Ζημιογόνες 6 στις 10 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με μεγάληπανελλαδική έρευνα της Stat Bank, γιαλογαριασμό του τουριστικού περιοδικούTravel Times, το ποσοστό των ζημιογόνωνξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώραςτο 2012, ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από60%. Σύμφωνα με την έρευνα, το έτος 2011, οι457 από τις 778 μεγαλύτερες εταιρείεςεμφάνισαν ζημιές.

Οι συνολικές ζημιέςτων μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεωντης χώρας υπερέβησαν τα 240 εκατομμύριαευρώ. Τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματαεπιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2012 αφού τατουριστικά έσοδα κινήθηκαν σε πτωτικήτροχιά. Με αυτές τις

επιδόσεις στιςαποσκευές τους οι εκπρόσωποι τωνελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεωνθα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν τοκλίμα στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού τουΒερολίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχείατης έρευνας της Stat Bank, το ποσοστό τωνζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2011 ήταν58,5% ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2012κάνουν λόγο για πολύ πάνω από 60%, γεγονόςπου αναδεικνύει τον συγκεκριμένο κλάδοεπιχειρηματικής δραστηριότητας σε έναναπό τους πλέον ζημιογόνους τομείς τηςελληνικής οικονομίας.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικάτα στοιχεία της έρευνας, που έγινε μεταξύτων 778 μεγαλύτερων ξενοδοχειακώνεπιχειρήσεων της χώρας. Οι εταιρείεςαυτές αύξησαν τον τζίρο τους περίπουκατά 10% για να διαχειριστούν το 2011πωλήσεις της τάξεως των 2,2 δισεκατομμυρίωνευρώ. Αυτό, όμως δεν τους επέτρεψε ναβελτιώσουν τα αποτελέσματά τους: έτσιοι ζημιές τους αυξήθηκαν από 228,6εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 247,4 εκατομμύριαευρώ το 2011. Έτσι, στο σύνολό της η μεγάληξενοδοχία λειτούργησε με αρνητικόπεριθώριο κέρδους 11,2%.

Αυτό όμως που δημιουργείτον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότιαπό τις 778 επιχειρήσεις του δείγματοςοι 457 (ποσοστό 58,7%) παρουσίασαν ζημιέςκαι μόλις οι 321 (ποσοστό 41,3%) εμφάνισεκέρδη. Μάλιστα στο σύνολό τους όλες οιξενοδοχειακές επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων και των κερδοφόρων- παρουσίασαν συνολικές ζημιές 247,4εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, οι 321κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματοςαύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιώντους κατά 11% για να προσεγγίσουν τα 777εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, αύξησαντα κέρδη τους κατά 189% για να φτάσουν τα88 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των πλέονκερδοφόρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεωντης χώρας είναι και οι: ΓΕΚΕ ΑΕ, Sani ΑΕ,Σανγουινγκ Hotels Hellas ΑΕ, Ατλάντικα HellasΑΕ, Χατζηλαζάρου Ι. ΑΕ, Αστέρας ΑΕ,Δημητροκάλης Κ. ΑΕ, Ξενοδοχειακή ΕταιρείαΑεροδρομίου Αθηνών ΑΕ ( Sofitel), ΔιακοφτήςΑΕ, Ηλέκτρα ΑΞ&ΤΕ, Γιαννικάκης Σ. ΑΕ,Αγάπη Μπητς ΑΕ, Ελληνική Κατασκευαστική,Τουριστική Εμπορική Επιχείρηση ΑΕ,Κατοικίες ΑΕ και Κλεόβουλος ΑΕ.

Αντιστοίχως, οι 457ζημιογόνες ξενοδοχειακές επιχειρήσειςδιαχειρίστηκαν και το μεγαλύτερο κομμάτιτου τζίρου των μεγάλων καταλυμάτων: οισυνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά9,1% για να φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύριαευρώ. Οι επιχειρήσεις, όμως, αυτέςπαρουσίασαν μία μεγάλη αύξηση (23,4%) τωνζημιών τους, που διαμορφώθηκαν στοεπίπεδο των 335 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύτων πλέον ζημιογόνων ξενοδοχειακώνεπιχειρήσεων της χώρας είναι και οι:Πόρτο Καρράς ΑΕ, ΤΕΜΕΣ ΑΕ, Αστήρ ΠαλάςΒουλιαγμένης, Καψή Τουριστικό Συγκρότημα,Μήτσης Company Ξενοδοχεία Ελλάδος, ΛάμψαΑΕ, Ακτή Αριάδνη ΑΕΞ&ΤΕ, Ήλιος ΑΕ,Αθήναιον ΑΕ, Χανδρή Ελλάς ΞενοδοχείαΑΕ, Αργολικός ‘Ηλιος, ΤΕΑΒ ΑΕ, ΣουλούνιαςΝ. ΑΕ. AKS Ξενοδοχεία ΑΞΤΕ και ΕΠΤΕΑ ΑΕ.

Εκεί όμως που τα πράγματαείναι ακόμη πιο δυσάρεστα είναι στηνχρηματο-οικονομική εξάρτηση τωνεπιχειρήσεων από τις τράπεζες καθώς ηεικόνα εμφανίζει σοβαρή επιδείνωση.

Οι παραπάνω επιδόσειςδεν αντιστράφηκαν το 2012. Αντιθέτωςεπιδεινώθηκαν αφού κατά γενική ομολογίατα έσοδα από την τουριστική δραστηριότηταήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2011.

Όλα αυτά δεν αποτελούναπλούς αριθμούς αφού αφορούν μίαδραστηριότητα άκρως ζωτική για τηνλειτουργία της ελληνικής οικονομίας.Κι αυτό διότι η συνολική επίδραση τηςτουριστικής δαπάνης στην ελληνικήοικονομία υπολογίζεται περίπου στα 35δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που αναλογείστο 15% του εθνικού μας προϊόντος.

Με αυτά τα δεδομέναξεκινούν οι Έλληνες ξενοδόχοι για τηνφετινή διοργάνωση της Διεθνούς ΈκθεσηςΤουρισμού ITB που γίνεται στο Βερολίνο6-10 Μαρτίου. Η αλήθεια είναι ότι όλοιφέτος κάνουν λόγο για αντιστροφή τουκλίματος και για επιστροφή των Γερμανώντουριστών στην Ελλάδα: μην ξεχνάμε ότιη Γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερηδεξαμενή άντλησης τουριστών για τηνΕλλάδα, με δεύτερη την Αγγλική. Για ναμπορέσει όμως να αντιστραφεί το κλίμαθα χρειαστεί όλοι - κράτος και επιχειρήσεις- να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Να λυθούνάμεσα προβλήματα υποδομών, γρήγορηςέκδοσης της βίζας και προς άλλες χώρεςκαι κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέαστην κατάρτιση ενός αξιόπιστουπρογράμματος marketing της χώρας αφού οκρατικός τομέας πλέον δεν μπορεί να«τραβήξει» μπροστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα