου που έστειλαν το ματς του τελικού στην παράταση. Όσα χρόνια και να περάσουν ένα είναι το σίγουρο: Το έπος του 1987 δεν ξεχνιέται. Έχει χαραχθεί στην καρδιά μας. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Έτσι κι αλλιώς, το ελληνικό μπάσκετ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί.

Στον τελικό συμμετείχαν οι:
ΕΛΛΑΔΑ (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.
ΕΣΣΔ (Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τκατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Πανκράσκιν 8

Keywords
Τυχαία Θέματα