Εκρέμ Ιμάμογλου: Το αντίπαλον δέος του Ερντογάν που μπορεί να είναι ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Εκρέμ Ιμάμογλου στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ανέδειξαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αφού ο Ερντογάν όχι μόνο έχασε την Κωνσταντινούπολη, και τις μεγάλες πόλεις αλλά το κόμμα του, το  AKP,  βρέθηκε στη δεύτερη θέση σε ολόκληρη την Τουρκία.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του ο Guardian σκιαγραφεί το προφίλ του αντιπάλου του Ερντογάν, ενός ανθρώπου που μπορεί να αναρριχηθεί

στην τουρκική προεδρία το 2028. Μιλώντας στους υποστηρικτές του μετά από μια νύχτα ιστορικών νικών για το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έσπευσε να συναντήσει τη στιγμή, αποκαλώντας την «την αυγή μιας νέας εποχής».

Opposition wins across Turkey owe much to younger, fresher candidates https://t.co/dzmM0oEhnh

— The Guardian (@guardian) April 1, 2024

«Κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια Τουρκία όπου η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, ο ορθολογισμός, η επιστήμη, η αγάπη και η αλληλεγγύη ανθίζουν», είπε στο εκστασιασμένο πλήθος, ενθουσιασμένο από μια νύχτα απροσδόκητων αποτελεσμάτων στην οποία το CHP σάρωσε δήμους σε όλη τη χώρα επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα από το 1977.

«Με αυτές τις εκλογές, βγάλαμε τη δημοκρατία από μέσα μας», είπε, μια αντίληψη –ίσως τυχαία– της ομιλίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αντανακλούσε τις απώλειες του κόμματός του, όπου τόνισε ότι η δημοκρατία ήταν ο πραγματικός νικητής της ψηφοφορίας.

Η νίκη της αντιπολίτευσης, παραμερίζοντας το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, εδραίωσε τον ρόλο του Ιμάμογλου ως ο κύριος αντίπαλος της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε τον ρόλο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης πριν από δεκαετίες και δεν έκρυψε την επιθυμία του να επαναφέρει την Κωνσταντινούπολη υπό τον έλεγχό του.

Ο Ιμάμογλου έκανε κάτι περισσότερο από το να εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία, πέτυχε μια άνετη νίκη με μεγάλη διαφορά έναντι ενός υποψηφίου που συχνά θεωρείται κάτι περισσότερο από υποστηρικτικό του Ερντογάν. Η νίκη τον έχει τοποθετήσει στα μάτια πολλών υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και αναλυτών ως τον πιο πιθανό αντίπαλο για την προεδρία του Ερντογάν, εν μέσω αυξανόμενων υποψιών ότι ο Τούρκος ηγέτης θα επιδιώξει να παρατείνει τη θητεία του μετά το 2028.

Newly re-elected Istanbul Mayor Ekrem Imamoglu has emerged as the main challenger to Turkish President Tayyip Erdogan's reign https://t.co/5IOvf8N6Z8 pic.twitter.com/Dl2vzKLU1V

Reuters (@Reuters) April 1, 2024

Οι υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη πανηγυρίζουν μετά τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την Τουρκία την Κυριακή.

Ιμάμογλου: Ο Μπιλ Κλίντον της Τραπεζούντας χωρίς την… απιστία

Οι δύο άνδρες έχουν πολλά κοινά σημεία, σημειώνει ο Guardian,  και οι δύο με ρίζες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, γνωστή για την ωμή και επιθετική πολιτική της, δίνοντάς τους μια ευρεία απήχηση και την ικανότητα να ξεσηκώνουν το πλήθος. Και οι δύο οδήγησαν την Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και έδρα περίπου του ενός τρίτου της οικονομίας της, και οι δύο αντιμετώπισαν απώθηση από τα τουρκικά δικαστήρια. Οι δυο τους μοιράζονται ακόμη και ένα πάθος για το ποδόσφαιρο.

Και οι δύο άνδρες έχουν ισχυρή ικανότητα να προσελκύουν τους ψηφοφόρους, αλλά διαφέρουν όταν πρόκειται για την πολιτική τους. Ο Ιμάμογλου , ένας ευγενικός πρώην επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, είπε ο ίδιος: «Οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες»

Ο Σελίμ Σαζάκ, επικεφαλής της Sanda Global, μιας εταιρείας συμβούλων με έδρα την Άγκυρα που συμβούλεψε πολλές εκστρατείες κατά τις τοπικές εκλογές, περιέγραψε την πολιτική επωνυμία του Ιμάμογλου ως ένα μείγμα χαρίσματος και τις ρίζες του στη Μαύρη Θάλασσα ως «Μπιλ Κλίντον από την Τραπεζούντα… χωρίς την απιστία».

Turkey’s main opposition Republican People’s Party (CHP) has dealt the biggest blow in two decades to President Erdogan’s AK Party by winning control of major cities in local elections. Ekrem Imamoglu secured a second term as Istanbul’s mayor pic.twitter.com/fjgsLzuEYg

Al Jazeera English (@AJEnglish) April 1, 2024

Παρά τις ομοιότητές τους, η αποστροφή του Ερντογάν για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης τον μετέτρεψε από πολιτικό ξεκίνημα σε ανερχόμενο αστέρι, όταν το 2019 ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επανάληψη του ψηφοδελτίου από την αρχική νίκη του Ιμάμογλου. Αυτό οδήγησε σε μια ακόμη πιο ηχηρή νίκη για τον Ιμάμογλου σε μια δεύτερη ψηφοφορία και τον έθεσε ως εχθρό του Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Ιμάμογλου

Το αποτέλεσμα ήταν νομικά προβλήματα για τον Ιμάμογλου σε όλη την πρώτη του θητεία. Μετά την πρώτη του νίκη, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση και επέβαλε πολιτική απαγόρευση για προσβολή δημοσίων λειτουργών. Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση.

Η καταδίκη ήταν απόηχος της εμπειρίας του Ερντογάν, μετά τον αποκλεισμό του από την πολιτική και τη σύντομη φυλάκισή του το 1999 επειδή απήγγειλε ένα ποίημα που ένα δικαστήριο έκρινε ότι ήταν υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε μια υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της φερόμενης νοθείας προσφορών σε διαγωνισμό ενώ ήταν δήμαρχος της περιοχής Belikduzu το 2015. Οι κατηγορίες επισύρουν πιθανή ποινή φυλάκισης από τρία έως επτά χρόνια.

Ενώ ο  δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έχει συχνά περιγράψει εμπόδια από την Άγκυρα που εμποδίζουν την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του στους πολίτες βρήκε επιτυχία σε μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην απόκρουση της προσπάθειας του Ερντογάν να θέσει ξανά τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης στην κεντρική κυβέρνηση της πρωτεύουσας, μιας πόλης 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

16 Milyon İstanbullu kazandı. pic.twitter.com/x27grrTTig

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) April 1, 2024

Οι δύο χαρισματικές πολιτικές προσωπικότητες έχουν κάνει μερικές φορές παράλληλες ζωές. Ο Ιμάμογλου, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων το 1994, ασχολήθηκε με την κατασκευαστική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει διαχειριστής στην ομάδα της πόλης του στην Τραπεζούντα, παρόμοια με τη σύντομη καριέρα του Ερντογάν ως ημι-επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα το κοσμικό σκηνικό όπου αυτός και ο Ερντογάν διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφτηκε το εστιατόριο κεφτέδων που διηύθυνε ένας νεαρός Ιμάμογλου στη συνοικία Gungoren της Κωνσταντινούπολης.

«Όταν ήταν στους πρώτους μήνες του ως δήμαρχος τον φιλοξένησα», είπε ο Ιμάμογλου. «Έφαγε κεφτεδάκια στο εστιατόριό μου. Δεν του πήρα τα λεφτά. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στη Μόσχα: Προφυλακίστηκε ο 10ος ύποπτος για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Ρωσία: Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά τη σύγκρουση τρένου με λεωφορείο

Υπόθεση Εμίλ – Γαλλία: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφέρθηκαν τα οστά του 2χρονου στην περιοχή εντοπισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα