Η αβεβαιότητα είναι η αιτία της μιζέριας μας

ΚΟΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι θέλουν ξέρουν τι να περιμένουν ακόμη κι όταν αυτό που έρχεται είναι κακό, σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε επιστημονικό περιοδικό και αποδεικνύει ότι αβεβαιότητα προκαλεί περισσότερο στρες ακόμη και από το γνωρίζουν ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα πείραμα και ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μαντέψουν κάτω από ποια πέτρα υπήρχε ένα φίδι. Όταν υπήρχε φίδι κάτω από την πέτρα δέχονταν ένα ηλεκτρικό σοκ

στο πίσω μέρος του χεριού τους. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ήταν πολύ πιο αυξημένα όταν υπήρχε αβεβαιότητα παρά όταν ήξεραν ότι το ηλεκτρικό σοκ ερχόταν.

«Γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι η πτήση σου θα ακυρωθεί είναι λιγότερο στρεσογόνο από το να αναμένεις μία πιθανή αναβολή» λέει ο Archy de Berker επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο University College του Λονδίνου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιατρικές εξετάσεις, το στρες είναι πολύ έντονο όταν δεν είσαι σίγουρος για τα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι το δείγμα ήταν μικρό, δίνει όμως μία εκτίμηση για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη λειτουργία του στρες στον οργανισμό μας και πως ανταποκρίνονται οι άνθρωποι. «Η αβεβαιότητα είναι μία δύσκολη κατάσταση για τον εγκέφαλο γιατί κάνει δύσκολο να προβλέψει τι πρόκειται να γίνει και τι αποφάσεις πρέπει να λάβει» λέει ο καθηγητής και προσθέτει «υπάρχει βάσιμη υποψία ότι το στρες είναι βασικό συστατικό της δυστυχίας, και ταυτόχρονα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις αβεβαιότητας ενεργοποιώντας μας και μας κινητοποιεί για να τις αποφύγουμε».

Πηγή: Time

άγχοςστρεςαβεβαιότηταHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα