Intralot – Gtech για τον ΟΠΑΠ

Σήμερα το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για τον διαγωνισμό ανάδειξης τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο υποψήφιοι για την ανάληψη του έργου: Η Intralot και η Gtech η οποία είναι θυγατρική της Lottomatica. Ο νικητής

του διαγωνισμού, εκτός από μια πολυετή σύμβαση αξίας εκατομμυρίων ευρώ, θα αποκτήσει προνομιακή σχέση συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες και αγορές.


Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο ομίλων και του ΟΠΑΠ θα λάβει χώρα στο κτίριο του Οργανισμού όπου και θα κατατεθούν οι προσφορές βάσει των οποίων η επιτροπή αξιολόγησης της ΟΠΑΠ ΑΕ θα αναδείξει τον ανάδοχο του έργου. Οι φάκελοι που θα καταθέσουν οι Intralot και η Gtech θα παραμείνουν σε φυλασσόμενο χώρο εντός του κτιρίου μέχρι το πρωί της Τρίτης, όταν και θα αποσφραγιστούν παρουσία των συμμετεχόντων.


Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, η συνολική αξιολόγηση και ανάδειξη του αναδόχου θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο σε οκτώ εβδομάδες, καθώς -όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού- πρώτα θα εξεταστούν οι τεχνικές προσφορές και κατόπιν οι οικονομικές προσφορές. Βέβαια, πρώτα θα εξεταστούν οι τεχνικές προσφορές και κατόπιν οι οικονομικές προσφορέ αν και αυτό εξαρτάται απο΄τον όγκο και το μέγεθος των προσφορών.


Όσον αφορά τώρα τους δύο διαγωνιζόμενους, ο όμιλος Lottomatica στο πρώτο εξάμηνο του 2011 εμφάνισε καθαρά κέρδη 68,1 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 1,404 δισ. ευρώ (με τη Gtech να πραγματοποιεί τζίρο 381 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Intralot ανήλθε σε 586,4 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας προ συναλλαγματικών διαφορών και διαγραφών με τη μορφή αποσβέσεων έφθασαν τα 18,5 εκατ. ευρώ.


Η σημασία του συγκεκριμένου έργου, αντικείμενο του οποίου είναι η προμήθεια λογισμικού, εξοπλισμού, υπηρεσιών υλοποίησης, κ.α. είναι τεράστια και για τις δύο εταιρίες. Εν πρώτοις, το αποτέλεσμα για πρώτη φορά θα καθοριστεί μέσω διαγωνισμού (σ.σ. ο διαγωνισμός του 2006 είχε κυρηχθεί άγονος ανοίγωντας το δρόμο για τις επεκτάσεις στη σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot), κάτι που λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο για τους συμμετέχοντες: η μεν Intralot επιθυμεί την διατήρηση «και με τη βούλα» της πολυετούς συνεργασίας της με την ΟΠΑΠ ΑΕ, η δε Gtech να αναλάβει ένα μεγάλο project στο έδαφος της αντιπάλου της αλλά και να γίνει δυνατή μια σύγκριση των οικονομικών προσφορών των δύο επιχειρήσεων, όπως έχουν αναφέρει στελέχη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα