Χ. Καστανίδης: "Το κεντρικό κράτος απέτυχε"

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Καλλικράτης», που στοχεύει στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη ψηφιακή αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 152 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, παρουσίασε σήμερα ο....
υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.
Ο υπουργός είπε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει ως το 2014, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί αφετηρία για τους δήμους και τις περιφέρειες, προκειμένου να κινητοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Όπως τόνισε ο κ.
Καστανίδης, «οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει - και μπορούν - να συγκροτήσουν τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, δίνοντας απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και της ανάπτυξης». Επισήμανε δε ότι «το κεντρικό κράτος απέτυχε, μέχρι στιγμής, να προσανατολίσει την οικονομία και δημιουργικές δυνάμεις, προς ένα σαφές παραγωγικό σχέδιο, κάτι που μπορεί να καταφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της τοπικής περιφερειακής μικροκλίμακας, γνωρίζοντας τα δεδομένα και τις δυνατότητες του τόπου τους».

Ακόμη ο υπουργός τόνισε ότι «το πρώτο βήμα έγινε με την εξωτερική διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ψηφίζοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργώντας μια νέα διοικητική αρχιτεκτονική. Για να προσθέσει ότι «η πιο κρίσιμη, όμως, διοικητική μεταρρύθμιση είναι η εσωτερική επέμβαση, δηλαδή, στη διοικητική μικροκλίμακα, στο εσωτερικό των λειτουργιών των δήμων και των περιφερειών, ώστε να καταστούν στην πράξη οι θεσμοί της αποκέντρωσης ικανοί να προσφέρουν υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες και να συγκροτούν πρότυπα παραγωγικά και αναπτυξιακά σχέδια, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής τους».

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που έχει τέσσερις άξονες, αφορά την Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση - βελτίωση της διοικητικής ικανότητας (προϋπολογισμού 44,3 εκατ. ευρώ), την ηλεκτρονική διακυβέρνηση - ψηφιακή αυτοδιοίκηση (65 εκατ. ευρώ), την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού (38 εκατ. ευρώ) και την υποστήριξη της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος (4,5 εκατ. ευρώ).

Απαντώντας σε φήμες που φέρουν την Τρόικα να είναι δυσαρεστημένη με την οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Καστανίδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήμασταν οι πρώτοι που θα το γνωρίζαμε αυτό». Επίσης, ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι σύντομα θα μπορεί να παρουσιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που καταρτίζεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ. Πρόκειται για το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας στους δήμους, που προβλέπει την υλοποίηση μικρών έργων από εργαζόμενους οι οποίοι θα απασχοληθούν μόνο μέχρι 135 ημέρες το χρόνο για συγκεκριμένο έργο.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα, ύψους 3 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάπτυξη των τοπικών αγορών στους δήμους στοχεύει να καλύψει σε βάθος τριετίας
Keywords
Τυχαία Θέματα