Παγκόσμια ανησυχία: Με ασκήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα απαντά το ΝΑΤΟ στην επίδειξη πυρηνικής ισχύος από τον Πούτιν – Στον απόηχο των διαρροών για επίθεση στην Κριμαία

Μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική άσκηση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, άρχισε το ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στην επίδειξη δύναμης του Πούτιν με την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού διηπειρωτικού πυραύλου στον απόηχο των προειδοποιήσεων μετά τις δηλώσεις Μακρόν για στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η συγκεκριμένη άσκηση της πρόσφατα διευρυμένης Συμμαχίας, υπό τον τίτλο Nordic Response 24 και στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 έθνη στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας,

της Νορβηγίας και της Σουηδίας, έρχεται μετά την καταδίκη από το Κρεμλίνο “της άμεσης ανάμειξης” της Δύσης στην Ουκρανία έπειτα από τη διαρροή συνομιλιών ανάμεσα σε Γερμανούς αξιωματικούς για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Na severu Norska, Švédska a Finska začalo cvičení NATO "Nordic Response 2024". "20 000 vojáků, 13 národů, 1 aliance"…je třeba ukázat že ani my nespíme. pic.twitter.com/ECf87vC5lG

— Roman M (@Fbeyeee) March 4, 2024

Στις ασκήσεις υπό την ηγεσία της Νορβηγίας συμμετέχει για πρώτη φορά, η Φινλανδία ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, με περισσότερους από 4.000 Φινλανδούς στρατιώτες. Η Σουηδία, η οποία ολοκληρώνει τις διατυπώσεις για να εισέλθει στη στρατιωτική συμμαχία ως 32ο μέλος της, δήλωσε ότι περίπου 4.500 άτομα από την πολεμική αεροπορία, τον στρατό και το ναυτικό θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία διεξάγεται σε απαιτητικές χειμερινές συνθήκες της Αρκτικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

About 20,000 soldiers from 13 countries will take part in NATO training in the eastern regions of Finland, Norway and Sweden.

The Nordic Response-2024 exercise will be led by Norway and will last 12 days.

It is reported that for Finland, which has 1340 kilometers of common… pic.twitter.com/2lRSbWgNnW

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 4, 2024

Στην άσκηση που διαρκεί έως τις 15 Μαρτίου συμμετέχουν: το Βέλγιο, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο), η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε και να σταματήσουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας, τις αξίες και τη δημοκρατία», δήλωσε ο ταξίαρχος Tron Strand της Βασιλικής Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας και διοικητής του Νορβηγικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων. «Με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η άσκηση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και πιο σημαντική από ποτέ», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ έδωσε στο Twitter εικόνες από την εξέλιξη της άσκησης Steadfast Defender στην Πολωνία, η οποία εξελίσσεται σε στενή συνεργασία με την Nordic Response.

20,000 troops from 9 Allies are exercising together in Poland, showing NATO is ready and able to protect our people and defend every inch of Allied territory.

Learn more about the defensive exercise, part of the #SteadfastDefender24 series pic.twitter.com/mSDww5Jy3z

NATO (@NATO) March 4, 2024Η αντίδραση από το Κρεμλίνο

Η Ρωσία έχει περισσότερους φίλους στον κόσμο παρά εχθρούς, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τον δήμαρχο της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, σε μια πρώτη αντίδραση.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι οι απειλές που προσπαθούν να δημιουργήσουν στη Ρωσία «δεν είναι τελικά κενές και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη» τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, η Μόσχα είναι κέντρο επιστήμης, εκπαίδευσης και βιομηχανίας και η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι αλληλένδετη με ολόκληρη την οικονομία της χώρας, σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία παρακολουθεί τις ασκήσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko, σημειώνοντας πως ότι οι ασκήσεις αυτές έχουν επιδεικτικό και προκλητικό χαρακτήρα.

“Οποιαδήποτε στρατιωτική άσκηση, ειδικά κοντά στη γραμμή εμπλοκής, αυξάνει τους κινδύνους στρατιωτικών επεισοδίων” τόνισε συμπληρώνοντας πως «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

“Όλη αυτή η δραστηριότητα αποδυναμώνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δημιουργώντας πρόσθετους κινδύνους στη βόρεια Ευρώπη”, σημείωσε.

Βρετανοί στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα σάλο έχουν προκαλέσει οι διαρροές επικοινωνιών ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής αεροπορίας. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης που τις επικαλούνται μεταδίδουν πως Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του Κιέβου να εκτοξεύσουν πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με τον Guardian.

Από τη Βρετανία εκφράζεται απογοήτευση για τον γερμανικό στρατό μπροστά στη διαρροή. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα δημοσιογράφος του RT δημοσίευσε ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία αξιωματούχοι της Luftwaffe συζητούν για το πώς οι γερμανικοί πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανατινάξουν τη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Το Βερολίνο συζητά σχέδια πληγμάτων σε ρωσικό έδαφος;

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα “την άμεση ανάμειξη” της Δύσης στην Ουκρανία μετά τη δημοσιοποίηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας συνομιλιών ανάμεσα σε Γερμανούς αξιωματικούς για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αυτές, η αυθεντικότητα των οποίων επιβεβαιώθηκε από το Βερολίνο, δείχνουν “για άλλη μια φορά την άμεση ανάμειξη της συλλογικής Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Η ίδια η ηχογράφηση μαρτυρά ότι στους κόλπους της Μπούντεσβερ (σ.σ. γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) συζητούνται ενδελεχώς και συγκεκριμένα σχέδια εξαπόλυσης πληγμάτων στο ρωσικό έδαφος“, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι “όλα είναι κάτι παραπάνω από προφανή”.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι δεν είναι σαφές αν οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, η Μπούντεσβερ, ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία ή αυτό αποτελεί μέρος κρατικής πολιτικής.

Τι έχει συμβεί

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα σε, όπως μετέδωσαν, υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματικούς, στη διάρκεια της οποίας αυτοί ακούγονται να συζητούν για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία, με αποτέλεσμα Ρώσοι αξιωματούχοι να ζητήσουν εξηγήσεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή ότι ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Ρωσία εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ αναχώρησε από το υπουργείο χωρίς να κάνει σχόλια σε δημοσιογράφους έπειτα από λίγο περισσότερο από μια ώρα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. “Ο πρεσβευτής μας είχε σήμερα το πρωί προβλεπόμενο από καιρό ραντεβού στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εκλήθη ή όχι ο Γερμανός πρέσβης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για πόλεμο πληροφοριών μιλά το Βερολίνο

Ήδη από το Σάββατο το Βερολίνο επιβεβαίωσε ότι η ηχογράφηση αυτή είναι αυθεντική και ότι “υπεκλάπη” και δήλωσε πως ερευνά το θέμα, ενώ στην πρώτη αντίδρασή του χθες, Κυριακή, μετά τη δημοσίευση στη Ρωσία της ηχογραφημένης συνομιλίας, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει “πόλεμο πληροφοριών” που έχει στόχο την πρόκληση διαίρεσης και την “αποσταθεροποίηση” της χώρας του.

Στη συνομιλία αυτή, οι μετέχοντες συζητούν ιδίως για την υπόθεση παράδοσης στο Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, γερμανικής κατασκευής, όπως και στο τι θα χρειαζόταν για να επιτραπεί στις ουκρανικές δυνάμεις να τους χρησιμοποιήσουν και στον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους.

Το περιεχόμενό τους φέρνει σε δύσκολη θέση τη Γερμανία καθώς το Βερολίνο αρνείται επισήμως να παραδώσει πυραύλους Taurus στο Κίεβο, επικαλούμενο κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Για «ανόητη ρωσική προπαγάνδα δυσφήμησης» μιλά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ. «Η Ρωσία είναι εκείνη που διεξάγει επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, όχι η Δύση», είπε.

«Δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Πούτιν», πρόσθεσε ο Μπίχνερ σχετικά με την κριτική που δέχεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Έχουμε καθαρή στάση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η Γερμανία με 7 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα χορηγεί τη μεγαλύτερη βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, με απόσταση από τις άλλες χώρες», σημείωσε. «Δεν πτοούμαστε από τις άμεσες ή έμμεσες απειλές του Πούτιν με ατομικά όπλα», συμπλήρωσε.

Ο Σολτς επανέλαβε ότι δεν θα εγκρίνει παράδοση Taurus

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παράδοσης του συστήματος «Taurus» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εφόσον θα έπρεπε γερμανοί στρατιώτες να συμμετέχουν στον χειρισμό του επί ουκρανικού εδάφους.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παραδώσουμε ένα οπλικό σύστημα με πολύ μεγάλο βεληνεκές και να μην σκεφτούμε το πώς θα ελεγχθεί αυτό. Και αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, και αυτό είναι εφικτό μόνο με την συμμετοχή γερμανών στρατιωτών, τότε για μένα δεν τίθεται καν θέμα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του νωρίτερα σήμερα σε σχολείο κοντά στην Στουτγάρδη απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών.

Ο καγκελάριος δήλωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα εγκρίνει την παράδοση των «Taurus», διότι, όπως εξήγησε, η Γερμανία δεν μπορεί, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να έχει τον έλεγχο των πυραύλων. Με τη δήλωσή του, άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες έχουν στρατιώτες τους στην Ουκρανία, προκαλώντας, σύμφωνα με ΜΜΕ, την αντίδραση της βρετανικής και της γαλλικής κυβέρνησης.

Ερωτώμενοι σήμερα σχετικώς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι υπάρχει συνεχής και εντατική ανταλλαγή με τους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Τεράστιο πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

Κέιτ Μίντλετον: Τι συμβαίνει με την πριγκίπισσα; – Η μυστικοπάθεια που οδήγησε σε θεωρίες συνομωσίας και σενάρια

Διάστημα: Αμερικανορωσική αποστολή, εν μέσω ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας (Photos/Video)

Keywords
νατο, ρωσικα, νατο, πουτιν, nato, twitter, ρωσία, norway, sweden, led, γαλλια, tron, people, series, alexander, storm, shadow, guardian, taurus, πιστοριους, ηπα, συμμετοχή, μμε, apple, γερμανος, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, μιλα, χωρες, ρωσία, το θεμα, βελγιο, βερολινο, γερμανια, δανια, εικονες, ηγεσια, ηγετης, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, μμε, οικονομια, ουκρανια, σουηδια, ωρα, apple, guardian, people, sweden, βαγκνερ, βοηθεια, βορεια, γεφυρα, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, διοικητης, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, επρεπε, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, εφαρμογες, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, ηχητικα, θεωριες συνομωσιας, θεωριες, ηχογραφηση, καναδας, κιεβο, μοσχα, ναυτικο, νορβηγια, περιφερειακο, πηγη, πολεμικη αεροπορια, πολωνια, πρωι, ραντεβου, σαββατο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδια, σχολειο, σχολια, υπουργειο εξωτερικων, φινλανδια, φορα, alexander, ασφαλεια, ερωτησεις, χωρα, υπουργειο, led, κυριακη, μια φορα, μπροστα, nato, norway, παιχνιδι, ρωσοι, series, shadow, taurus, tron, storm
Τυχαία Θέματα