Ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη

Με διαδικασίες-εξπρές θα εξεταστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η περίπτωση ενός ζευγαριού που μέσα σε διάστημα λίγων ημερών βίωσε τον εφιάλτη της απόγνωσης και της ανασφάλειας, με τον έναν να απολύεται και την άλλη να τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία.

Σύμφωνα με την προσφυγή, ο σύζυγος, ήταν μόνιμος υπάλληλος με βαθμό Α' του Επιμελητηρίου και στις 7 Δεκεμβρίου 2011 με απόφαση του προέδρου του Επιμελητηρίου απολύθηκε αυτοδικαίως σύμφωνα με τις

διατάξεις του ν.4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.). Την ίδια ημέρα, η σύζυγος που ήταν προϊσταμένη της διεύθυνσης Εμπορίου και Βιομηχανίας του ίδιου Επιμελητηρίου τέθηκε σε εφεδρεία με βάσει τις ίδιες διατάξεις του νόμου.

Κι όλα αυτά ενώ υπολείπονται ακόμη 182 δόσεις από το στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που έχουν πάρει (καταβάλουν ετησίως 7.833,60 ευρώ), ενώ πληρώνουν δίδακτρα για την εκπαίδευση του γιου τους 480 ευρώ μηνιαίως. Το ετήσιο εισόδημά του συζύγου το 2010 ανερχόταν στα 28.329,52 ευρώ και της συζύγου του στα 43.603,59 ευρώ.

Όπως υπογραμμίζουν στην προσφυγή με το να τεθούν και οι δυο εκτός υπηρεσίας στερεί με βίαιο τρόπο ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους, βάσει των οποίων είχαν οργανώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις τις οποίες μέχρι τώρα διεκπεραίωναν.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι υπέστησαν προσβολή της αξιοπρέπειά τους ως ατόμων και ως εργαζομένων και θίχθηκαν ηθικά, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία τους.

Ο σύζυγος προέβαλε αντιρρήσεις (απορρίφθηκαν από την πρόεδρο του επιμελητηρίου ) καθώς όπως λέει δεν είχε συμπληρώσει ούτε το 55ο έτος της ηλικίας του, όπως απαιτεί ο νόμος, ούτε 35 χρόνια υπηρεσία. Δηλαδή αντί να τεθεί σε εφεδρεία απολύθηκε, αφού την ημέρα έναρξης ισχύος του επίμαχου νόμου δεν είχε συμπληρώσει ούτε την ελάχιστη απαιτούμενη συντάξιμη υπηρεσία και είχε προϋπηρεσία 34 ετών 11 μηνών και 26 ημερών.

Αντίστοιχα η σύζυγός του (και αυτής η ένσταση απορρίφθηκε από τη γενική διευθύντρια) υπογραμμίζει ότι ο σύζυγός της έπρεπε να τεθεί σε εφεδρεία και από λάθος απολύεται. Κατά συνέπεια έπρεπε εκείνη να εξαιρεθεί από την εφεδρεία, καθώς ως ζευγάρι εργαζομένων έχουν το δικαίωμα επιλογής για το ποιος θα εξαιρεθεί. Επίσης, υποστηρίζει ότι εάν παρέμενε στην θέση της θα εξελισσόταν άμεσα σε γενική διευθύντρια του Επιμελητηρίου.

Ακόμη, αποδίδουν αντιφατική συμπεριφορά στο νομοθέτη, καθώς από την μία πλευρά αυξάνουν υποχρεωτικά τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 65ο έτος και από την άλλη ξαφνικά μειώνεται το όριο ηλικίας στο 55ο έτος και εκτοπίζονται απρόσμενα οι υπάλληλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα