Ο Βγενόπουλος «μόλυνε» την Κύπρο

23:44 13/6/2012 - Πηγή: AEK365

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters ορμώμενο από δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc του Κώστα Βαξεβάνη. Όπως αναφέρεται στο άρθρο των Stephen Grey, Μιχάλη Καμπά και Νικόλα Λεοντόπουλου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και η MIG

είναι ουσιαστικά υπεύθυνος για το γεγονός ότι η Κύπρος κινδυνεύει να μπει σε μηχανισμό στήριξης.

Όπως αναφέρεται, η MIG του Βγενόπουλου στην Κύπρο έχασε περίπου 2 δισ. ευρώ κάτι που προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση στο οικονομικό επίπεδο.

Τον Νοέμβριο του 2011, η Κύπρος ανάγκασε τον Βγενόπουλο να παραιτηθεί από την προεδρία της Marfin Bank στην Κύπρο με την τράπεζα να περνάει στα χέρια του κράτους και να μετονομάζεται σε «Cyrpus Popular Bank».

Μετά την ανάληψη της διοίκησης της τράπεζας από το κράτος, ανακαλύφθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα επενδύσεις σε παρακινδυνευμένους τομείς καθώς και δάνεια σε επενδυτές που αγόραζαν μετοχές σε ετερογενείς δραστηριότητες της MIG. Αυτό έκαναν

«Νομίζω ότι ξεκάθαρα δεν ήταν καθόλου σοφές αποφάσεις», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου και νυν διοικητής της «Cyrpus Popular Bank», Μιχάλης Σαρρής.

Τώρα, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της τράπεζας πρόκειται να διενεργήσουν έρευνα για το τι πήγε ακριβώς στραβά με τη Marfin.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα προβλήματα της Marfin προκάλεσε εντονότατες δυσκολίες στην οικονομία της κυπριακής κυβέρνησης. Παράδειγμα, σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, στις 17 Μαΐου, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, η οποία χρειαζόταν άμεσα 2 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το άρθρο.

Οι βουλευτές φοβούνται ότι αν δεν βρεθούν άμεσα ιδιώτες επενδυτές, η τράπεζα θα αναγκάσει την Κύπρο να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης, καθώς τα χρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κούλιας, λέει στο Reuters ότι «η Κύπρος έχει βρεθεί για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση, και σε αυτό φταίει ο Ανδρέας Βγενόπουλος».

«Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι Κυπριακές αρχές ξεγελάστηκαν από έναν άνθρωπο πού πήρε τις καταθέσεις των Κυπρίων και τις μετέτρεψε σε αέρα κοπανιστό. Ακόμα πόσο πιθανό είναι για έναν άνθρωπο να έρθει στη χώρα μας, να αρπάξει το κεφάλαιο και να φύγει και όλοι οι ιθύνοντες να μην συνειδητοποιήσουν τι τρέχει;», λέει ο κ. Κούλιας.

Από την άλλη ωστόσο, ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος με δηλώσεις του στο Reuters αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι όλα αυτά που αναφέρονται για τον ίδιο είναι μια προσπάθεια σπίλωσής του από την Κύπρο. Όπως λέει η αποχώρησή του από τη Marfin δεν υπήρξε αποτέλεσμα πιέσεων αλλά δική του απόφαση και ότι ο ίδιος ενεπλάκη σε ένα «πραξικόπημα» που οργάνωσε ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κ. Αθανάσιος Ορφανίδης. Μάλιστα, όπως λέει το γεγονός ότι κράτησε την τράπεζα στη Κύπρο ήταν το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του. «Παγιδεύτηκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο πρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα