Γιούνκερ: Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις προτάσεις του για το μεταναστευτικό ανέπτυξε σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας για το μεταναστευτικό τόνισε ότι «έφθασε η ώρα της ειλικρίνειας στην Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση» τόνισε ο κ. Γιούνκερ,

αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές: «Πρέπει να αλλάξει και πρέπει εμείς να το κάνουμε τώρα. Πρέπει και εσείς να τιμήσετε την εντολή που πήρατε από τους Ευρωπαίους».

"Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απεύθυνοντας έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση "για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις" στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί", παραδέχθηκε ο Γιουνκέρ υπενθυμίζοντας ότι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται στις πόρτες της Ευρώπης, "αλλά δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για θαρραλέες και αποφασιστικές πράξεις...Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται περισσότερη 'Ευρώπη' και περισσότερη 'Ενωση' ".

"Οταν έχουμε να κάνουμε με πρόσφυγες, δεν υπάρχει θρησκεία, πίστη ή φιλοσοφία. Δεν κάνουμε διακρίσεις", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης, ο οποίος θα αφορά στην μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων που θα προστεθούν στις πρώτες προβλεπόμενες 40.000 προσφύγων. "Στόχος η δημιουργία ενός διαρθρωμένου συστήματος μετεγκατάστασης", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τους κανόνες η αντίδραση της ΕΕ θα είναι διαφορετική

«Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα, εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική» είπε για το θέμα της Ελλάδας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του ενώπιον του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που αντιμετώπισε για τον τρόπο που χειρίσθηκε το ελληνικό θέμα : « Συχνά η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος.

Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική.

Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία.

Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ'αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών, χρειάσθηκε πάρα πολύ δουλειά ακόμα και στις διακοπές (...).

Το να λέει κανείς ότι η Κομισιόν και ο πρόεδρός της θεωρούν ότι το Grexit δεν είναι επιλογή - μπορεί μεν να γίνει- αλλά για μας δεν είναι επιλογή, αλλοιώς θα είχε γίνει ήδη.

Είπα στον Α. Τσίπρα ότι εγώ δεν είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Οχι.

Ηξερε ότι το Grexit ήταν μια πιθανότητα, αλλά που δεν θα αναφερόταν δημόσια και επ'αυτού κάναμε ό,τι έπρεπε. Θεωρώ ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, δεν είναι μόνο δομικό,- αν και είναι σοβαρά όλα αυτά- αλλά και πρόβλημα που αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Δεν μου άρεσαν τα σχόλια στην Ευρώπη που έλεγαν «δεν έχει παρά να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ», σαν να μην είναι σοβαρή χώρα. Οι Ελληνες, και μάλιστα των χαμηλών εισοδημάτων, εργάζονται σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους. Πρέπει λοιπόν να τους σεβόμαστε περισσότερο. Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Εάν αυτή τη φορά, οι κοινοί κανόνες δεν γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε».

ΓιούνκερΜετανάστεςπρόσφυγεςΕΕHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα