Μέρκελ | Η ξεκούραστη μπλόφα και τα εσωτερικά όρια του ευρωπαίου

18:24 28/6/2012 - Πηγή: Neolaia

Απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής κυριαρχεί στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όποια ιστοσελίδα διαβάσει κανείς αυτή την ώρα το αντιλαμβάνεται. BBC, Spiegel, El Pais, Liberation, αναπαράγουν τη διαφαινόμενη σφοδρή κόντρα μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ, όπως προδιαγράφηκε

κι από τη μεταξύ τους συνάντηση προεργασίας ενόψει της έναρξης των διαδικασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ευρωομόλογα εξακολουθεί να ζητά επίμονα ο Ολάντ. Κάθετα αντίθετη η Γερμανίδα Καγκελάριος, που προτάσσει τις πολιτικές εμβάθυνσης και περαιτέρω ενοποίησης για να δώσει το «πράσινο φως» η Γερμανία για κάτι τέτοιο. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πιστεύει η κ. Μέρκελ στην πολιτική ενοποίησης που ευαγγελίζεται ή ποντάρει στη συνέχεια της υπερ-συντηρητική πολιτικής της, μέσω της άρνησης στην προοπτική σταδιακής συνομοσπονδιοποίησης, μιας Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ακόμα καλά κρατούν εντός της οι ανούσιοι και συνάμα διαλυτικοί εθνικισμοί των κρατών-μελών της.

Το καλύτερο θα ήταν έστω η Γαλλία να μπορούσε να «σηκώσει το γάντι» που της πετά η Γερμανία, αλλά με τον αντι-ευρωπαϊσμό να κερδίζει συνεχώς έδαφος στην πρώτη, διευκολύνονται οι ντρίπλες της δεύτερης. Το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες σε ισχύ χώρες. Ανθεί παντού ο ευρωσκεπτικισμός, ακόμα κι ο αντιευρωπαϊσμός, σε κλίμακα που θα ήταν αδιανόητο να συμβαίνει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Αλλά μην πηγαίνουμε μακριά. Ακόμα και στην Ελλάδα, πολύ δύσκολα θα γινόταν δεκτή η παραχώρηση εξουσιών σε δημοκρατικά εκλεγμένα ευρωπαϊκά όργανα, έστω κι αν μόνο να κερδίσουν θα είχαν οι πολίτες. Η Ευρώπη έχει βρει τα όρια της και για να υπερβεί την κρίση είναι πρώτα από όλα αναγκαίο ο κάθε ευρωπαίος πολίτης να ξεπεράσει τα δικά του όρια αυτοπροσδιορισμού. Το κατά πόσο αυτό είναι και εφικτό, ο χρόνος θα δείξει, αν και δεν υπάρχει πλέον πολύς…

Keywords
Τυχαία Θέματα