Σύγκρουση και μάχη εντυπώσεων χωρίς αποκαλύψεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που οι ίδιοι δημιούργησαν κινήθηκαν οι Τσίπρας και Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για τη Δικαιοσύνη που διεξήχθη ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν προέβη σε αποκαλύψεις – βόμβα όπως πάνω κάτω είχε προαναγγελθεί και από τα δύο «στρατόπεδα».

Τα πρόσωπα που τελικώς κατονόμασε

ο πρωθυπουργός δεν ήταν άλλοι από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου – τους οποίους υπέδειξε ως ενορχηστρωτές σειράς παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη το διάστημα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, κατά το οποίο όπως είπε «χάθηκε η μπάλα» όσον αφορά τη δικαιοσύνη. Εμμέσως αναφέρθηκε και στον εκδότη του Βήματος Σταύρο Ψυχάρη, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην υπόθεση του δανείου του, αλλά κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για προνομιακές σχέσεις με το συγκρότημα ΔΟΛ.

Ο πρωθυπουργός ήταν επιθετικός απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθώντας να του αποσπάσει μια τοποθέτηση στήριξης ή αποστασιοποίησης από τον Αντώνη Σαμαρά ενώ το προκάλεσε ιδιαίτερα σε δύο περιπτώσεις: αναφορικά με την υπόθεση της Siemens όπου ζήτησε τη συμμετοχή του στην επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λέγοντας ότι οι … γνωριμίες Μητσοτάκη με τα στελέχη του γερμανικού κολοσσού θα βοηθήσουν, αλλά και αναφορικά με την υπόθεση του στενού συνεργάτη του Σαμαρά Σταύρου Παπασταύρου, όπου κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι τον καλύπτει «σαν να ήταν δικό σας συνεργάτης».

Επιπλέον, κατά τη δευτερολογία του κι εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός με την πρωτολογία του για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη επί Σαμαρά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το εκλαμβάνει αυτό ως αμηχανία αλλά και κάλυψη σε Σαμαρά – Παπασταύρου.

Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του κινούμενος σε πιο «ασφαλή νερά» έδειξε να «πετά τη μπάλα στην εξέδρα» όπως είπε και ο πρωθυπουργός καθώς, σύμφωνα και με τη στρατηγική που είχε χαράξει η ΝΔ να εμφανιστεί ως εγκαλών τον Τσίπρα, επιδόθηκε σε κριτική για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση κατά το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μόνο κατά τη δευτερολογία άνοιξε απευθείας αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, οξύνοντας τα πνεύματα όταν απεύθυνε την κατηγορία για «παρακράτος» (ότι δηλαδή, με αφορμή το κύκλωμα εκβιαστών, το Μαξίμου «στήνει» πρωτοσέλιδα τα οποία στη συνέχεια αναδεικνύει) αλλά και ότι ο τρίτος εκ του κυκλώματος των εκβιαστών είναι συνεργάτης του πρωθυπουργού κάτι για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε έντονα ζητώντας να ανακαλέσει διαφορετικά θα θεωρηθεί κοινός συκοφάντης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για πρώτη φορά εκλογές όπως είχε προαναγγελθεί, ενώ στη δευτερολογία του σήκωσε το γάντι και δέχτηκε να στηρίξει την Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την Εξεταστική που ζητά το κόμμα του για τα κάπιταλ κοντρόλ και το 3ο μνημόνιο. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Τα αντανακλαστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισε να εξερεθίσει ιδιαίτερα ο Πάνος Καμμένος ο οποίος από τη μία επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντάς του ότι προσκύνησε « τον προδότη της παράταξής σας, Αντώνη Σαμαρά, για να κερδίσετε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας», ενώ από την άλλη στάθηκε ιδιαίτερα στην υπόθεση των υποβρυχίων και τους σχετικούς χειρισμούς Βενιζέλου, προκαλώντας την οργή του τελευταίου εκ μέρους του οποίου σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο.

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον Τσίπρα να ξηλώσει τις τροπολογίες που κατήγγειλε ως παρεμβάσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στη δικαιοσύνη και είπε ότι θα στηρίξει την Εξεταστική προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, λέγοντας ότι το κόμμα της έκανε έλεγχο και τα πορίσματα βρίσκονται στον εισαγγελέα. Ζήτησε όμως να στηριχθεί και η πρότασή του κόμματός της για Εξεταστική για την οικονομία από το 2002 ως σήμερα. «Τι φοβάστε» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης δεν συνέπλευσε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς δε ζήτησε εκλογές αλλά κάλεσε η λύση να δοθεί από την παρούσα Βουλή.

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήπρο ημερησίαςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα