Τσίπρας: Ενεργοποιήσαμε τον δότη, όχι τον κόφτη - Ορόσημο το 2017 για την οικονομία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ως τον πρώτο προϋπολογισμό αισιοδοξίας και ανάπτυξης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας τον προϋπολογισμό του 2017 κατά την ομιλία του με την οποία έληξε η διαδικασία της συζήτησης το βράδυ του Σαββάτου. Υπογράμμισε δε πως το 2017 θα είναι «έτος – ορόσημο» για την ελληνική οικονομία.

Κατά την ομιλία του, επικέντρωσε στην προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει σχέδιο

εξόδου από την κρίση, το υλοποιεί, πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος και ικανοποιεί τις δεσμεύσεις της όχι μόνο απέναντι στους δανειστές αλλά και απέναντι στην κοινωνία με την αναδιανομή των εσόδων. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μέσα από το δίπολο true story – success story να αντιπαραβάλει την πολιτική της κυβέρνησής του με αυτή της κυβέρνησης Σαμαρά, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η β αξιολόγηση θα κλείσει και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις δυσοίωνες προβλέψεις της αντιπολίτευσης αρχικώς ότι δε θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και στη συνέχεια ότι δε θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι ό κόφτης θα ενεργοποιηθεί ακόμη και εντός του 2016, οι οποίες όπως είπε διαψεύστηκαν. όχι μόνο δεν ενεργοποιείται ο κόφτης είπε αλλά «υπερκαλύψαμε τον στόχο των εσόδων» από 0,5% σε 1,1% κι έτσι «ενεργοποιήθηκε ο ‘’δότης’’» (σ.σ. η επιστροφή εσόδων μέσω κοινωνικών παροχών).

«Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο»

Απέδωσε την «υπεραπόδοση των εσόδων» στην σκληρή δουλειά της κυβέρνησης να πετύχει έσοδα από τις λίστες της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών στο λαθρεμπόριο, την απόδοση της φορολογίας κ του ΦΠΑ. «Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο, δεν κόβουμε γραμμάτια του δημοσίου για να δώσουμε στοχευμένα λίγο πριν τις εκλογές σε κάποιους που θεωρούμε πελάτες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να στηρίξει την πρωτοβουλία για την επιστροφή μέρους των εσόδων με τη μορφή της ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων και της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βοεριοανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης δηλαδή τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

«Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019»

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην επιμονή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση έλαβε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσει «μέχρι κεραίας». Για πρώτη φορά, θα στηθούν κάλπες τον Ιούνιο του 2017 στις ευρωεκλογές και της δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στη συνέχεια για τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Μάλιστα θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στη διαπραγμάτευση έστειλε το μήνυμα ότι και το 2019 η κυβέρνηση θα κερδίσει τις εκλογές: «Να δούμε πόσο θα αντέχετε και μετά το 2019 να αντιμετωπίζετε τους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς μας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης» είπε στρεφόμενος προς τα έδρανα της γαλάζιας παράταξης.

True story

Υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης αντιπαραβάλλοντας την καταστροφική πενταετία 2010 – 2015 που προηγήθηκε έναντι της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προς επίρρωση ανέφερε ενδεικτικά αύξηση επενδύσεων κατά 13% το 2016 η οποία αναμένεται να συνεχιστεί το 2017, το κλείσιμο μιας χρονιάς με ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό, την έγκριση χρηματοδοτήσεων από το πακέτο Γιούνκερ ύψους 2 δις από τις οποίες, είπε, θα ωφεληθούν 1.400 ελληνικές επιχειρήσεις, την επανεκκίνηση στρατηγικών

Έργων στα δίκτυα και τις μεταφορές, την προοπτική επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, κλπ.

Σημείωσε ότι ο στόχος του πλεονάσματος 1,75% για το 2017 αναμένεται να υπερκαλυφθεί και αυτός, και το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει το 2% κάτι που όπως πρόσθεσε, θα επιτρέψει « να επεκτείνουμε όχι να μειώσουμε την κοινωνική προστασία ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες». «Από τους προϋπολογισμούς παρωδία περνάμε σε προϋπολογισμούς αξιόπιστους και με ρεαλιστικές παραδοχές» τόνισε μιλώντας για true story όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη δική του ομιλία λίγο πριν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μεγαλύτερος εθνικός στόχος είναι αυτός της μείωσης της ανεργίας η οποία παραμένει σε υψηλό ποσοστό (23%) αν και έχει μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Μηνύματα στους έξω για τα εργασιακά

Επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση της καταλόγισε υποκρισία για τις αναφορές στα πρωτογενή πλεονάσματα, θράσος για τις κατηγορίες που εξαπολύει ότι η κυβέρνηση μέσα σε δυο χρόνια κατέστρεψε τη χώρα, αλλά και μιζέρια διότι δεν τολμά να αναγνωρίσει αυτονόητες επιτυχίες όπως το κλείδωμα των επιτοκίων που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup και το οποίο διασφαλίζει την προοπτική δανεισμού από της αγορές.

Τέλος αναφερόμενος στην αξιολόγηση είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να να κλείσει όσο το δυνατό νωρίτερα «ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές το 2017». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδας θα τηρήσει στο ακέραιο τη συμφωνία με τους δανειστές αλλά χωρίς επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, και πως δε θα αποδεχτεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που την θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Μάλιστα έστειλε το μήνυμα προς την ευρωπαϊκή πτέρυγα των δανειστών ότι είναι εκείνοι που οφείλουν να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά και να βάλουν «σαφή όρια» (εννοείται έναντι του ΔΝΤ). Από την άλλη κάλεσε για μια ακόμη φορά τα Ταμείο «να πει ξεκάθαρα αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη». Το ίδιο ερώτημα απεύθυνε και προς τη ΝΔ την οποία κάλεσε να μην κρύβεται πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ και να ξεκαθαρίσει αν συντάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης στην προσπάθεια για την ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – εδώ επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και την κοινή δήλωση στήριξης των συλλογικών συμβάσεων που είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 2015 μς τον Αλέξη Τσίπρα .

ΤσίπραςΒουλήπροϋπολογισμόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςαξιολόγησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα