Τι «ταμείο» κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς τα μετράνε στο ΠΑΣΟΚ

Αφήνουμε τους διθυράμβους για άλλους που ειδικεύονται στο λιβανιστήρι στην κυβέρνηση και λέμε να ασχοληθούμε σήμερα με το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και ολίγον από ΠΑΣΟΚ.

Για τον Τσίπρα τα πράγματα είναι πράγματι δύσκολα, αφού η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε. Αυτό

σημαίνει δύο πράγματα:

● Πρώτον, ότι όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο ήταν απολύτως αποφασισμένοι. Γι’ αυτό δεν επέστρεψαν.

● Δεύτερον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2012 – 2023 είναι παρελθόν. Όσοι έχουν την άποψη ότι το κόμμα πρέπει να πάει προς τα πίσω, στην αντισυστημική λογική που το ανέβασε μέχρι το 36% το 2015, κάνουν λάθος.

Ο Τσίπρας – εφόσον μένει – θα πρέπει να φτιάξει έναν νέο, σύγχρονο, ελκυστικό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μιλάει στον κόσμο για τις αγωνίες του και τα προβλήματά του και όχι για τις ιδεολογικές ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ του 4% και του 5%.

Το σημαντικό πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, πριν αρχίσει να ψάχνει νέα πρόσωπα, πρέπει να φτιάξει νέο αφήγημα. Να καταλάβει γιατί θριάμβευσε η Ν.Δ., να πετάξει διάφορα στερεότυπα που δεν τα ακούει κανένας και να καταλάβει ποιες είναι οι κοινωνικές προτεραιότητες.

Αν δεν καταλάβει όλα αυτά, δεν θα καταφέρει να φτιάξει πρόταση διακυβέρνησης και δεν θα καταλάβει το σκληρό μήνυμα που του έστειλε η κάλπη: Ότι αντιπολίτευση μπορούν να κάνουν όλοι. Μόνο που το όφελος από τα «όχι» το μοιράζονται πολλοί. Αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι πρόταση για τη ζωή του και τη χώρα. Όποιος δεν την προσφέρει, δεν μπορεί να λογαριάζεται ως κόμμα εξουσίας.

⁃ Για το ΠΑΣΟΚ η στασιμότητα δεν είναι νίκη. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 11, 12, 13 μονάδες κι εσύ παίρνεις μόνο 3,5, τότε είναι καθαρό ότι έχεις χαμηλό ταβάνι. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει ήδη στο χαμηλότερο σημείο του – πράγμα για το οποίο δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι έτσι όπως είναι τα πράγματα –, τότε από πού έχει να περιμένει;

Αν αυτοί που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνε στη Ν.Δ., στο ΚΚΕ και κάποιοι άλλοι, πότε στον Βαρουφάκη και πότε στη Ζωή, το συμπέρασμα είναι ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι ελκυστικό στον κόσμο που θα μπορούσε θεωρητικά να τον ψηφίσει. Θα χρειαστεί πολύ σκληρή προσπάθεια για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας. Αλλά, επειδή αυτή την ώρα μιλάμε για το σήμερα, είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης δεν νίκησε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Η νίκη του Μητσοτάκη, και να… ζήσουμε να θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε

Ο κύκλος των (χαμένων) γκάλοπ, ο Γολγοθάς του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργικές καραμπόλες

Οι «κομμένοι» υπουργοί, ο… Φαίδων Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι προύχοντες του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,syriza, pasok