Ο Ντ. Χάρβεϊ κατά του νεοφιλελευθερισμού από τα Εξάρχεια

17:22 28/6/2012 - Πηγή: Neolaia

Μ. Σημίτη και Π. Αγγελόπουλος στον Χάρβει!

Με ιδιαίτερη επιτυχία, παρά την αφόρητη ζέστη και κοσμοσυρροή, διεξήχθη στο παρκάκι του πεζόδρομου της οδού Τσαμαδού στα Εξάρχεια, όπως διαπίστωσε εκ του σύνεγγυς το neolaia.gr, η ομιλία ανοιχτή-συζήτηση του διεθνούς φήμης ανατρεπτικού διανοούμενου Ντέιβιντ Χάρβεϊ, που οργανώθηκε από τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Ο χώρος αποδείχθηκε μικρός καθώς παραβρέθηκαν εκατοντάδες άτομα από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη ριζοσπαστική αριστερά

και τα ελευθεριακά κινήματα. Την εκδήλωση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων πολιτικών και πολιτικοποιημένων πολιτών, κι ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Βουλευτής Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Γιώργος Σταθάκης. Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου ξεχώρισαν ακόμα και δύο γόνοι ισχυρών προσώπων της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, η λέκτορας του Παντείου Μαριλένα Σημίτη και ο γνωστός από την πρόσφατη αρθρογραφία του αντικαπιταλιστής φοιτητής του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Όσον αφορά τον κ. Χάρβεϊ κέρδισε από την αρχή το κοινό του με το λιτό και απέριττο χαρακτήρα του και πρωτίστως με τις επεξεργασμένες αντι-νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του. Πολλοί, πάντως, παρατήρησαν ότι σε ένδειξη, ίσως, αβροφροσύνης προς το ίδρυμα Πουλαντζά που συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, απέδωσε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που δίνει συνήθως στο ρόλο των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στην δυνατότητα έκφρασης και παρέμβασης που αυτά δίνουν στα οργανωμένα κινήματα αμφισβήτησης του καπιταλιστικού και στυγνότερου από ποτέ, όπως είπε, σημερινού νεοφιλελεύθερου κατεστημένου.

Ακόμα, ο Άγγλος αναθεωρητικώς Μαρξιστής θεωρητικώς στάθηκε στο ότι η Μαρξιστική και νέο-κομμουνιστική κι ευρύτερα αριστερή προσέγγιση πρέπει στις μέρες να αποδειχθεί ακόμα πιο ρευστή και κινητική από τον ίδιο τον καπιταλισμό και τις συνεχώς ανανεούμενες εκδοχές του και για να καταφέρει τελικά να τον αναχαιτίσει.

Τέλος ο κ. Χάρβεϊ ρώτησε με τη σειρά του τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση για το πώς βιώνουν την πάλη με το νεοφιλελευθερισμό στη χώρα μας, που βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς πάλης, προκειμένου να ανανεώσει την εικόνα και εμπειρία του από το ελληνικό πεδίο και, παράλληλα, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, ενώ αποχωρώντας καταχειροκροτήθηκε!

Keywords
Τυχαία Θέματα