Σε επίπεδα C, υποβάθμισε η Moody's την Ελλάδα

Σε επίπεδα C, υποβάθμισε η Moody's την Ελλάδα
Ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σχετικά με το δημόσιο χρέος της, στο επίπεδο Caa1, από Β1.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στους εξής τέσσερις λόγους: στις συνεχώς αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προώθηση αλλαγών στις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης
της χώρας στο....
ιστορικό αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τη δημοσιονομική εξυγίανση
στην αυξανόμενη πιθανότητα η τρόικα να απαιτήσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, ως προϋπόθεση για νέα στήριξη τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο οίκος εκτιμά την πιθανότητα χρεωκοπίας στο 50%, καθώς όπως αναφέρει, σε ορίζοντα πενταετίας, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Επηρεασμένη «από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και «απαντά» ότι αυτή «παραβλέπει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».
Σύμφωνα δε με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση».
Ειδικά για την «την πολιτική κόπωση», που επικαλείται η ανακοίνωση του οίκου, στην «απάντηση» του υπουργείου επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει, επίσης, ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος, επισημαίνεται από το υπουργείο, είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία».

http://www.agelioforos.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα