Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Φωνή Πατρίδας - Γρηγόρης Αυξεντίου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Κέντρο Μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου απέτησε φόρο τιμής στον Σταυραετό του Μαχαιρά και την ηρωική του θησεία για την απελευθέρωση του νησιού και ένωση με την μητέρα Πατρίδα.

Στην Μουσικοποιητική εκδήλωση του Κέντρου Μελετών ερμηνεύθηκαν τραγούδια και ποιήματα που γράφτηκαν εις μνήμη του ήρωα του Ελληνισμού.

«Μέσα στο κρησφύγετο εκείνο του Μαχαιρά χώρεσε η τιμή και η δόξα ολόκληρης της φίλης και όταν την Κυριακή εκείνη 3 Μαρτίου 1957 ο Γρηγόρης Αυξεντίου θυσιαζόταν για την ελευθερία της νήσου μας την ίδια ημέρα γραφόταν

και το ωραιότερο κεφάλαιο του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Συγκίνησε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Κέντρου μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου και αδερφότεκνος του Γιάννης Σουρουλλάς.

«Είναι κομμάτι της ιστορίας και του ελληνισμού. Για μας την οικογένεια του είναι και κομμάτι της ψυχής και της καρδιάς μας. Υπόσχεση που δώσαμε στη μάνα μας η οποία μαζί με τους γονείς της έπραξαν το δικό τους μερίδιο είναι η συνέχιση της σκυτάλης για εξόφληση του χρέους μας. Του χρέους που κληρονομήσαμε όλοι οι φίλοι απέναντι στο Γρηγόρη οφείλουμε εξόφληση του χρέους», ανέφερε.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι, «και αν πήρε τη σκυτάλη από τον Λεωνίδα ύστερα από 2300 χρόνια o Αυξεντίου συνεχίζεται αέναος ο κύκλος της ιστορίας. Η σκυτάλη του Αυξεντίου έχει ιερό πεπρωμένο για τις επόμενες γενιές των Κυπρίων στην περιφρούρηση της τιμής και της ελευθερίας».

Με στοίχους του ποιητή Κώστα Μόντη καλωσόρισε τους  παρευρισκόμενους  στην εκδήλωση η Διευθύντρια ειδήσεων της τηλεόρασης Σίγμα Πέτρα Αργυρού.

«Έδωσε σαν σήμερα το στερνό ραντεβού με την ιστορία κι’ έγινε φωτεινός οδοδείχτης για την ελευθερία, την τιμή και την αξιοπρέπεια. Αχ… και να παίρναμε μια σταγόνα από το αίμα του να μπολιάζαμε το δικό μας… Μια σταγόνα από το αίμα του να καθαρίζαμε το δικό μας… Μα δεν δικαιώσαμε ούτε τον Σταυραετό, ούτε τον Μόντη.  Ίσως, δεν βαφτιστήκαμε στην ίδια κολυμβήθρα…», τόνισε.

Ο Γιάννης Σουρουλλάς αναφέρθηκε στους στόχους του Κέντρου μελετών για το μέλλον ώστε ο αγώνας του Γρηγόρη Αυξεντίου να συνεχίσει να αποτελεί φάρο αγωνιστικότητας για εθνική επιβίωση.

Ο Γιάννης Σουρουλλάς, σημείωσε ότι, «θέλουμε να εντοπίσουμε, συλλέξουμε, ταξινομήσουμε και εκθέσουμε κάθε αντικείμενο έγγραφο και οπτικό ακουστικό υλικό το οποίο σχετίζεται με τον Αυξεντίου για την Ε.Ο.Κ.Α. Ο κυριότερος στόχος μας για φέτος είναι η ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών θεμάτων που αφορούν την ανέγερση του ιδιοκτήτη του οικήματος μας το οποίο θα στεγάζει τις δραστηριότητες του ιδρύματος όπου θα μπορεί να το επισκέπτονται το κοινό μαθητές φοιτητές και ερευνητές».

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα