Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην άμβλωση πλέον στη Γαλλία

Η Γαλλία είναι από σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά τις αμβλώσεις συνταγματικό δικαίωμα – με την κυβέρνηση της χώρας να λέει ότι η κίνηση αυτή είναι απάντηση σε μια αυστηροποίηση των νόμων στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία της Γαλλίας μετά από ψηφοφορία στις 28 Φεβρουαρίου,

εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 780-72 σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς», είπε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που συγκεντρώθηκαν για την ειδική ψηφοφορία.

Χαρούμενες σκηνές εορτασμού επικράτησαν σε όλη τη Γαλλία, καθώς οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών χαιρέτησαν το μέτρο που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά την κατάργηση των δικαιωμάτων αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το 2022 μια απόφαση 50 ετών που το εγγυόταν.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό του σχεδίου νόμου: «Δυστυχώς, αυτό το γεγονός (στις ΗΠΑ) δεν είναι μεμονωμένο: σε πολλές χώρες, ακόμη και στην Ευρώπη, υπάρχουν ρεύματα απόψεων που επιδιώκουν να εμποδίσουν με κάθε κόστος την ελευθερία των γυναικών να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους, αν το επιθυμούν».

Fierté française, message universel.

Célébrons ensemble l’entrée d’une nouvelle liberté garantie dans la Constitution par la première cérémonie de scellement de notre histoire ouverte au public.

Rendez-vous ce 8 mars, journée internationale des droits des femmes. pic.twitter.com/dcwniEPei4

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 4, 2024

Ο Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί να «καταστήσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μη αναστρέψιμο, κατοχυρώνοντάς το στο Σύνταγμα».

Κανένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα στην άμβλωση, η οποία αποποινικοποιήθηκε στη χώρα το 1975.

Ο Μακρόν φέρεται να ελπίζει ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα τον ξεχωρίσει από το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια ανησυχία: Με ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα απαντά το ΝΑΤΟ στην επίδειξη πυρηνικής ισχύος από τον Πούτιν – Στον απόηχο των διαρροών για επίθεση στην Κριμαία

Κομισιόν: Τεράστιο πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

Κέιτ Μίντλετον: Τι συμβαίνει με την πριγκίπισσα; – Η μυστικοπάθεια που οδήγησε σε θεωρίες συνομωσίας και σενάρια

Keywords
Τυχαία Θέματα