Το «Αϊβαλί» πάει στα Χανιά

ΕΛΛAΔΑ

Μετά από την Αθήνα και τη Μυτιλήνη η έκθεση με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel «Αϊβαλί» του σκιτσογράφου Soloúp από τις εκδόσεις Κέδρος έρχεται και στα Χανιά.

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια σε μολύβι από το Αϊβαλί, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την

έρευνα. Περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με τη μορφή comics αλλά και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία, κλπ.) κατά την σχεδίαση. Ένα ταξίδι στον χρόνο. Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ.. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις: ξεναγήσεις, επιστημονική ημερίδα (26/9), μαθητικό workshop.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της έκθεσης:

Παρασκευή 11/09, 20:00, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Εγκαίνια της έκθεσης.

Την έκθεση αλλά και το graphic novel «Αϊβαλί» του Soloup θα παρουσιάσουν οι: Μαρίνα Αρετάκη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και ο Θανάσης Μουτσόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης & Θεωρία του Πολιτισμού στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σάββατο 12/09, 12:00

Ξενάγηση στην έκθεση για εκπαιδευτικούς και κοινό από τον Soloúp.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Κυριακή 13/09, 11:00, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Ανοιχτό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων από τον Soloúp με θέμα:

Εικονογράφηση, γελοιογραφία, κόμικς: από την ιδέα στο χαρτί.

Παρασκευή 25/09, 19:00, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Workshop comics για μαθητές από τον Soloúp με αφορμή το «Αϊβαλί»: Ο τρόπος αφήγησης των κόμικς και το χτίσιμο μιας ιστορίας: από το χαρτί μέχρι το τυπογραφείο.

Σάββατο 26/09, 17.00-21.00 Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Επιστημονική ημερίδα: «Χίλια μύρια νήματα: Ιστορία, Λογοτεχνία, Κόμικς, Ψυχολογία με αφορμή το Αϊβαλί»

Φιλόλογοι, ιστορικοί, ψυχολόγοι, ερευνητές εξετάζουν ζητήματα που ανακύπτουν με αφορμή το κόμικ.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Χανίων, Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων

Soloup«Αϊβαλί»έκθεσηΧανιάπρόγραμμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα