Τα πρόσωπα κλειδιά της νέας κυβέρνησης

Η νέα κυβέρνηση πέρα από το ότι είναι πολυπληθής -63 υπουργοί και υφυπουργοί- δείχνει σε ποιους τομείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ρίξει το βάρος του. 

Καταρχήν στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο, αφού γύρω από τον πρωθυπουργό θα υπάρχουν τρεις υπουργοί επικρατείας και δύο υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ.

Στο επικρατείας με νομοθετικές και κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες θα είναι ο Μάκης Βορίδης. Ο πρώην υπουργός

Εσωτερικών -ο οποίος αναβαθμίστηκε- θα αντικαθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και θα απαντά στις επιθέσεις των ακροδεξιών κομμάτων.

Ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άκης Σκέρτσος θα βρίσκονται και αυτοί στο Μαξίμου, ενώ υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού είναι ο Γιάννης Μπρατάκος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Ακόμα από τη νέα σύνθεση του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εξωτερικής Πολιτικής. Η τοποθέτηση της κ. Παπαδοπούλου ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών  – στο παρελθόν είχε διατελέσει διπλωματική διευθύντρια στο γραφείο του πρωθυπουργού – πιστοποιεί ακόμα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία. 

Προφανώς προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η τοποθέτηση του στενού του συνεργάτη Γιώργου Γεραπετρίτη στη θέση του υπουργού.

Ο Νίκος Δένδιας μετακινείται στο Υπουργείο Άμυνας – θέση που παραδοσιακά τοποθετούνται εν δυνάμει «δελφίνοι» του κόμματος – Γεράσιμος Αρσένης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης…

Στο υπουργείο Υγείας που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε βρεθεί εκτός καθώς είχε χρεωθεί τα επεισόδια σε πολλές γειτονιές της Αθήνας εν μέσω του κορωνοϊού.

Στο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναλαμβάνει, επίσης ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Κ. Μητσοτάκη, ο Δημήτρης Καιρίδης. Ο Δημήτρης Καιρίδης θεωρείτε φιλοευρωπαίος και γι αυτό οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.   

Ο επί σειρά ετών δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου ανέλαβε το Ψηφιακής Πολιτικής. Ο κ. Παπαστεργίου πέρα από τη στενή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει και μεγάλη πείρα στο κομμάτι των σύγχρονων τεχνολογίων.

Η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο «καυτό» υπουργείο Εργασίας, έχει τη σημασία της, καθώς την συγκεκριμένη στιγμή θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να μπεί σε αυτό τον τομέα ένα πρόσωπο με φιλολαϊκό προφίλ. 

Η τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου θα αναλάβει την αναμόρφωση της δικαιοσύνης σηματοδοτεί την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην νέα κυβέρνηση να υπάρχουν Πασοκογενείς. Ο κ. Φλωρίδης ηγήθηκε του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου στο παρελθόν και μέχρι πρόσφατα έκανε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Η παρουσία του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι σίγουρα μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση αφού ο Γραμματέας της ΝΔ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε όλες του τις παρουσίες.

Το γεγονός ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να τον αφήσει Γραμματέα του κόμματος δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, καθώς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εκπροσωπεί την κυβέρνηση που σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. 

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Αυτοί είναι οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αυτά θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης

ΚΚΕ για νέα κυβέρνηση: Έχει όλα τα «προσόντα» για να αναδειχτεί «χειρότερη» από όλες τις προηγούμενες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα πρόσωπα κλειδιά της νέας κυβέρνησης,