Χρήστος Σπίρτζης: «Την είχαν στημένη στον Αλέξη Τσίπρα» – Πυρά κατά πάντων για τις ευθύνες της ήττας

Τους λόγους για τους οποίους απέχει από τις μέχρι τώρα συνεδριακές και εκλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιθέτως θα δώσει το «παρών» στο Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου, εξηγεί ο Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στην One Voice με τίτλο «Την είχαν στημένη στον Αλέξη Τσίπρα», περίπου δύο μήνες μετά την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία στον απόηχο της διπλής εκλογικής ήττας και της παραίτησης Τσίπρα.

Αφήνει αιχμές για τις ευθύνες όλων των στελεχών που κατείχαν ρόλους και συμμετείχαν σε όργανα, ενώ στηλιτεύει την διαδικασία εκλογής προέδρου, μιλώντας για fast track διαδικασία βλέποντας από πίσω κάποιους «που βιάζονταν να αναλάβουν» και που «βιάζονταν να αντικαταστήσουν τον Αλέξη Τσίπρα». Για τους υποψηφίους προέδρους αφήνει να εννοηθεί ότι είναι κατώτεροι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη αποφεύγει να τοποθετηθεί προς το παρόν δηλώνοντας ότι προτιμά να τον γνωρίσει πρώτα μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες.

Αναλυτικά αποσπάσματα από την συνέντευξή του:

Για το αν η στάση του δηλώνει την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ:

(…) αν έφευγα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα το έλεγα. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Ως σήμερα έχουν πει υπόγεια, ότι δήθεν απειλούσα με παραίτηση από την Πολιτική Γραμματεία για να διαπραγματευτώ, με προεξοφλημένα εκλεγμένους υποψήφιους προέδρους, ότι κρατώ αυτή τη στάση γιατί δεν εκλέχτηκα βουλευτής στην δεύτερη εκλογική διαδικασία, στη συνέχεια ότι μεθοδεύω να εκλεγώ γραμματέας του κόμματος και τώρα ότι φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι, αρνούμαι να συμμετέχω σε μία διαδικασία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., της παράταξης και της πολιτικής ζωής».

Μετά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού κόσμου γενικότερα (…) οφείλαμε όλοι να συζητήσουμε τα αίτια της ήττας, τα λάθη, τις προτάσεις όλων για τη μελλοντική πορεία μας, την επιβεβαίωση ή την αναθεώρηση θέσεων, τη χάραξη της στρατηγικής μας κάτω από τα νέα δεδομένα. (…) Οφείλαμε οι όποιες πολιτικές αποφάσεις να ληφθούν από όσο πιο ευρύ σώμα, από τα μέλη και τους φίλους του κόμματός μας. Σε ανοιχτές πολιτικές συνεδριακές διαδικασίες αναδεικνύονται τα στελέχη και οι ηγετικές ομάδες των πολιτικών φορέων, που μπορούν να προχωρήσουν, που μπορούν να συνθέσουν και να δράσουν ενιαία, συνδιαμορφώνοντας το πολιτικό πλαίσιο. Η εκλογή προέδρου, έπρεπε να είναι μια διαδικασία που θα σφράγιζε το πολιτικό πλαίσιο, που θα αποφασίζαμε όλα τα μέλη από κοινού».

«Δυστυχώς επιλέχτηκε, με δημοκρατικές διαδικασίες, να ακολουθήσουμε άλλη πορεία, κάνοντας ότι δεν αντιληφθήκαμε τι έχει γίνει. Ότι το πρόβλημα ήταν να εκλέξουμε έναν πρόεδρο, σε μια διαδικασία που μετακινεί το επίκεντρο από την πολιτική στην επικοινωνία. Από τις πολιτικές θέσεις, στην εικόνα και την παρουσίαση των προσώπων των υποψηφίων. Δεν με αφορούν οι διαδικασίες που θυμίζουν κοσμικές στήλες εφημερίδων, διαδικτυακών πλατφορμών και καναλιών».

Για τους υποψηφίους και το ότι επέλεξε να μην συστρατευτεί με κανέναν εξ αυτών:

Αν κάποιοι θεωρούν ότι ανακάλυψαν χαρισματικότερο πρόσωπο από τον Αλέξη, διαψεύστηκαν, στην πρώτη εκδήλωση ομιλιών -που την ονομάσαμε «συνέδριο»- των υποψηφίων προέδρων του κόμματός μας.(…)

«Κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν στήριξε αυτές τις προτάσεις( σ.σ. εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές και παραίτηση της ΚΕ) και δυστυχώς η πλειοψηφία των μελών, στήριξαν τις fast track διαδικασίες εκλογής προέδρου, μετακινώντας ανακόλουθα το Συνέδριο μετά την εκλογή προέδρου.

Οι επιλογές που έγιναν ανέδειξαν ότι, κάποιοι ετοιμάζονταν από καιρό να αντικαταστήσουν τον Αλέξη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και βιάζονταν να αναλάβουν. Άλλοι επέλεξαν να τοποθετηθούν για να διασφαλίσουν πιθανούς μελλοντικούς ρόλους, με τον νέο ή τη νέα πρόεδρο και άλλοι επέλεξαν τακτικίστικες τοποθετήσεις. Κάποιοι άλλαξαν άποψη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά ήταν ήδη αργά».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη:

«Για να σχηματίσω άποψη για τον Στέφανο Κασσελάκη, πρέπει να τον γνωρίσω στις πολιτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τον Νοέμβριο. Θα μου επιτρέψετε να μην διατυπώσω καμία άποψη για κανέναν υποψήφιο, λίγες ημέρες πριν την εκλογή, με δεδομένη τη στάση μου, να μην συμμετέχω».

Για το αν βλέπει διάσπαση:

«Οι διασπάσεις γίνονται αν δεν μπορεί ένας πολιτικός φορέας να συνθέσει τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που εμπεριέχει. Ελπίζω να υπάρχει από όλες τις πλευρές το αίσθημα ευθύνης για το έλλειμα εκπροσώπησης του προοδευτικού κόσμου και αντί για διασπάσεις, να αναζητηθούν συγκλίσεις με πρόσωπα και πολιτικούς φορείς εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ».

Για το ενδεχόμενο διαγραφών:

«Για να γίνουν διαγραφές για δημόσιες τοποθετήσεις που διαφοροποιούνται, πρέπει να αλλάξουμε το καταστατικό μας. Όσοι και όσες θέλουν να προχωρήσουμε σε μια συντεταγμένη πορεία, όφειλαν να επιλέξουν στο τελευταίο Συνέδριο, ότι δεν θα μπορεί να διαφοροποιείται κάποιος δημόσια, ακόμη και αν αναφέρει τη θέση του κόμματος. Στήριξαν από ό,τι θυμάμαι καλά τη σημερινή διατύπωση, σύμφωνα με την παράδοση της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όφειλαν επίσης να τοποθετηθούν δημόσια ή έστω στα όργανα του κόμματος, στηλιτεύοντας τις αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις στελεχών και ομάδων, τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά, θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι δεν το έπραξαν ποτέ.

Αν άλλαξαν άποψη, οφείλουν να τη θέσουν στο επόμενο Συνέδριο, διαφορετικά η δημόσια διατύπωση μη ανοχής δημόσιων διαφοροποιήσεων, κινείται στο πλαίσιο επικοινωνιακών τακτικών, δόμησης ηγετικού προφίλ και όχι στην πραγματικότητα.

Διαφορετικά πρέπει να ερωτηθούν πολλοί σύντροφοι, αν επιμένουν στις θέσεις τους για τα τοπικά νομίσματα, για το ασφαλιστικό, για τη φορολόγηση, για τα εθνικά θέματα και αν θα διαφοροποιηθούν δημόσια στο μέλλον».

Για το ποιος έχει ευθύνες για την ήττα:

«Ο Αλέξης και ευθύνες έχει και τις ανέλαβε. Δυστυχώς, όχι μόνο αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του, αλλά με τη δρομολόγηση της εκλογής νέου προέδρου. Το ερώτημα είναι, ευθύνες έχει μόνο ο Αλέξης; Όσοι ήταν γραμματείς, όσοι μετείχαν στο πολιτικό κέντρο, στην Πολιτική Γραμματεία, στο οργανωτικό, στο γραφείο Τύπου, στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό δεν έχουν ευθύνη;

Όσοι ακύρωναν και ακυρώνουν στην πράξη τις αποφάσεις του Συνεδρίου, της Κεντρικής Επιτροπής, τις θέσεις της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν έχουν και δεν αισθάνονται να έχουν καμία ευθύνη;

Όσοι αντικαθιστούσαν τους συσχετισμούς της βάσης του κόμματος, ακόμη και της Κεντρικής Επιτροπής, με κοπτάτσια στα άτυπα όργανα καθημερινής λειτουργίας, δεν αισθάνονται καμία ευθύνη;

Όσοι έκαναν τα πάντα για να διατηρηθεί μια αναποτελεσματική κομματική γραφειοκρατία και εφάρμοζαν συνδικαλιστικά τερτίπια καθυστέρησης, για να ακυρώσουν στην πράξη κάθε απόπειρα υλοποίησης της διεύρυνσης, του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε κόμμα της κοινωνίας, των μελών του, που ακύρωνε στην πράξη κάθε προσπάθεια για μια διαφορετική λειτουργία στις κοινωνικές εκπροσωπήσεις, στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στους επιστημονικούς φορείς, δεν αισθάνονται καμία ευθύνη»;

Για τα εθνικά θέματα:

«Οφείλουμε ως πολιτικός φορέας και σίγουρα οφείλει κάθε υποψήφιος πρόεδρος να διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι το απέφυγαν. Τα εθνικά θέματα, δεν μπορεί να συνεχίσουν να είναι «μαύρο κουτί» για τον πολιτικό μας φορέα, ούτε μια θολή ζώνη θέσεων. Ο πατριωτισμός του προοδευτικού κόσμου και της Αριστεράς έχει αποδειχθεί ιστορικά και οφείλουμε να μην τον παραδώσουμε σε όσους ιστορικά τον επικαλούνται και ταυτόχρονα έχουν συνδεθεί με όλες τις εθνικές καταστροφές».

Διαβάστε επίσης:

Ορκίστηκε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης (Photos)

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών που είχε υποσχεθεί ο Φλωρίδης

Αχτσιόγλου από Έβρο: «Η κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρήστος Σπίρτζης, Την, Αλέξη Τσίπρα – Πυρά,christos spirtzis, tin, alexi tsipra – pyra