Πρωτοβουλία αλ-Χάτιμπ με σκοπό την ειρήνη στη Συρία

Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης της Συρίας ανέφερε το Σάββατο (8/11) ότι επισκέφθηκε τη Ρωσία μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη…

Ο Μόαζ αλ-Χάτιμπ, ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων, έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

«Κατόπιν

πρόσκλησης της Ρωσίας, στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης και εγώ πραγματοποιήσαμε επίσκεψη και συζητήσαμε σχετικά με μια πολιτική λύση και τους μηχανισμούς για την επίτευξή της», ανέφερε. «Αναφέραμε στους Ρώσους ότι η χώρα μας δεν μπορεί να επουλώσει τις πληγές της ενόσω ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο οποίος είναι ο υπ' αριθμόν 1 υπεύθυνος για την αιματοχυσία και την καταστροφή, παραμένει. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το να συνεχίσει να έχει ρόλο στο μέλλον της Συρίας», έγραψε ο Αλχάτιμπ.

Αν και πλέον δεν ηγείται της εξόριστης αντιπολίτευσης, ο Μόαζ αλ-Χάτιμπ χαίρει σεβασμού και διπλωμάτης τον θεωρούν κάποιον που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο αφού τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, ο οποίος βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο του.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας για σχόλια.

Στο μεταξύ μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου έγραψαν ότι ο Ουάλιντ Τζουμπλάτ, ένας ηγέτης των Δρούζων και επικεφαλής του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρέστη επίσης στη συνάντηση, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζουμπλάτ έγραψε στο Twitter ότι ήταν στη συνάντηση και ανάρτησε φωτογραφίες από το ταξίδι του.

Ο Τζουμπλάτ κάλεσε επίσης τον Άσαντ να παραιτηθεί ώστε να υπάρχει μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης, η οποία έχει εξαπλωθεί στον γειτονικό Λίβανο και αναζωπυρώνει τις θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτικές εντάσεις.

Οι πληροφορίες για τη συνάντηση στη Μόσχα δημοσιεύθηκαν ενώ ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα άρχιζε μια επίσκεψη στην Δαμασκό. Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσει ιδέες ώστε να τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Ντε Μιστούρα επισκέφθηκε τη Μόσχα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα