Γιατί συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Το 2024 μπήκε σε ρυθμούς ροκ για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την μέρα της Πρωτοχρονιάς, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κατέρριψε τον αμφιλεγόμενο νόμο της κυβέρνησης Νετανιάχου-ακροδεξιών, που περιόριζε ορισμένες εξουσίες του δικαστηρίου και πυροδότησε τις έντονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Και την επόμενη

μέρα, έγινε η επίθεση στη Βηρυτό, που στοίχησε τη ζωή σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χαμάς. Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως έχει την υπογραφή του Νετανιάχου.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ ήταν «ένα σημαντικό πλήγμα» για τον Νετανιάχου και την ισραηλινή ακροδεξιά που είχε επενδύσει «σημαντική πολιτική ενέργεια στο ζήτημα αυτό», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ναντίρ Χασεμί, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο  Georgetown. Για κάποιους Ισραηλινούς, είπε ο Χασεμί, η επιμονή του Νετανιάχου στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Ανώτατο Δικαστήριο «δίχασε την ισραηλινή κοινωνία, την εξασθένησε και επέτρεψε τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου».

Μπορεί να υπέστη πολιτικό πλήγμα από τους δικαστές ο Νετανιάχου, αλλά η δολοφονία των στελεχών της Χαμάς στη Βηρυτό παρουσιάστηκε σαν θρίαμβος για τον πολέμαρχο πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του. «Αυτού του είδους οι δραματικές δολοφονίες εναντίον ορκισμένων εχθρών του Ισραήλ πραγματικά βοηθούν πολιτικά τον Νετανιάχου», δήλωσε ο Χασεμί.

Ωστόσο η είδηση από την Βηρυτό ήταν «μαχαιριά στην καρδιά» για τους συγγενείς των Ισραηλινών αιχμαλώτων της Χαμάς, όπως έγραψε η ισραηλινή Haaretz.

Ο Νιμρόντ Γκορέν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου «ήταν μια μεγάλη νίκη για την ισραηλινή δημοκρατία».

Η διασύνδεση μεταξύ των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου και της σύγκρουσης του Νετανιάχου με τους δικαστές έγινε και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, που προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην αγνοήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου γιατί –όπως είπε- τότε «θα φανεί ότι δεν έμαθαν τίποτα από την 7η Οκτωβρίου».

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πολιτική διαμάχη στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ, με αφορμή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναζωπυρώθηκε ύστερα από 100 μέρες σε κλίμα εθνικής ενότητας, μέσα στον παραλογισμό του πολέμου. Κι αυτό ακριβώς υπενθυμίζει τι έχει μπροστά του το Ισραήλ όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Και βέβαια στο επίκεντρο αυτής της δίνης θα βρίσκεται ο Νετανιάχου. Ο οποίος προσώρας κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει τις δυνατότητες επίτευξης εκεχειρίας. Έχει τους λόγους του.

Διαβάστε επίσης:

Για ένατη φορά παππούς ο Ερντογάν

«Ακραία επικίνδυνος» παραμένει ο Άντερς Μπρέιβικ για το νορβηγικό κράτος

Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας οι σκοτεινές μέρες του Ιανουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα,gaza