Ο πιο ζεστός χειμώνας στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί ο φετινός – Ανησυχία για πυρκαγιές το καλοκαίρι

Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσαν Έλληνες επιστήμονες, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα των καλλιεργειών και να διατυπώνονται φόβοι για ένα ακόμη καλοκαίρι καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν

11,3 βαθμοί Κελσίου, 1,8 βαθμούς πάνω από τις μέσες κορυφαίες χειμερινές θερμοκρασίες την περίοδο 1960-2024, εκτοξεύοντας τη θερμοκρασία έως και 7-8 βαθμούς ψηλότερα σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο ανέλυσε δεδομένα από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ.

Πράγματι, ήταν ο πιο ζεστός χειμώνας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1936 και ακολουθεί μια τάση: έξι από τους πιο γλυκούς χειμώνες της Ελλάδας έχουν καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια.

«Οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από τις κανονικές τις περισσότερες ημέρες, με μόνο μικρά διαστήματα κρύου καιρού», δήλωσε στο Reuters ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο. «Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα και πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά. Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα εδώ».

Τα δεδομένα προκαλούν ανησυχία για την Ελλάδα, η οποία είναι μια από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από το κλίμα στην Ευρώπη, όπου οι πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους το περασμένο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, καταρρακτώδεις βροχές που έσπασαν ρεκόρ εξαφάνισαν σπίτια, κτηνοτροφικές εκτάσεις και καλλιέργειες, εγείροντας ανησυχίες για την εύθραυστη κλιματική άμυνα της ηπείρου.

Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας παρουσίασαν χιονοπτώσεις ασθενέστερες από τις συνηθισμένες φέτος τον χειμώνα. Ο ζεστός καιρός μπορεί να αποτελεί δυσμενή εξέλιξη και για τους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των φημισμένων ελιών της Ελλάδας, επωφελούνται από τους κρύους χειμώνες και την περίοδο ανθοφορίας την άνοιξη.

«Η έλλειψη κανονικού χειμώνα θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα», γιατί τα δέντρα ανθίζουν πολύ νωρίς, δήλωσε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής του αγροτικού συνεταιρισμού Καλαμάτας, της κύριας παραγωγού ελληνικού ελαιολάδου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης, το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο του πλανήτη που έχει καταγραφεί πιθανότατα τα τελευταία 100.000 χρόνια, σύμφωνα με το Copernicus.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ζεστός χειμώνας στην Ελλάδα, μαζί με τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τη χαμηλή υγρασία, θα μπορούσαν να σημαίνουν περισσότερες πυρκαγιές το καλοκαίρι. Τέτοιες φωτιές είναι συχνές στην Ελλάδα, αλλά έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της υπερβολικής ζέστης που οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

«Φυσικά αυτό αυξάνει τον κίνδυνο», δήλωσε ο Χρήστος Ζερεφός, κορυφαίος ειδικός για το κλίμα και επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών για τη Φυσική της Ατμόσφαιρας και την Κλιματολογία.
«Από εδώ και πέρα, κάθε μήνας που έρχεται, κάθε χειμώνας που έρχεται, θα είναι ο πιο ζεστός από ποτέ», είπε ο κ. Ζερεφός.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Εξοργίζουν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα μετά τη σύγκρουση – Εικόνες χάους και διάλυσης

Προφυλακιστέος 44χρονος που εμπλέκεται στην ομάδα των Σέρβων εκτελεστών

Νέα Σμύρνη: Με αστυνομική προστασία ο πρώτος γάμος ομόφυλων, είχαν δεχθεί απειλές – Το «ευχαριστώ» στην ΕΛΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, – Ανησυχία,ellada, – anisychia