e-Commerce Evolution | Insights & Trends: Χαράσσοντας την πορεία με εξατομίκευση, αειφορία και value

Με 64% από τα οκτώ δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο -ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο πριν από μια δεκαετία- η πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό προκάλεσε το απόλυτο disruption στη ζωή των καταναλωτών, μεταλλάσσοντας, μεταξύ άλλων, και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν αγορές.

Το Euromonitor International προβλέπει ότι, κατά τη διάρκεια του 2024, το καταναλωτικό κοινό θα δαπανήσει σχεδόν 11 τρισ. δολάρια σε αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία θα αγοραστούν μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, η Statista βρήκε ότι τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να ανέλθουν

φέτος στα 3,178 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,47% για το χρονικό διάστημα 2024-2029, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος όγκος αγοράς να ανέλθει σε 4.997 δισ. δολάρια την περίοδο αναφοράς. Επιπλέον, εκτιμά ότι ο αριθμός των χρηστών θα ανέλθει σε 3,2 δισ. το 2029, ενώ το user penetration θα αγγίξει φέτος το 36,6% του πληθυσμού και, το 2029, θα φτάσει το 44,4% του πληθυσμού. Εξάλλου, το Taxology χαρακτηρίζει το social commerce ως το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς 78% των sellers που το χρησιμοποιούν, έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν τα social media κανάλια, τα οποία, όπως σημειώνει η HubSpot, αποτελούν το τέταρτο πιο αποτελεσματικό κανάλι πωλήσεων.

Τεχνολογία και διαίσθηση ορίζουν τις διεθνείς εξελίξεις
Οι εταιρείες παγκοσμίως ενσωματώνουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και περισσότερες νέες λύσεις οι οποίες επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών στα e-shops τους, με τη χρήση του AI και της επαυξημένης πραγματικότητας να καθίσταται κοινός τόπος. Επιπλέον, οι πωλήσεις επεκτείνονται σε νέες πλατφόρμες, με παράδειγμα το social media commerce μέσω live streams και την εμφάνιση νέων υποδομών, όπως τα dark stores. Παρ’ όλα αυτά, οι εξελίξεις δεν σταματούν, με το 2024 να αποτελεί έτος νέων, πιο εξειδικευμένων τάσεων, υπογραμμίζοντας, για μια ακόμη φορά, την προσπάθεια των εταιρειών να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών, σχολιάζει σε άρθρο του το Taxology. Όσον αφορά στις τάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας των e-shops φέτος είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής: Τεχνητή νοημοσύνη και machine learning, Επαυξημένη πραγματικότητα (VR), Social selling live commerce, Dark stores και Q-commerce, με τα έσοδα από το δεύτερο να εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 200 δισ. δολάρια το 2027. Παράλληλα, η διαρκής ωρίμανση του online shopping βελτιώνει την καταναλωτική εμπειρία και από τη στιγμή της εύρεσης του επιθυμητού προϊόντος έως μιας πιθανής επιστροφής του, εξυπηρετώντας την ανάγκη του καταναλωτή για μεγαλύτερο έλεγχο στη σχέση του με τα brands και στις υψηλότερες απαιτήσεις του, αναφέρει το Forbes. Προσθέτει δε ότι περίπου το ½ των digital καταναλωτών αναζητά πιο προσωποποιημένες εμπειρίες, τις οποίες το Euromonitor International αποδίδει στον πιο digitally savvy πληθυσμό ο οποίος αναζητά μια πιο διαισθητική εμπειρία στα ψηφιακά κανάλια.

Sustainability και το νέο «consumer social responsibility»
Αειφορία και eco-friendliness έχουν εδραιωθεί στις τάσεις των τελευταίων ετών, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί φέτος και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι καταναλωτές περιμένουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να προσφέρουν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, να μειώσουν τα απορρίμματα των συσκευασιών και να αγκαλιάσουν βιώσιμες πρακτικές, επισημαίνει το Forbes. Αναμένουν δε να δουν τους retailers να ευθυγραμμίζονται με τις αξίες αυτές, με στόχο να βελτιώσουν το business τους και να αποκτήσουν το πλεονέκτημα στην αγορά. Όσο για τη VML, στην έβδομη έκδοσή της «Tomorrow’s Commerce», εστιάζει σε μια διαφορετική και ανθρωποκεντρική παράμετρο, σημειώνοντας ότι το online shopping μπορεί να αποτελεί coping mechanism για ανθρώπους με κατάθλιψη ή άγχος. Καθώς όμως μακροπρόθεσμα ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάστασή τους, καλεί τους retailers να αναλάβουν δράση για την ευζωία του κοινού τους, προτείνοντάς τους να διαφοροποιηθούν, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των καταναλωτών παράλληλα με τις πωλήσεις, όπως, για παράδειγμα, προσφέροντας παρατεταμένες περιόδους επιστροφής ή ενσωματώνοντας υπεύθυνες πρακτικές marketing. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει ως το νέο «CSR» ή Consumer Social Responsibility.

Άνοδος συναλλαγών με επίκεντρο και την Black Friday
Στην εγχώρια αγορά, σημαντική αύξηση σημειώθηκε σε επίπεδο συναλλαγών στο e-commerce, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, σε μια σειρά από κλάδους, δεδομένης και της συγκυρίας της Black Friday. Σύμφωνα με τα Market Industry Reports για το e-commerce του GRECA, βρέθηκε ότι η περίοδος αυτή -ιδιαίτερα «φορτισμένη» λόγω της περίστασης- προξενεί σχετικές διακυμάνσεις για κάθε κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος Home εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα από την αρχή του μήνα (Νοέμβριος) με το peak να πραγματοποιείται την Κυριακή της Black Friday εβδομάδας και όχι την Παρασκευή. Σε επίπεδο Technology καταγράφηκε μεγάλη αύξηση μετά το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος του, με το report να δείχνει ότι, παρά την επικράτηση του mobile, το desktop είχε υψηλή συμμετοχή, γεγονός που δείχνει ότι το συγκεκριμένο industry δεν είναι τόσο mobile oriented. Στα υπόλοιπα industries, το μεγάλο peak φάνηκε ότι έγινε την Black Friday εβδομάδα, με τη Cyber Monday να κρατά τη δυναμικότητά της μόνο στα industries Fashion και Cosmetics. Όσον αφορά δε στον τομέα Pharmacy, φάνηκε να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα, καθώς, μετά την ένταση του συγκεκριμένου occasion, μεγάλα peaks σημειώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς και μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σημειώθηκε, μάλιστα, ότι μια mobile first στρατηγική για τα e-shops και τις εμπορικές επικοινωνίες στους περισσότερους κλάδους δεν είναι απλά σημαντική, αλλά αναγκαία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκέψεων να έρχονται από mobile συσκευές. Εξάλλου, όπως βρήκε και η ετήσια έρευνα της Convert Group, συνολικά ο τομέας Pharmacy παρουσίασε το 2023 συγκρατημένη αύξηση τζίρου κατά 4% και online πωλήσεις λιανικής 283 εκατ. ευρώ.

Κίνητρο οι χαμηλότερες τιμές online
Αντίστοιχα, στο πλαίσιο ετήσιας ανασκόπησης της πλατφόρμας Glami, το 2023 υπήρξε χρονιά αλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων e-shoppers. Συγκεκριμένα, 46,8% των συμμετεχόντων επέλεξε να διαθέσει 50-100 ευρώ μηνιαίως σε ηλεκτρονικές αγορές μόδας, με το 65,9% να δαπανά πέρυσι λιγότερα χρήματα σε ρούχα και παπούτσια σε σχέση με το 2022, καθώς η πλειοψηφία (45,5%) θεώρησε πως οι τιμές αυξήθηκαν κατά πολύ. Επιπλέον, βασικό κίνητρο ώστε 69,8% των Ελλήνων e-shoppers να εξακολουθήσουν να επιλέγουν τις διαδικτυακές αγορές από τα φυσικά καταστήματα αναδείχθηκαν οι χαμηλότερες τιμές στο διαδίκτυο, ενώ οι online διαφημίσεις φαίνεται ότι επηρέασαν μόνο το 5,9% των Ελλήνων e-shoppers.

AI, data analytics, personalization, το mix για βέλτιστο CX
Σημαντική άνοδο του e-commerce στη χώρα μας παρατηρούν παίκτες της αγοράς, την οποία αποδίδουν, μεταξύ άλλων, στην αυξανόμενη διείσδυση του διαδικτύου, την άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος και την προτίμηση προς τις κινητές συσκευές για online αγορές, με προβλέψεις μάλιστα, σύμφωνα με την Άντα Γιαννεσκή, Communications Manager, Ikea, οι οποίες «δείχνουν μια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 5,4 δισ. ευρώ έως το 2025». Αναφορικά δε με τους πυλώνες για την επίτευξη της βέλτιστης ψηφιακής εμπειρίας αγορών, αναφέρει την απλοποίηση και εξατομίκευση της διαδικασίας πληρωμής, την προσωποποίηση μέσω προηγμένων τεχνολογιών, όπως τεχνητή νοημοσύνη και big data analytics, την ανάγκη για ασφάλεια και διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες και τη βελτίωση των υπηρεσιών παράδοσης. «Ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές, οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν μια δυναμική παρουσία στην αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, προσφέροντας μια εμπειρία που όχι μόνο ικανοποιεί αλλά και ξεπερνά τις προσδοκίες των πελατών», σχολιάζει. Από την πλευρά της, η Γιολάντα Ευφροσυνίδου, Διευθύντρια Marketing Omnichannel, Metro AEBE, παρατηρεί ότι «στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, κυρίως στις μεγάλες αστικές περιοχές, λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής και της ανάγκης για ευκολία στην καθημερινότητά τους». Όσο για τη βέλτιστη εμπειρία αγορών στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, περιγράφει ότι μπορεί να επιτευχθεί κάτω από τους πυλώνες: User friendly interface, Περιεχόμενο και ενημέρωση τοπικών προϊόντων, Εγγύηση φρεσκάδας, Βολικές επιλογές παράδοσης, Ακρίβεια στην χρονική παράδοση των παραγγελιών και Εξατομίκευση.

Value και βιωσιμότητα ζητά και η ελληνική αγορά
Ευελιξία, απόδοση αξίας και προσωποποιημένες και βιώσιμες επιλογές αποτελούν τις μεγάλες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, οι οποίες ενσωματώνονται και στην εγχώρια, αναφέρουν Έλληνες στελέχη. Συγκεκριμένα, ο Χάρης Μουρελάτος, Head of Digital Marketing & eCommerce, Πλαίσιο Computers, στέκεται στην ανάγκη για ευελιξία ειδικά σε υπηρεσίες παράδοσης και πληρωμής, στην περίπτωση της εταιρείας του και στην ανάγκη του καταναλωτή να εισπράξει παραπάνω value από την αγοραστική απόφαση που θα πάρει είτε σε επίπεδο υπηρεσίας, είτε σε επίπεδο after sales υποστήριξης. «Πλέον, ο καταναλωτής επιδιώκει να λάβει το μέγιστο δυνατό value με τα χρήματα που επενδύει. Εμείς, λοιπόν, στρατηγικά αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε αυτές τις τάσεις, αναπτύσσοντας δύο νέους τρόπους πληρωμής -Μήνα-Μήνα και Δια 4- και εισάγοντας δύο νέες υπηρεσίες παράδοσης -Πλαίσιο παράδοση αργά, για παραδόσεις με ραντεβού και συνεργασία με Box Now. Παράλληλα, ενισχύσαμε την παρακολούθηση της εκάστοτε παραγγελίας με live tracking και στήνουμε νέα pure personalized journeys για πολλαπλά customer clusters», περιγράφει. Αντίστοιχα, ο Χριστόφορος Λαζούδης, Managing Director, Vita4You, παρατηρεί ότι «μια από τις πιο επικρατούσες τάσεις στην ελληνική αγορά, η οποία αντανακλά ευρύτερα παγκόσμια φαινόμενα, είναι η αυξανόμενη ζήτηση για προσωποποιημένες και βιώσιμες επιλογές από τους καταναλωτές. Αυτή η τάση συνδέεται με την προτίμηση για προϊόντα και υπηρεσίες που αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές ανάγκες, τις αξίες και την ταυτότητα του καταναλωτή, καθώς και μια συνειδητοποίηση για την αειφορία και την ηθική κατανάλωση».

Στον «αέρα» νέα e-shops
Πλήθος ηλεκτρονικών καταστημάτων λανσαρίστηκαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων το νέο e-shop της Under Armour, το οποίο χαρακτηρίζεται από το design, τη χρηστικότητα και το γρήγορο και εύκολο navigation και το younique.gr, το οποίο βασίστηκε στην πλατφόρμα του Magento, αμφότερα κατασκευής NetSteps. Η Primetel, με έδρα την Κύπρο, ανέθεσε στην Darkpony τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας της Primetel Business, ενώ η Kentia Home Linen ανέθεσε στην Digital4U να δημιουργήσει το ανανεωμένο Kentia e-shop της. Επίσης, πριν μερικές ημέρες, η Converse Greece σχεδίασε καμπάνια AI για το launch του πρώτου official e-shop της, converse.gr, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, στην ελληνική αγορά εισήχθησαν η start-up Flip και το e-shop της flip.gr, καθώς και το website Klikit.gr.

Οι νέες συνεργασίες ενισχύουν το offering
Με νέες συνεργασίες εμπλούτισαν τις στρατηγικές κινήσεις τους e-shops και brands, με σκοπό να ενισχύσουν το offering προς τον χρήστη. Μεταξύ άλλων, Mobiplus.co και Stonewave, δημιούργησαν πλατφόρμα e-commerce, η οποία έδινε τη δυνατότητα στα e-shops και καταστήματα λιανικής να μαντεύουν τι θέλουν να αγοράσουν οι πελάτες και να το προτείνουν χωρίς αυτοί να ψάχνουν. Tο BestPrice.gr συνεργάστηκε, για πρώτη φορά, με την Klarna, με σκοπό να προσφέρουν αποκλειστικά προνόμια για τα συνεργαζόμενα καταστήματα, ενώ επέκτεινε και τη συνεργασία του με τη Eurobank σε τέσσερις πυλώνες μέσω του προγράμματος BestPrice Συνergies. Επίσης, η Aboutnet δημιούργησε B2B online σύστημα παραγγελιοληψίας για τον όμιλο Σφακιανάκη, ενώ η Protocol ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον οίκο τσαντών και αξεσουάρ πολυτελείας Longchamp, ο οποίος, τον Απρίλιο του 2023, εγκαινίασε το επίσημο e-shop του, longchamp.gr, στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Επιπρόσθετα, η Netsteps υλοποίησε την πρώτη εφαρμογή ΑΙ visually similar στο e-commerce στην Ελλάδα, για λογαριασμό του e-shop της Sugarfree.

Πληθώρα λύσεων για πολλαπλούς χρήστες
Όσον αφορά στις υπηρεσίες τις οποίες παρουσίασαν και προσέφεραν στο κοινό τους τα digital agencies, το Findbar παρουσίασε την υπηρεσία AI Image search για την αναζήτηση μέσω εικόνας, η οποία ενσωματώθηκε σύντομα στα e-shops Funky Buddha και Gianna Kazakou, ενώ η Pobuca επέκτεινε τις λύσεις της στον κλάδο των ηλεκτρονικών φαρμακείων με την ενσωμάτωση του Pobuca Experience Cloud – πλατφόρμα μέσω της οποίας κάθε ηλεκτρονικό φαρμακείο απέκτησε πρόσβαση σε μια πλήρως ενοποιημένη λύση διαχείρισης εμπειρίας πελατών. Νέες δυνατότητες προσέφερε η πλατφόρμα Padu στις τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες δόθηκε η δυνατότητα να προβάλλονται και να επιβραβεύουν τους πελάτες τους μέσω του Padu app, ενώ η Mobiplus.co παρουσίασε την Annie – Intelligent In store Shopping Assistant, η οποία, χρησιμοποιώντας AI και τα δεδομένα αγορών της επιχείρησης από το e-shop ή ERP, «μαντεύει» τι προϊόντα θέλει να αγοράσει ο πελάτης και τα προτείνει σε σχετικό intelligent display.

Τα brands ενίσχυσαν το e-commerce τους
Από την πλευρά τους, τα brands επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στο digital περιβάλλον, επενδύοντας σε υπηρεσίες χρήσιμες για τους online shoppers. Μεταξύ άλλων, το Skroutz παρουσίασε την υπηρεσία Skoop by Skroutz, με την οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πωλούν προϊόντα που πλέον δεν χρειάζονται, επένδυσε σε νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις αποκλειστικής χρήσης στον Ασπρόπυργο Αττικής, δίνοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες αποθήκευσης προϊόντων και διεκπεραίωσης παραγγελιών σε περισσότερους συνεργάτες-εμπόρους και παρείχε δωρεάν την υπηρεσία ανακύκλωσης της παλιάς ηλεκτρικής συσκευής για όσους επέλεγαν να αγοράσουν τη νέα μέσω Skroutz. Αντίστοιχα, τα My Μarket παρουσίασαν την υπηρεσία έξυπνων αγορών «Saver Pass» για τα online ψώνια, διαθέσιμη στο mymarket.gr για παραδόσεις χωρίς επιπλέον έξοδα αποστολής, ενώ τα Public προσέφεραν τη δυνατότητα πληρωμής Apple Pay και Google Pay στο public.gr με την υποστήριξη της λύσης πληρωμών Viva.com | Smart Checkout.

Άντα Γιαννεσκή, Communications Manager, Ikea

«Οικονομετρικά μοντέλα και ανάλυση δεδομένων»
«Η ελληνική αγορά δείχνει μια συνεχή ενσωμάτωση των καινοτομιών που κυριαρχούν διεθνώς. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ευελιξία και προσαρμογή, η Ikea έχει εστιάσει ενεργά στην αξιοποίηση οικονομετρικών μοντέλων και στην προηγμένη ανάλυση δεδομένων ως βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής και marketing στρατηγικής της. Η ενσωμάτωση αυτών των πρακτικών επιτρέπει την κατανόηση των πολύπλοκων δυναμικών της αγοράς, την αποτελεσματική προσαρμογή στις αλλαγές της ζήτησης και την προσφορά περισσότερο προσωποποιημένων και στοχευμένων εμπειριών στους πελάτες. Μέσω της διαρκούς ανάλυσης δεδομένων και της εξέτασης των τρεχουσών τάσεων, η Ikea μπορεί να προσανατολίσει τις στρατηγικές της προς την επίτευξη μεγιστοποίησης της απόδοσης και της ικανοποίησης του πελάτη. Η εφαρμογή αυτών των μεθόδων διασφαλίζει ότι η επιχείρηση δεν ακολουθεί απλώς τις τάσεις αλλά είναι ένα βήμα μπροστά, προβλέποντας και σχεδιάζοντας για το μέλλον».

Γιολάντα Ευφροσυνίδου, Διευθύντρια Marketing Omnichannel, Metro ΑΕΒΕ

«Αναπτύσσοντας το αίσθημα προσοχής του πελάτη»
«Μια από τις επικρατέστερες τάσεις στην ελληνική αγορά, όπως και παγκοσμίως, είναι η αυξημένη ζήτηση για εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες υπηρεσίες. Οι καταναλωτές αναζητούν όχι μόνο προϊόντα υψηλής ποιότητας, αλλά και εμπειρίες που θα ανταποκρίνονται στις ατομικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Αυτές οι προσαρμοσμένες υπηρεσίες μπορούν να προσδώσουν αξία στην εμπειρία του πελάτη και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα προσοχής σε διάφορους τομείς, ακόμα και στο last mile. Ένα παράδειγμα αντίστοιχης υπηρεσίας είναι το Saver Pass από τα My Market, το οποίο λανσαρίστηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει συνδρομητικά πακέτα για διανομή παραγγελιών στο σπίτι. Με δυνατότητα χρονικών επιλογών που επιλέγει ο ίδιος ο πελάτης, απεριόριστες παραγγελίες και χωρίς να αναγκάζεται να φτιάχνει μεγάλο καλάθι, πετυχαίνει εξοικονόμηση των μεταφορικών του εξόδων, που μπορούν να φθάσουν και το 62%».

Χάρης Μουρελάτος, Head of Digital Marketing & eCommerce, Πλαίσιο Computers

«Κατάλληλα ερεθίσματα σύμφωνα με τα micro moments»
«Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, οδηγώντας μας όλο και πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σίγουρα, η περίοδος της καραντίνας μας έδωσε σημαντική επιτάχυνση. Επίσης, η εξέλιξη των υποδομών, όπως νέοι τρόποι πληρωμών και παράδοσης, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του. Το Νο1 tip για την επίτευξη της βέλτιστης ψηφιακής αγοραστικής εμπειρίας είναι το personalization και το sophisticated eCRM implementation. Κάθε πελάτης πρέπει να λαμβάνει το κατάλληλο ερέθισμα σύμφωνα με τα micro moments του. Πλέον, για να εξελιχθούμε, πρέπει να γίνουμε πελατοκεντρικοί και να είμαστε έτοιμοι να απαντούμε σε κάθε ανάγκη. Όποιος καταφέρει να βάλει στο μοντέλο της επικοινωνίας του την data-driven λογική και την ερμηνεία της συμπεριφοράς του πελάτη, τότε είναι σε σίγουρο δρόμο επιτυχίας. Σημαντικό όχημα για personalization με υψηλό engagement, θα μπορούσε να είναι και η δημιουργία ενός μοντέρνου loyalty σχήματος».

Χριστόφορος Λαζούδης, Managing Director, Vita4You

«Πλοήγηση, εξατομίκευση, συναλλαγές»
«Η βελτίωση της ψηφιακής αγοραστικής εμπειρίας επιτυγχάνεται μέσα από την προσφορά μιας αρμονικής, εύχρηστης και προσωποποιημένης εμπειρίας στους πελάτες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των παρακάτω βημάτων: 1. Εύκολη πλοήγηση και αναζήτηση: Ο ιστότοπος πρέπει να είναι εύκολος στην πλοήγηση, με λογική δομή κατηγοριών και αποτελεσματικές λειτουργίες αναζήτησης. 2. Προσωποποίηση: Χρήση δεδομένων και αλγορίθμων για την παροχή προσωποποιημένων συστάσεων και προσφορών. 3. Αξιόπιστη και γρήγορη παράδοση: Εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της ταχύτητας στις διαδικασίες παράδοσης. 4. Υποστήριξη πελατών: Μια ισχυρή υπηρεσία υποστήριξης πελατών, που περιλαμβάνει live chat, FAQ και τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω e-mail ή τηλεφώνου. 5. Ασφαλείς συναλλαγές: Διασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών μέσω της χρήσης ενός ασφαλούς συστήματος πληρωμών για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του πελάτη».

Έμφαση σε launch καμπάνιες έδωσαν τα e-shops

BestPrice.gr: Με μήνυμα «Μην κάνεις σενάρια», κυκλοφόρησε καμπάνια από το BestPrice.gr για να επικοινωνήσει με το κοινό τη διάθεση προγράμματος ομαδικής ασφάλισης της Eurolife FFH για τις αγορές μέσω της πλατφόρμας. Σε συνέχεια του concept, δημιουργήθηκε άλλη μία καμπάνια για την Black Friday, προτείνοντας στους καταναλωτές να μην κάνουν σενάρια, να μην αναλώνονται σε overthinking και απλά να μπουν στο BestPrice.gr. To concept και η παραγωγή των videos υλοποίησε το LA on Mars – Creative Studio.

Cordella: Την πρώτη της διαφημιστική καμπάνια παρουσίασε η online λίστα δώρων Cordella, με μήνυμα «Για όλα αυτά που ονειρεύεστε». Η καμπάνια αναπτύχθηκε σε digital, print, PR, outdoor, events και direct. Το δημιουργικό πραγματοποιήθηκε in-house, σε συνεργασία με τους σκηνοθέτες / παραγωγούς Κωνσταντίνο Βαρώτσο και Νικήτα Ψημίτη.

Flip: Με την καμπάνια «Black Flip Friday», η οποία συνέπεσε με την περίσταση, εγκαινίασαν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά η startup Flip και το flip.gr, τα οποία αγοράζουν μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη και τα επαναφέρουν στην αγορά σαν καινούργια, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του refurbished για τα smartphones και τα tablets.

Klikit.gr: Η Cineview επιμελήθηκε την καμπάνια λανσαρίσματος του website Klikit.gr, το οποίο διαθέτει στο κοινό μια πλειάδα προϊόντων από διάφορες κατηγορίες, τόσο σε επίπεδο creative, όσο και παραγωγής. Η καμπάνια αναπτύχθηκε στην τηλεόραση και τα social media.

Shopflix: Διαφημιστική καμπάνια σε συνεργασία με τη Veesion υλοποίησε το Shopflix, με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς. Η καμπάνια είχε μήνυμα «Κάθε μέρα Shopflix και το 2024» και αναπτύχθηκε σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, social media και digital περιβάλλον. Είχε προηγηθεί και χριστουγεννιάτικη καμπάνια του e-shop την οποία δημιούργησε η Veesion, σε συνεργασία με τους in-house designers της εταιρείας, η οποία επιμελήθηκε και την παραγωγή της.

Keywords
evolution, αειφορία, αειφορία, evolution, online shopping, black friday, under armour, my market, user, media, live, εμφάνιση, online, business, δραση, csr, black, market, home, mobile, συμμετοχή, συγκεκριμένο, cyber, fashion, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, group, data, analytics, ikea, big, ελλαδα, metro, βιωσιμότητα, head, box, tracking, νέα, e-shop, design, navigation, κυπρος, converse, official, eurobank, longchamp, image, funky, φαρμακεια, cloud, λύση, store, erp, skroutz, public, apple, pay, google, viva, smart, προσφορες, moments, chat, faq, videos, creative, studio, print, outdoor, smartphones, tablets, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.google.gr, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, my market, αξεσουαρ, βημα, δωρεαν, εβδομη, εδρα, ηθικη, καταθλιψη, ογκος, περιοδος, πλαισιο, ραδιοφωνο, ρουχα, τηλεοραση, apple, chat, creative, eurobank, longchamp, mail, metro, public, public.gr, smart, αγορα, αγχος, αυξηση, αρθρο, απλα, αφορμη, βιωσιμότητα, γεγονος, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δειχνει, δομη, διαδικτυο, δοθηκε, εγινε, εγγυηση, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργα, ενημερωση, εννοια, εμφάνιση, εξελιξη, εξοδα, ερευνα, ερχονται, ετων, ετος, ευημερια, ζωη, ζητα, ζωης, υπηρεσια, υπηρεσιες, οικο, λειτουργια, λύση, μοντελα, μεταχειρισμενα, νοημοσυνη, οκτω, οχημα, παπουτσια, περιβαλλον, πλατφορμες, πωλησεις, ραντεβου, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, σκηνοθετες, σπιτι, σουπερ, ταυτοτητα, ταση, υψηλη, φαρμακειο, φυσικα, φορα, ψηφιακα καναλια, ψωνια, group, αγορες, analytics, ασφαλεια, black, mobile, box, business, big, cloud, converse, cyber, data, design, εφαρμογη, ειδη, erp, faq, fashion, funky, house, head, home, χωρα, ιδιαιτερα, image, ηλεκτρονικα, user, shop, κυριακη, media, moments, μπροστα, market, navigation, official, online shopping, outdoor, pay, print, studio, smartphones, tablets, online, tracking, under armour, videos, viva, ξεκινησε, store
Τυχαία Θέματα
-Commerce Evolution, Insights, Trends, Χαράσσοντας,-Commerce Evolution, Insights, Trends, charassontas