Όλοι γνώριζαν από το Ιούλιο του 2009 για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Τον Ιούλιο του 2009 ο τότε επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Χοακίν Αλμούνια παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης έκθεση με την οποία προειδοποιούσε ότι στο τέλος του χρόνου το ελληνικό έλλειμμα προβλέπεται να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Καθημερινής της Κυριακής.
Η πληροφορία δεν....
δημοσιοποιήθηκε ποτέ, η (νέα) ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε επτά μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2010 και αφού είχε ήδη παραδεχτεί δημοσίως
την εκτόξευση του ελλείμματος σε διψήφιο νούμερο. Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν για όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς, Έλληνες και ξένους, όπως και δύο επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά στην αντίδραση των εμπλεκομένων που ισχύουν μέχρι σήμερα. Πρώτον, η κωλυσιεργία και τελικά η άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιδράσουν με μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος. Δεύτερον, η αδυναμία του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επέμβουν προληπτικά ή έστω να αντιδράσουν γρήγορα και στη συνέχεια να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το ενημερωτικό σημείωμα παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Ιουλίου 2009. Βασίζεται σε ταμειακά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Αποτελεί δε την πρώτη απόδειξη που διαθέτουμε ότι η Ευρωζώνη έχει εντοπίσει το απειλητικό πρόβλημα που υπήρχε στην Ελλάδα. Κρίνοντας εκ των υστέρων, η αντίδραση του Eurogroup αποδείχθηκε ανεπαρκής, με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Η έκθεση της Κομισιόν περιγράφει συνοπτικά όλες τις κακοδαιμονίες που μαστίζουν την ελληνική οικονομία και καταδεικνύει την ανεπαρκή διαχείριση του προβλήματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Βασικές προβλέψεις π. χ. για ρυθμό ανάπτυξης χαρακτηρίζονται καταφανώς αβάσιμες και υπεραισιόδοξες. Επισημαίνεται τεράστια απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού για έσοδα και δαπάνες, γεγονός που μοιραία οδηγεί στην εκτόξευση του ελλείμματος. Συγκεκριμένα τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ ο ετήσιος στόχος αύξησης των εσόδων ήταν 11,2%. Σε αντίθεση, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 39%, ενώ ο ετήσιος στόχος προέβλεπε αύξηση κατά 7,2%. Αναφέρεται ότι αλλαγή στη νοοτροπία των αγορών θα καταστήσει δύσκολη την αναχρηματοδότηση του χρέους αν δεν αναληφθεί αμέσως αποτελεσματική δράση.

Η Κομισιόν αναλύει τα διορθωτικά μέτρα που είχε εξαγγείλει μέχρι το τέλος Ιουνίου ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου και τα οποία σύμφωνα με την Επιτροπή θα εξοικονομούσαν ποσό ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ (τα δύο τρίτα από εφάπαξ μέτρα). Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής απαιτούνταν η λήψη πολύ δραστικότερων μέτρων προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης έστω στο 5,1% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη της Κομισιόν μέχρι τότε.

Ένα χρόνο μετά την οικονομική διάσωση της
Keywords
Τυχαία Θέματα