Η Ελλάδα της κρίσης γεννά πατέντες

Επίδοξοι εφευρέτες κατοχυρώνουν τις ιδέες τους ελπίζοντας να πιάσουν την καλή

Του Γιώργου Πουλιόπουλου, “Το Βήμα της Κυριακής” , 9/10/2011


«Πενία τέχνας κατεργάζεται» λέει ένα αρχαίο ρητό το οποίο μάλλον ταιριάζει γάντι και στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Είτε από δημιουργικό οίστρο είτε διότι δεν τους αρέσει ό,τι βλέπουν γύρω τους είτε απλώς κινούμενοι από τη δύναμη της… απελπισίας, πληθαίνουν οι συμπολίτες μας που ψάχνουν διέξοδο προτείνοντας κάτι καινούργιο. Από τελευταίας τεχνολογίας ενεργειακά συστήματα έως εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και

πρακτικές λύσεις για την καθημερινότητα. Και αν ακόμη δεν πετύχουν, όπως λέει και η γνωστή φράση του Μπέκετ, «προσπάθησε ξανά, απότυχε ξανά, απότυχε καλύτερα».

Η κρίση γεννάει ευκαιρίες, λέει ένα «πολυφορεμένο» κλισέ των τελευταίων μηνών. Το σίγουρο είναι ότι, πέρα από τις όποιες ευκαιρίες, η κρίση γεννά ιδέες.

«Το 2010 οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για διπλώματα ευρεσιτεχνίας ήταν 742, περίπου 25 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, ενώ και εφέτος η έως τώρα τάση δείχνει αυξητική» λέει ο κ. Στράτος Κουτίβας, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχου Τίτλων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που είναι αρμόδιος για την κατοχύρωση της πατέντας στην ελληνική επικράτεια.

Τζάμια-ηλιακοί συλλέκτες

Πατέντες που αποτυπώνουν το πνεύμα της εποχής καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουτίβα, αυξάνονται οι αιτήσεις για εφαρμογές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στον τομέα της υγείας. «Εχει σημασία ότι αυξάνονται οι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που προέρχονται είτε από ιδιώτες είτε από ερευνητικά προγράμματα και πανεπιστήμια». Κάποιοι προχωρούν τις ιδέες τους, πατέντες ή μη, και ένα βήμα παραπάνω. Ακόμη και αν αποτύχουν, δεν θα έχουν ποτέ την απορία: «Τι θα είχε συμβεί αν δεν με είχε αποθαρρύνει η κρίση να προσπαθήσω;».

Ο κ. Νίκος Κανόπουλος, διδάκτωρ ηλεκτρολόγος – μηχανικός, επέστρεψε από την Αμερική στην Ελλάδα το 2008 έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ και σε εταιρείες που σχετίζονται με τις ΑΠΕ.

Το 2009 ίδρυσε την εταιρεία Brite Solar με σκοπό να διεκδικήσει μερίδιο στην αγορά των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, έναν χώρο που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση και όπου έχει να ανταγωνιστεί εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα τους όπως η Pilkington και η Tata Steel.

«Ουσιαστικά πρόκειται για τζάμια τα οποία ταυτόχρονα λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά πάνελ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προσόψεις κτιρίων αλλά και σε θερμοκήπια», λέει οι ο κ. Κανόπουλος.

«Έως τώρα οι λύσεις περιελάμβαναν υγρό υλικό ανάμεσα στο γυαλί. Η δική μας προβλέπει στερεό, ενώ χάρη στην κατασκευαστική μέθοδο που χρησιμοποιούμε εξασφαλίζουμε καλύτερη διαπερατότητα στο φως. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταθέσει αίτηση ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Το κόστος της όλης διαδικασίας, και κυρίως για νομική υποστήριξη, αγγίζει τις 40.000 δολάρια» επισημαίνει.

Το ερώτημα είναι αν όλη αυτή η προσπάθεια αντέχει να αντιμετωπ

Keywords
Τυχαία Θέματα