Τρεις τρόποι για να ξαναζωντανέψεις έναν λουκουμά παραλίας

Το αφράτο και πεντανόστιμο γλύκισμα που φέρνει στο νου καλοκαιρινές εξορμήσεις και αναμνήσεις διακοπών της παιδικής μας ηλικίας, μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να μεταμορφωθεί σε ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο που θα ενθουσιάσει.

Ετοιμάζεται μέσα σε λίγα λεπτά στην τοστιέρα, στο σχαροτήγανο ή στην ψησταριά, με έτοιμο αγοραστό λουκουμά από πλανόδιους πωλητές, που έχει ξεμείνει μέσα στο σακουλάκι και δεν έχει καταναλωθεί, ή με σπιτική συνταγή, αν μπορείτε να διαθέσετε λίγο περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία του.

Ψητοί λουκουμάδες (ντόνατς) με λιωμένη νουτέλα

Υλικά για τη Συνταγή

4

λουκουμάδες με τρύπα στη μέση, πασπαλισμένοι με κανελοζάχαρη ή σκέτη ζάχαρη κρυσταλλική (έτοιμοι ή σπιτικοί*)

¼ φλιτζανιού (60 γραμμάρια) νουτέλα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε την τοστιέρα (σαντουιτσιέρα με αντικολλητικές πλάκες) σε μέτρια προς δυνατή ένταση, βάλτε τους λουκουμάδες, κλείστε την πάνω πλάκα της συσκευής και ψήστε τους για 2-3 λεπτά περίπου. Αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το σχαροτήγανο ή κάποιο αντικολλητικό τηγάνι τοποθετήστε πάνω στα ντόνατς ένα βάρος για να πιέζονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Στο μεταξύ, ζεστάνετε τη νουτέλα στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 40 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει και να είναι ρευστή. Μεταφέρετε τους ζεστούς ψημένους λουκουμάδες σε μια πιατέλα και περιχύστε τους με την καυτή πραλίνα σοκολάτας.

Ψητοί λουκουμάδες με ανθότυρο και μέλι

Υλικά για τη Συνταγή

4 λουκουμάδες στρογγυλοί ή με τρύπα στη μέση

¼ φλιτζανιού (60 γραμμάρια) ανθότυρο νωπό ή μυζήθρα γλυκιά Κρήτης ή ρικότα

1 κουταλιά της σούπας μέλι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση

Ψήστε τους λουκουμάδες σε μια σαντουιτσιέρα με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω. Σε ένα μικρό μπολ βάλτε το τυρί μαζί με το μέλι και ανακατέψτε τα καλά με ένα κουτάλι, ώστε να ενσωματωθούν καλά. Αλείψτε το μίγμα πάνω στα ζεστά ντόνατς και σερβίρετε, περιχύνοντάς τα με λίγο επιπλέον μέλι.

Ψητοί λουκουμάδες με παγωτό, φρέσκα φρούτα και σάλτσα σοκολάτας

Υλικά για τη Συνταγή

6 λουκουμάδες με γλάσο ζάχαρης (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τους απλούς πασπαλισμένους με ζάχαρη, με το γλάσο ζάχαρης όμως επιτυγχάνεται καλύτερο καραμέλωμα)

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

500 γραμμάρια παγωτό της επιλογής σας

Φρέσκιες φράουλες ή άλλα φρούτα που επιθυμείτε, κομμένα σε κομμάτια

Σιρόπι σοκολάτας (προαιρετικά)

Χτυπημένη σαντιγί (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε την ψησταριά υγραερίου σε μέτρια φωτιά, κλείστε το καπάκι και αφήστε την να πιάσει θερμοκρασία για 5-10 λεπτά. Κόψτε τους λουκουμάδες στη μέση κατά μήκος και αλείψτε κάθε κομμένη πλευρά με μια λεπτή στρώση βουτύρου. Ψήστε τους στη σχάρα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για περίπου 60 δευτερόλεπτα, ανά πλευρά. Έχετε το νου σας συνεχώς διότι μπορεί πολύ εύκολα να μαυρίσει και να καεί η ζάχαρη, ειδικά στην γλασαρισμένη πλευρά του ντόνατς. Οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν, γι’ αυτό και θέλει συνεχή παρακολούθηση. Μόλις ψηθούν και από τις δύο πλευρές, αφαιρέστε τους λουκουμάδες και αφήστε τους να χλιαρύνουν αλλά αν μην κρυώσουν εντελώς. Γεμίστε το κάθε ντόνατς με μια μπάλα παγωτό, πασπαλίστε με τα κομμένα φρούτα, περιχύστε με το σιρόπι που επιθυμείτε και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλή

* Για πεντανόστιμους σπιτικούς λουκουμάδες δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Χατσαπούρι, γεωργιανές βαρκούλες ζύμης, με σπανάκι, φέτα και αυγό

Ρολό κέικ με κρέμα τύπου στρατσιατέλα

«Πειραγμένο» καροτοτζατζίκι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρεις,treis