Τηλεόραση: Περικοπές δαπανών στα κανάλια και αγωνία για τα «καύσιμα» της TV

Οι αυξημένες δαπάνες λόγω ακραίου ανταγωνισμού οδηγούν τα κανάλια σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για κοινή στάση σχετικά με το β’ μισό της σεζόν. «Παύση εργασιών» για σχεδόν έναν μήνα, ώστε να εξοικονομηθούν δαπάνες προγράμματος. Αυτόνομη πορεία για Σκάι που φέρνει εσπευσμένα το Survivor. Οι σταθμοί εξετάζουν προγράμματα περικοπών και από την πρωινή ζώνη. Αγωνία στα κανάλια και για το καθεστώς κρατικής επιδότησης λόγω καθυστερήσεων. Νέο πακέτο χρηματοδότησης εξασφαλίζει το ΕΚΟΜΕ.

Σε τροχιά περικοπών εισέρχονται τα πανελλαδικά

κανάλια μετά το ράλι των αυξημένων δαπανών προγράμματος που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι ενόψει της πλέον ανταγωνιστικής σεζόν από καταβολής ελληνικής τηλεόρασης. Ενώ οι δαπάνες έχουν χτυπήσει «κόκκινο», αγωνία επικρατεί στο εσωτερικό των τηλεοπτικών σταθμών για το καθεστώς των κρατικών επιδοτήσεων που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν το «καύσιμο» για τη μηχανή παραγωγής δεκάδων σειρών, καθώς ελλείψει επίσημων τοποθετήσεων, φουντώνει το ερώτημα αν θα συνεχίσει η ενίσχυση του ΕΚΟΜΕ.
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της επιστροφής χρημάτων για σειρές προηγούμενων σεζόν από το ΕΚΟΜΕ αλλά και το φρένο στη διαφημιστική δαπάνη που «τρέχει» με οριακά αρνητικό πρόσημο για τον Οκτώβριο, ωθούν τις διοικήσεις των καναλιών σε λήψη άμεσων μέτρων για να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία.

«Χειμερία νάρκη» έως 23 Ιανουαρίου;
Το ζήτημα της περιστολής των δαπανών μπαίνει πλέον ως κοινό ζητούμενο για τα κανάλια. Παρά τον ακραίο ανταγωνισμό, τα οικονομικά δεδομένα επαναφέρουν την ανάγκη συνεννόησης. Μετά τη συντονισμένη πρεμιέρα στις 19 Σεπτεμβρίου και την τήρηση του consensus από όλους τους σταθμούς χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς, στο τραπέζι επανέρχεται το θέμα της διακοπής του τηλεοπτικού «πρωταθλήματος» μέσα στις γιορτές, ενώ φουντώνει το παρασκήνιο των συνεννοήσεων. Τα κανάλια που φέρονται να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι ο ΑΝΤ1, ο Alpha, το Star και το Mega. Η κεντρική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά την παύση όλων των πρωτότυπων προγραμμάτων (σειρές, ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια) έως τις 23 Δεκεμβρίου με ελάχιστες εξαιρέσεις μόνο για τα εορταστικά προγράμματα και τήρηση της «χειμερίας νάρκης» για έναν ολόκληρο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει συντονισμένη επαναφορά όλων των προγραμμάτων της prime time τη Δεύτερα 23 Ιανουαρίου! Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν βρίσκει ευήκοα ώτα από όλες τις πλευρές.

Πρεμιέρα Survivor χωρίς ανταγωνισμό
Η «ανταρσία» του Σκάι ο οποίος δεν μετέχει στις συζητήσεις, προκαλεί δεύτερες σκέψεις σε μερίδα ανταγωνιστών ως προς την μακρά απόσυρσή τους από τη μάχη της prime time. Για να αντιμετωπίσει την πτωτική πορεία του στους πίνακες τηλεθέασης, ο Σκάι επισπεύδει το Survivor All star που αναμένεται να βγει στον αέρα πριν τα Χριστούγεννα, και πιθανότατα γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ στόχος του Σκάι σε συνεργασία με τον Τούρκο παραγωγό Ατζούν Ιλιτζαλί είναι το ριάλιτι επιβίωσης να μεταδίδεται έως και 6 φορές την εβδομάδα από τις 21.00 έως τις 00.30, καταλαμβάνοντας σχεδόν όλη την prime time.

O Σκάι λανσάρει το βαρύ του πυροβολικό την ώρα που οι άλλοι σταματούν για να επωφεληθεί από το «κενό εξουσίας» στη βραδινή ζώνη. Θα αφήσουν το κανάλι του Φαλήρου να «αλωνίζει» μόνο του για έναν μήνα;

Παρά την εσπευσμένη πρεμιέρα του Survivor, τα υπόλοιπα κανάλια φέρονται αποφασισμένα να προχωρήσουν στην παύση του προγράμματος για λόγους οικονομίας. Αυτό που επανεξετάζεται είναι η ημερομηνία του comeback. Κάποιοι θεωρούν ότι στις 23 Ιανουαρίου είναι πολύ αργά, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα έχουν ξεχαστεί τα story line των σειρών τους, και εισηγούνται η επανεκκίνηση του συνόλου των προγραμμάτων να γίνει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Ακόμα και έτσι θα εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά από τη μη μετάδοση πρωτότυπων επεισοδίων, ενώ η πεσμένη διαφημιστική κίνηση στην post-holidays φάση, υπολογίζεται ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική απώλεια εσόδων. Στο διάστημα της διακοπής θα μεταδοθούν recap των σειρών ώστε να μην χαθεί η επαφή του κοινού και με την ελπίδα να έχουν και δεύτερη ευκαιρία να «προσηλυτίσουν» νέους τηλεθεατές που έχασαν την αρχή του νήματος.

Περικοπές και στην πρωινή ζώνη
Άλλο ένα σχέδιο που φέρεται να επανέρχεται είναι η περικοπή της πρωινής ζώνης που ξεκινά φέτος από τις 5. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στον ΑΝΤ1 αποφασίστηκε να σταματήσει η ζωντανή ενημέρωση από τις 5 και να ξεκινά απευθείας στις 6 το πρωί με το «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου. Ανάλογες σκέψεις για περικοπή στα έξοδα από τη διεύρυνση στις βάρδιες των τεχνικών εξετάζονται και σε άλλα κανάλια που «παρασύρθηκαν» από τον ανταγωνισμό και γύρισαν το… ξυπνητήρι μία ώρα νωρίτερα, ενώ παραδοσιακά ξεκινούσαν στις έξι.

Αγωνία για τις επιδοτήσεις – γιατί αργεί το ΕΚΟΜΕ;
Σε μείζον ζήτημα για την τρέχουσα λειτουργία λόγω της καθυστέρησης στην καταβολή των επιστροφών αλλά και για το μέλλον αποτελεί το αν θα συνεχιστούν το cash rebate για τις σειρές από το ΕΚΟΜΕ. Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς επιδότησης που θεσπίστηκε αρχικά από τον λεγόμενο «νόμο Κρέτσου» και στη συνέχεια επεκτάθηκε με νέες διατάξεις από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, έχει δώσει κίνητρα για σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της μυθοπλασίας, και άνοδο του συνολικού επιπέδου των εγχώριων παραγωγών που εκτός από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, αντιμετωπίζουν και τον διεθνή ανταγωνισμό από τις πολύ ακριβότερες παραγωγές σε πλατφόρμες τύπου Netlfix. Και ενώ πέρυσι οι επιδοτήσεις ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, πλέον υπάρχει προβληματισμός στα κανάλια για το κατά πόσο θα συνεχίσει το καθεστώς επιδότησης. Η αγωνία προκύπτει από τις καθυστερήσεις τόσο στην καταβολή των ποσών επιδότησης για σειρές προηγούμενων σεζόν που βραχυκυκλώνει το σύστημα αλλά και στις καθυστερήσεις για την υπαγωγή των φετινών σειρών στο επενδυτικό σχέδιο του ΕΚΟΜΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι για την ώρα από το σύνολο των 35 σειρών της τρέχουσας σεζόν, επίσημα έχουν εγκριθεί για να λάβουν το ευεργετικό μέτρο της επιστροφής 40% των επιλέξιμων δαπανών τους, μόνο πέντε σειρές: το Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη (Mega), το «Μαίρη, Μαίρη, Μαίρη» των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου (Mega), το Milky way του Βασίλη Κεκάτου που θα κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο στο Mega, το «Κόκκινο ποτάμι» στο Open και ο «Φίλος» του ΑΝΤ1+. Όσο για την καταβολή των επιδοτήσεων, ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι ότι ο ΑΝΤ1 πρόσφατα έλαβε το πόσο επιχορήγησης για τον 2ο κύκλο των «Άγριων μελισσών» που μεταδόθηκε τη σεζόν 2020-2021! Η τρέχουσα δυστοκία φέρνει φόβους για σταδιακή κατάργηση του μέτρου επιδότησης των εγχώριων οπτικοακουστικών παραγωγών.

Το ΕΚΟΜΕ εξασφάλισε νέους πόρους για επιδοτήσεις
Παρά την αγωνία των καναλιών για το μέλλον των επιδοτήσεων, το ΕΚΟΜΕ όχι μόνο δεν σχεδιάζει να διακόψει τις επιδοτήσεις, αλλά έχει ήδη εξασφαλίσει νέο κονδύλι για την ενίσχυση των παραγωγών –εγχώριων και μη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ΕΚΟΜΕ φέρεται να έχει ήδη διασφαλίσει πόρους που θα υπερβαίνουν σε ύψος το αρχικό κονδύλι των 75 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο τέθηκε στη διάθεσή του πριν τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πακέτο χρηματοδότησης που εξασφάλισε το ΕΚΟΜΕ είναι υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο και θα διατεθεί σταδιακά σε βάθος πενταετίας. Το μέτρο του cash rebate θα συνεχιστεί κανονικά με στόχο να στηρίζει ελληνικές και να προσελκύει ξένες παραγωγές. Όσο για τις καθυστερήσεις, σε έναν βαθμό οφείλονται στην αλλαγή που έγινε σχετικά με τις πιστοποιήσεις ελέγχου στις παραγωγές των σειρών, τις οποίες δεν εκτελούν πλέον επιτροπές του ΕΚΟΜΕ αλλά ορκωτοί λογιστές, ενώ προκύπτουν και γραφειοκρατικά κωλύματα καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των αιτήσεων που κατατίθενται στο Εθνικό Κέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα