Σε… μερική έξοδο από τις μετρήσεις οδεύει η ΕΡΤ

Αναστάτωση, γκρίνιες, νέους κύκλους συζητήσεων και στο βάθος μια πιθανή έξοδο από τις μετρήσεις τηλεθέασης προκαλούνται στο ξεκίνημα της σεζόν με φόντο τα «μηχανάκια» της Nielsen. Η ΕΡΤ συνεχίζει να δημοσιεύει δικά της στοιχεία για τις νέες της σειρές που προκύπτουν μέσω του ΕΡΤflix, ενώ στο εσωτερικό του Ραδιομεγάρου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η δημόσια τηλεόραση να αποχωρήσει από τις μετρήσεις της Nielsen

Audience Measurement τον Δεκέμβριο οπότε ολοκληρώνεται η τρέχουσα σύμβαση. Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρηματολογεί δημόσια για την αδυναμία της υπάρχουσας μέτρησης να καλύψει τις εκτός τηλεοπτικής συσκευής θεάσεις και παρασκηνιακά εξετάζει διάφορες εκδοχές για μερική ή και ολική αποχώρηση από τη Nielsen, κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί –μεταξύ άλλων- και από το κόστος.

Μετρήσεις μόνο για την ΕΡΤ1;
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις της ΕΡΤ με τη Nielsen έχει ήδη τεθεί το θέμα παύσης της μέτρησης για την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3 και να συνεχίσει μόνο για την ΕΡΤ1, με τα στοιχεία τηλεθέασης που προκύπτουν να χρησιμοποιούνται μόνο για εσωτερική ενημέρωση. Το σενάριο να μείνει μόνο η ΕΡΤ1 στις μετρήσεις φέρεται να εξετάστηκε, ωστόσο, το κόστος που προτάθηκε από τη Nielsen κρίθηκε απαγορευτικό. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχετικό αίτημα της ΕΡΤ για το κόστος μέτρησης της τηλεθέασης μόνο της ΕΡΤ1, η εταιρεία μετρήσεων κοστολόγησε την υπηρεσία αυτή στα 330.000 ευρώ για έναν χρόνο, πρόταση που απορρίφθηκε ως εξωπραγματική, καθώς στην τρέχουσα σύμβαση το συνολικό κόστος για τη μέτρηση της τηλεθέασης τριών καναλιών ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.

Πάνω από το 50% των θεάσεων μέσω κινητού και λάπτοπ
Κεντρικό επιχείρημα στελεχών της ΕΡΤ για την «τελευταία έξοδο» από τις μετρήσεις είναι ότι δεν απηχούν την πραγματικότητα, ενώ ένα μεγάλο μέρος της τηλεθέασης παραμένει εκτός της τρέχουσας μεθόδου μέτρησης και ως εκ τούτου επισήμως undocumented. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΡΤ, πάνω από τις μισές θεάσεις της σειράς «Παραλίας» γίνονται εκτός τηλεοπτικής συσκευής, καθώς από το σύνολο των 2.170.000 θεάσεων της σειράς που καταγράφηκαν στο ΕΡΤflix μέσα σε τρεις εβδομάδες, το 32% ήταν μέσω κινητού τηλεφώνου, το 19% μέσω υπολογιστών και το 4% μέσω tablet.

Η ΕΡΤ σχεδιάζει να συνεχίσει και να αναπτύξει δικούς της τρόπους μέτρησης της απήχησης των προγραμμάτων της, ενώ το επικρατέστερο για την ώρα σενάριο είναι να μην αποχωρήσει εντελώς από τη Nielsen αλλά να διατηρήσει μια φόρμουλα συνεργασίας με την εταιρεία μετρήσεων μόνο για την ΕΡΤ1, εφόσον βρεθεί κοινός τόπος σε σχέση με το κόστος της υπηρεσίας. Πηγές από το Ραδιομέγαρο κάνουν λόγο για στρέβλωση σε ότι αφορά την κοστολόγηση των μετρήσεων από κανάλι σε κανάλι, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν μια παρεχόμενη υπηρεσία κοινή για όλους να τιμολογείται διαφορετικά για τον κάθε σταθμό. Το μέσο κόστος της μέτρησης για τα ιδιωτικά κανάλια φέρεται να ανέρχεται στις 250.000. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΡΤ με τη Nielsen συνεχίζονται.

Διπλασιασμό του δείγματος 18-54 ζητούν τα κανάλια
Την ίδια ώρα, ενώ η σεζόν ξεκίνησε με συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού, το πολυπόθητο κοινό 18-54 μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο με γκρίνιες σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος. Στην παρούσα φάση το δείγμα ανέρχεται σε 3.200 άτομα εκ των οποίων τα μισά δηλαδή 1.600 άτομα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα του δυναμικού κοινού. Η συζήτηση για τη διεύρυνση του δείγματος ανοίγει εκ νέου, με αίτημα ακόμα και για διπλασιασμό του αριθμού των νοικοκυριών που μετέχουν στη μέτρηση.

Το βασικό επιχείρημα που διακινείται αφορά τη δυσκολία να προσδιοριστεί με αξιόπιστα στοιχεία η τηλεθέαση σε επιμέρους κοινά. Οι διαφημιστές ζητούν νούμερα για την ηλικιακή ομάδα «γυναίκες 25-45 ετών» αλλά λόγω μικρού δείγματος, τα αποτελέσματα κινούνται πολύ κοντά στο στατιστικό λάθος. Τα κανάλια επιθυμούν να διπλασιαστεί το δείγμα από 3.200 σε 6.400 άτομα εκ των οποίων τα μισά (με βάση την αναλογία στον πληθυσμό) θα είναι ηλικίας 18-54 ετών, ωστόσο, κανείς δεν φέρεται πρόθυμος για την ώρα να πληρώσει το επιπλέον κόστος που θα φέρει η διεύρυνση το δείγματος. Με την αγωνία και τον εκνευρισμό που προκαλείται σε όσους βγαίνουν «χαμένοι» από τις πρώτες μετρήσεις της σεζόν, το θέμα αναμένεται να ανακινηθεί με μεγαλύτερη ένταση τις προσεχείς εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα