Η εξέλιξη των κινητών ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ήταν Απρίλιος του 1989, όταν η Nintendo κυκλοφόρησε το πρώτο Game Boy της. Το Τείχος του Βερολίνου απείχε μόνο μερικούς μήνες από την κατάρρευση του, οι φοιτητές διαδήλωναν στην πλατεία Τιενανμέν και η Μαριάννα Ευστρατίου κατατασσόταν στην 19η θέση στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision

με μια συναρπαστική εκτέλεση του «Κάθε τέλος είναι μια αρχή».

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Στην πραγματικότητα, πολλά έχουν αλλάξει από την εποχή που η Nokia καλωσόρισε το «Φιδάκι» στην πρώτη συσκευή της, περίπου οκτώ χρόνια αργότερα. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μέσω των κινητών έχουν εξελιχθεί με ένα καταιγιστικό ρυθμό από το ταπεινό τους ξεκίνημα, με πρότυπα παιχνίδια κονσόλας τώρα διαθέσιμα για να τα παίξεις οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Μέχρι το τέλος του 2018, η βιομηχανία των κινητών ηλεκτρονικών παιχνιδιών υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε αξία άνω των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, έτη φωτός μακριά από την γραμμή με τα pixels που κινούταν μόνο οριζόντια και κάθετα στις οθόνες μας περίπου 20 χρόνια νωρίτερα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το «Φιδάκι» αποτέλεσε το έναυσμα για την έκρηξη του mobile gaming το 1998. Υπολογίζεται ότι υπάρχει σε περίπου 350 εκατομμύρια συσκευές απο όταν πρωτοεμφανίστηκε στις άχρωμες οθόνες μας, και έχει γίνει ένα cult-classic, με παιχνίδια όπως το Angry Birds να το ακολουθούν από κοντά.

Παράλληλα με την επανάσταση που επέφερε το «Φιδάκι», η εισαγωγή του WAP και των εγχρώμων οθονών έκαναν το gaming ακόμα πιο ελκυστικό, ενώ και η εισαγωγή του iPhone το 2007, άλλαξε τον τρόπο που παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια για πάντα.

Τώρα με πάνω από 150.000 παιχνίδια μόνο στο App Store, το gaming γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Παιχνίδια όπως το Real Racing 3 είναι τόσο λεπτομερή όσο οτιδήποτε μπορείς να βρεις στο PlayStation ή το Xbox, ενώ η έκρηξη που παρατηρείται στον τομέα των κινητών τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να αποδώσει πάνω από το 40% των μεικτών κερδών επί του συνόλου του ιντερνετικού τζόγου από το 2018.

Με όλο και περισσότερες εφαρμογές να εμφανίζονται στην αγορά ,τα online παιχνίδια έχουν γίνει ένα δημοφιλές χόμπι για τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονται με μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και για αυτούς που ξοδεύουν το μεσημεριανό διάλειμμα τους παίζοντας. Το PokerStars Mobile App είναι ένα μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στην αγορά και μεταφέρει τα καλύτερα στοιχεία από το μεγαλύτερο πόκερ site στον κόσμο στην κινητή πλατφόρμα.

Με την εφαρμογή «παίξτε άμεσα» και με ζωντανά τουρνουά σε προσφορά, ένα γρήγορο παιχνίδι online παρέχει μια χρήσιμη πηγή ψυχαγωγίας σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι βρίσκονται συνεχώς εν κινήσει.

Και ίσως αυτός είναι ο λόγος που το mobile gaming γνωρίζει τέτοια επιτυχία. Στον κόσμο των fast-food και των πολυάσχολων lifestyle, οι άνθρωποι χρειάζονται κάτι που μπορούν να ασχολούνται εύκολα και όποτε το θέλουν, κάτι το οποίο δένει με τον γεμάτο ένταση τρόπο ζωής τους.

Αυτό ενισχύεται επιπλέον από την ολοένα αυξανόμενη αγορά tablet. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την υπηρεσία TabLens της ComScore, το 70% των ιδιοκτητών tablet χρησιμοποιούν τη συσκευή τους για να παίζουν παιχνίδια, και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση, είναι πολύ πιθανό οι προγραμματιστές να συνεχίσουν να βελτιώνουν και να αναπτύσσουν τα τυχερά παιχνίδια για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Φαίνεται σαν κάθε μήνα να υπάρχει ένα νέο smartphone ή tablet στην αγορά, βελτιώνοντας συνεχώς επεξεργαστές και οθόνες υψηλότερης ανάλυσης. Δεν πάει πολύ καιρός από τότε που το gaming πέρασε στην πλατφόρμα υψηλής ευκρίνειας. Και με την αγορά να εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σίγουρα δεν θα περάσει πολύς καιρός από τότε που θα παίζουμε σε τεχνολογία 3D.

Keywords
Τυχαία Θέματα